Jump to content

Mini Kraksa/Big Crash


Eski

Recommended Posts

Witam

 

Tym razem ja dopisze się do tego działu i mimo, że kraksa bardzo nie szkodliwa to jednak chciałem ją wam pokazać, abyście mogli mi powiedzieć co takiego robię nie tak.

 

 

Filmy

 

http://www.youtube.com/watch?v=7F5DFlexSf4

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=tjLWFzH5pR8

 

 

Proszę fachowców o pomoc w powiedzeniu gdzie popełniam błąd. Dodam , że przed tymi kraksami wykonałem piękny lot , start , oraz lądowanie po zmianie baterii wyważyłem model i takie jaja :(

 

 

Oraz pytanie o kadłub a konkretnie dziób modelu który toroszeczkę się przekrzywił, czy mogę to zostawić tak jak jest czy muszę prostować, jeśli tak to w jaki sposób.

 

 

 

Eski

Link to comment
Share on other sites

a moze wpadniesz na Croydon ?

Jan

 

Nie Lubie tłoku :)

 

 

Ale zapraszam do siebie ;-)

 

Chodź pewnie nie przeczytałeś nadal wiadomości na PW. Już pewnie dawno latali byśmy razem, gdzieś sobie. Teraz obecnie nie mam auta do dyspozycji wiec nie mam jak tam dotrzeć :) Chyba że metrem się zabiorę hehe

 

A co z Tymi filmikami ?

Link to comment
Share on other sites

Oba filmy podobne.

Najpierw wyrzut za bardzo do góry, potem zbyt mały ciąg, żeby utrzymać ten kąt wznoszenia, model się zatrzymuje i zwala na skrzydło.

Ostatnia faza lotu jest dla mnie trochę zagadkowa. Model ma już prędkość, żeby go tuż nad ziemią wyprowadzić, a jednak się nie udaje. Może źle sterujesz, może to wiatr daje złudzenie że model ma prędkość, a w rzeczywistości nie ma, a może model jest krzywy lub ma problem ze sterem kierunku.

 

Chyba jednak najbardziej winny jest za mały ciąg w stosunku do tego jak szybko chcesz wznosić model - widać to lepiej na 1 filmie. Może pakiet za słaby.

Link to comment
Share on other sites

Wyraznie za mala predkosc - potem model sie wali na skrzydlo a z 3 metrow nie da sie go wyprowadzic. Bez cudow. Wyrzuc model poziomo albo nawet lekko nos w dol. Daj mu sie rozpedzic i dopiero wtedy DELIKATNIE pociagnij w gore ale tylko wtedy gdy sam nie zacznie sie wznosic - a powinien.

Link to comment
Share on other sites

OK dziękuję :)

 

Pozostała kwestia tego delikatnie przekrzywionego silnika.

 

Model ma w sobie :

 

Silnik Turnigy 3536

Śmigło 13x7 ( dziś dam mu troszkę mniejsze )

Pakiet 2.2 3S 20C

Model waży 1kg 200gram ( Razem z osprzętem )

 

Model wyważony jest zgodnie z instrukcją.

 

 

Dziś kolejne próby jeśli uporam się z silnikiem.Jeśli powiecie jak to naprawić :roll:

 

 

EDIT:

 

Janosik wysłałem wiadomość na Email. Mam nadzieję, że teraz dojdzie :)

 

EDIT 2

 

Dodaje zdjęcia tego skrzywienia silnika.

 

http://img23.imageshack.us/i/2600x450z.jpg/

 

http://img43.imageshack.us/i/1450x600.jpg/

 

Eski.

Link to comment
Share on other sites

Wyglada w porzadku, ale smigla duzo za duzo. 12x4, 11x5 nie wiecej. 13x7 to juz bateria moze siadac. Ten motorek z 12x4 moze szarpac ponad 30A a z 13x7 nawet myslec nie chce - i to w zalozeniu ze masz 1100kv. Jak masz 1300 albo 1450 to jeszcze gorzej. Sprawdz.

Link to comment
Share on other sites

Wyglada w porzadku, ale smigla duzo za duzo. 12x4, 11x5 nie wiecej. 13x7 to juz bateria moze siadac. Ten motorek z 12x4 moze szarpac ponad 30A a z 13x7 nawet myslec nie chce

 

 

Założyłem 12x8,6

 

Chciałem poinformować, że wasza pomoc okazała się trafna wszystko wskazuje na to, że zbyt szybko chciałem model wyciągnąć w górę przy zbyt małej prędkości dziś a w zasadzie godzinkę temu wykonałem piękne loty słuchając waszych wskazówek.

 

Filmik do oceny lada moment.

 

 

 

Jako, że pomogliścię bardzo szybko daje po punkcie za pomoc.

 

 

P.S

 

Pojawił się inny problem moje lipole mimo, że były naładowane padają w około 2-3minuty lotu :( Były ładowane były na Balacner i takie rzeczy się dzieją :( Dodam że lipole są nowe :(

 

 

wiecie dlaczego tak się dzieje ?

