From_heaven Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Pobawiłem się dzisiaj trochę photoshopem. Zapraszam na http://sakiewicz.com/zabaweczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrwww Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 :shock: :shock: długo bawiłeś się tym programem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 W sumie niezbyt długo. Przerobienie takiego zdjęcia to około 2-3 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Fajne, wygląda jak miniatury z wystawy modelarskiej Jak to obrabiałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Robi się maskę na tym obszarze, który ma być nieostry, potem trzeba użyć jakiegoś narzędzia blurującego (ja używam lens blur), a na koniec korekcja kontrastu i kolorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Nazywa się to Tilt-shift,i jeżeli nie ma ktoś Photoshopa,można to zrobić jakimś darmowym programem,np."Artweaver".Otwieramy zdjęcie w programie,i z zakładce LAYER powielamy obraz(DUPLICATE LAYER).Następnie w zakładce FILTER dajemy BLUR+GAUSSIAN BLUR,i dość mocno rozmywamy obraz,przy pomocy suwaka(GAUSSIAN BLUR).Pózniej wystarczy wybrać z narzędzi ERASER TOOL (gumka),i "wygumować" interesujący nas obszar. Rozmiar gumki,oraz stopień jej krycia,ustawiamy na górze,pod zakładkami (SIZE,OPACITY). To tak na szybko,ale w sieci jest wiele informacji na ten temat pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrwww Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Dzięki Marcin. Na pewno przyda się takie info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Zapomniałem jeszcze dodać,że przed zapisaniem gotowej fotografii,musimy spłaszczyć (scalić)obraz.Żeby to zrobić,należy wejść w zakładkę LAYER,i zaznaczyć FLATTEN IMAGE. Robimy to po to,abyśmy mogli zapisać zdjęcie w formacie,który nas interesuje(najprawdopodobniej JPEG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Jako,że jestem zalany(nie w pestkę :crazy: ),pobawiłem się tym programem.Oto skutki :devil: EDIT: ta ostatnia funkcja coś mi nie działa,przerabiam PDF na JPEG w Corelu :?:,sorry,już działa :crazy: Paweł R: poprawiłem fote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Wyrazy współczucia Witku,mam nadzieje,że woda nie podniesie się już nawet o centymetr. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Nie na każdym zdjęciu idzie coś takiego wykonać i nie do każdego będzie to pasować. Takie coś robi się przy normalnej obróbce cyfrowej zdjęć. Aparat czasami nie zamaże niektórych elementów tak jak byśmy chcieli i trzeba poprawiać w programach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 nie do każdego będzie to pasować. Tu Malker masz jak najbardziej rację,niestety reszta twojego postu to chaos.Generalnie mówimy tu o tym jak uzyskać ten efekt poprzez edycję w konkretnym programie.Mówiąc,że aparat nie zamaże niektórych elementów,masz na myśli głębię ostrości,a to zupełnie co innego(chociaż na to też mamy wpływ,przez kombinację przysłony i ogniskowej).Zdjęcia tego typu,najlepiej wychodzą,kiedy fotografujemy,z większej odległości(wysokości tym bardziej).Uzyskujemy wtedy efekt makiety,i z grubsza o to chodzi. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Marcin, oczywiście chodziło mi o GO To, że uzyskuje się poprzez ustawienie obszaru focusa i ustawienie samej wartości przysłony to wiem. Ale czasami po prostu aparat nie wykona tego tak jak byśmy dokładnie chcieli i trzeba poprawiać w programach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Ale czasami po prostu aparat nie wykona tego tak jak byśmy dokładnie chcieli Wykona http://pl.wikipedia.org/wiki/Tilt-shift ,tylko takie szkiełka odpowiednio kosztują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.