Wieczu Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Witam, Jak sam temat wskazuje chcialbym sie dowiedziec jak zrobic forme do laminowania w styrodurze? Nastepnie jak laminowac w nim kadlub (wlasciwie przody)? Czym wymalowac forme aby sie nieprzykleilo to co wylaminuje? i wogule co jeszcze trzeba zrobic ? Prosze o dosc proste wytlumaczenie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Od razu się dołączę do tego tematu. Czy do wykonania takiego kadłuba jest potrzebna pompa próżniowa ? Z góry dziękujemy za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Mam rozumieć że chodzi o to żeby wykonać formę z kopyta styrodurowego? Jeśli tak, to może coś pomogę bo ostantio robiłem taką formę, b. fajnie wyszła... Gdy mamy już odp. wyszlifowane kopyto oklejamy je taśmą klejącą, pasek przy pasku, następnie pokrywamy 3 warstwami pasty do podłóg (żółte mleko w szklanych butelkach), oczywiście dopiero gdy poprzednia wyschnie... Pokrywamy gęstą żywicą i tutaj można eksperymentować ja odczekałem około godziny, można poczekać więcej aż żywica bardziej zżeluje. Obsypujemy płatkami (ok. 2cm. x 2cm.) styrodur, przesączając płatki... Następnie układamy, tutaj też trzeba poeksperymentować, tkaninę szklaną (mi to wyszło fajnie 1 warstwą 110 i 2 warstwami 160 splot skośny). Czekamy aż się utwardzi, wypłukujemy styrodur, oddzielamy taśmę od formy. Koniec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Tu macie odpowiedź na pierwszą część swojego pytania. Jesli jest to zrozumiałe późneij wytłumaczyć mogę jak robić "odkówki" z formu, chyba że opisze to inny kolega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 do tego co ja chce zrobic w 99% jestem pewien ze niejest potrzebna pompa prozniowa, to ma byc forma w ktorej bede robic 2 czesci i je pozniej sklejac w jednosc. PS. niezdarzylem napisac tych kilku slow powyrzej a juz dwie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Jakoś wyrobu jest taka jak kopyta czyli jeśli chcesz mieć ładną powierzchnie to musisz miec taką na kopycie. Taśmy itp to są dobre na podwozia a nie kadłuby. Jak uformujesz styrodur to laminujesz go cięką tkanina szklaną następnie szpachlujesz, podkład i lakierek i oczywiście polerowanie. Ja nie jestem fanem dzielenia kopyta, wolę robić podział na kopycie wychodzi dokładniej i łatwiej jest niż z dzielonym kopytem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Wystarczy poczytać to co jest na forum Że zacytuję sam siebie : Sam kadłub wycinamy nożem, piłką lub ploterem tak jak w tym przypadku : Naklejamy szablony górny, przedni, tylny Całość styroduru szlifujemy do szblonów, czasami warto zrobic dla kontroli szablony zewnetrzne ( obrysowe ) Styrodur przeciwnie do styropianu ma bardzo "gęstą siatkę", czyli nie wymaga oklejania taśmą klejącą, Wystarczy go dokładnie wyszlifować i wypolerować. Na taką formę spokojnie możemy nakładać tkaninę szklaną i laminować. Następny etap to szlifowanie laminatu, ja używam tarnika do drewna i coraz drobniejszych papierów ściernych. Wycinam w kadłubie ( owiewce ) potrzebne otwory. Wypłukuję styrodur, dorabiam wszelkiej maści wloty, wyloty. Cały proces dokładnie opisuję w : Budowa ToTa-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 3 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Dzieki Motylasty ale niedokladnie o to mi chodzilo , to co Motyl wkleil tzn ten link jest dobrym odpowiednikiem Pod koniec miesiaca zaczne robic forme, teraz niemam zbytnio czasu, szkola;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 No Marcinku styrodur dostaniesz więc rób formy bo PRODUKCJĘ CZAS ZACZĄĆ :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.