 

 

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

 

 

Eski ;-)

Link to comment
Share on other sites

Ja bym dał 11x8, zawsze możesz zmienić na większe. A co do tego filmiku to na pewno wiesz że startuje się i ląduje pod wiatr, a na filmiku twój model zachowuje się tak jak mój. Ostatnio łatałem u mnie na lotnisku, z jednej strony mam lasek i to właśnie stamtąd wiało, ale nie mogłem rzucić pod wiatr bo lasek jest za blisko, więc rzuciłem z wiatrem i efekt jest taki sam jak na twoim filmie. Rzucaj model lekko w duł a jak się rozpędzi to sam się zacznie delikatnie podnosić, ja nawet muszę wtedy odbijać w dół. Pozdrawiam

 

EDIT: Co do lipo to nie zwarłeś ich przypadkiem kiedyś bo ja zwarłem jedną cale i teraz trzyma mi 50% krócej niż druga :devil: Może za duży pobór prądu jest a za mała pojemność pakietu (mAh). Jaka jest pojemność pakietu ???

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Byćmoże w pakiecie padło jedno ogniwo. Pomierz napięcia na rozładowanym pakiecie na poszczególnych ogniwach i pochwal się Co tam wyszło. Być może jedna cela jest słabsza i stąd kłopot. Napisz też jaką ładowarką ładujesz pakiety.

Link to comment
Share on other sites

Byćmoże w pakiecie padło jedno ogniwo. Pomierz napięcia na rozładowanym pakiecie na poszczególnych ogniwach i pochwal się Co tam wyszło. Być może jedna cela jest słabsza i stąd kłopot. Napisz też jaką ładowarką ładujesz pakiety.

 

 

Zrobię to z chęcią jeśli tylko powiesz jak to zmierzyć :)

 

 

Mirek

Link to comment
Share on other sites

Od pakietu odchodzi kilka takich kolorowych kabli (zależy od ilości cali) za ich pomocą podłączasz pakiet do balansera. Jeśli masz miernik to właśnie na tych kablach zmierz napięcie, czarny to - a reszta kabli to są +. Tylko uważaj żebyś nie zwarł + z -

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Mierz napięcie na złączu balancera na sąsiednich pinach. Dla pakietu 3s są 4 przewody, czyli pomiary będą 3 :)

Link to comment
Share on other sites

A więc

 

 

Czarny z żółtym = 3,69

Czarny z niebieski = 7,40

Czarny z czerwonym = 8,65

 

 

Lipol 2.2 3Cell 11.1V 20C

 

Ładowarka Turnigy ACCUCELL-6 jakaś z HobbyCity

 

 

Eski

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Mierz czarny z żółtym, żółty z niebieskim, niebieski z czerwonym. Tak jak jest też da się policzyć napięcie na celach, ale od razu poznasz technikę pomiaru napięcia na poszczególnych celach.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Widać wyraźnie, że jedna z cel pakietu jest osłabiona, na dwóch jest napięcie 3,7 a na jednej niecałe 2 V.

 

To jest przyczyną takiego a nie innego działania pakietu.

Mogło to powstać na skutek obciążenia pakietu zbyt dużym prądem, lub też w skutek zbyt głębokiego rozładowania pakietu. Jedno ogniwo w pakiecie było mniej wytrzymałe na krytyczne parametry pracy i padło :)

 

PS

 

Pakietu LiPol 3s nie powinno rozładowywać się poniżej napięcia 9V, można się przed tym zabezpieczyć programując zachowanie regulatora przy wykryciu takiego napięcia na pakiecie. Są też specjalne urządzenia wpinane w złącze balancera, które monitorują stan pakietu, i gdy napięcie na którejś celi zbliży się do granicy 3V zaczną głośniczek zaczyna piszczeć / dioda zaczyna migać etc...

Link to comment
Share on other sites

ok wiec tak

 

Czarny z żółtym - 3.69

zółty z niebibeskim -3.70

niebieski z czerwonym -1.24

 

Jest to ten sam pakiet co post wyżej :)

 

Eski

Link to comment
Share on other sites

Widać wyraźnie, że jedna z cel pakietu jest osłabiona, na dwóch jest napięcie 3,7 a na jednej niecałe 2 V.

 

To jest przyczyną takiego a nie innego działania pakietu.

Mogło to powstać na skutek obciążenia pakietu zbyt dużym prądem, lub też w skutek zbyt głębokiego rozładowania pakietu. Jedno ogniwo w pakiecie było mniej wytrzymałe na krytyczne parametry pracy i padło :)

 

PS

 

Pakietu LiPol 3s nie powinno rozładowywać się poniżej napięcia 9V, można się przed tym zabezpieczyć programując zachowanie regulatora przy wykryciu takiego napięcia na pakiecie. Są też specjalne urządzenia wpinane w złącze balancera, które monitorują stan pakietu, i gdy napięcie na którejś celi zbliży się do granicy 3V zaczną głośniczek zaczyna piszczeć / dioda zaczyna migać etc...

 

 

Czy to oznacza, że pakiet mogę wywalić do kosza ?

 

 

Intel1995

 

Pakiet nie jest spuchnięty.

 

 

Z nim było tak był nowy naładowany podłączyłem go do regla i padł całkowicie miał napięcie z 1,5V. Podnosiłem w nim napięcie na ładowarce po czym dałem Balancer.

 

 

Nie wiem dlaczego nowy Acu padł mimo, że nawet nie poruszyłem lotkami :(

 

 

Mirek

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.