z.nicgorski Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 Witam Wszystkich Jak w temacie HK60A-ESC, jak to zaprogramować skoro w jednym miejscu piszą że to nie jest regler programowalny w innym, że jest. Cudo to ma być zamontowane w modelu szybowca o rozpiętości 2,60m z silnikiem KA36-12XL Mam też mini programator do regli o nazwie handlowej CARD v3.0, ale on go nie widzi ? Może dało by się na słuch (bip,bip,...//bip itd?) Ale skąd wziąć ten szyfr ? Dzięki za szczegółowe informacje. pozdrawiam szybownik
KRUUP Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 O to chodzi? http://www.suppomodel.com/ESC/Normal_Airplane_ESC__50A_and_above.pdf
z.nicgorski Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Opublikowano 24 Maja 2010 Dięki Marcin za maila....... ale dokładnie to idzie o regler z HobbyKing'a HK60A ESC (no BEC) taki do latających. pozdrawiam i ciągle czekam na szyfr . szybownik
Leszek_K Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 To jest wlasnie szyfr o ktory ci chodzi. Wrzuc tekst w translator i wszystko jasne.
z.nicgorski Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Opublikowano 24 Maja 2010 Marcinowi i Leszekowi... --bardzo ale to bardzo Dziękuję !!! Macie rację, to ja nie połapałem, że ten regler może być pod różnymi 'nazwami' Przepraszam i obiecuję poprawę. Mam nadzieję, że podołam tym 'bipom '! ("...i wszystko jasne") szybownik
Leszek_K Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Tylko pamietaj po calym cyklu programowania dac najpierw gaz na zero a dopiero potem wylaczyc ten interes. Inaczej zaraza nie zapisze nowych ustawien. Zgadnij skad wiem :evil:
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Opublikowano 25 Maja 2010 Witaj Leszek_K Wczoraj walczyłem z "bipami" na reglerze, nawet wypisałem na kartce to co bym chciał mu zapisać w jego pamięci ale pogubiłem się dość szybko. Tak właściwie to już nie wiem czy i co mu wczytałem ? Jak Ty radzisz sobie z tymi dzwiękami, dla mnie to kakofonia ! Mam coś co nazwałbym mini programatorem o nazwie CARD v3.0 też z HKing'a, ale regler tego nie łapie ? Poproszę o łatwe wskazówki programowania tego ustrojstwa... szybownik
Leszek_K Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 Napisz dokladnie co chcesz ustawic to w skrocie ci opisze
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Opublikowano 25 Maja 2010 dokładnie to bym chciał: 1 baterie LiPole - 3S 11.1V (*------) 2 przepustnica - soft (**----) 3 hamulce - medium (itd...) 4 odcięcie V - hard Cutoff 5 synchro - 15* 10-14polowe , outrunner 6 modulacja - most out runner motors szybownik
KRUUP Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 Włączasz nadajnik, gaz ustawiasz na maxa. Dopiero w tedy włączasz zasilanie regulatora. I zaczyna się ta sekwencja, melodyjka ton. (jak masz Serwo tester to jeszcze wygodniej) Melodyjka ton ♪— Options 1. Cell Type and No. of Cells ♪— — Options 2. Throttle Setting ♪— — — Options 3. Brake Setting ♪— — — —Options 4. Direction and Cutoff Type ♪— — — — —Options 5. Timing Mode ♪— — — — —Option 6. PWM setting Każda opcja powtarzana jest trzy razy. Żeby wejść, w podopcje, tych opcji co wyżej, musisz przesunąć w odpowiednim momencie manetkę gazu na środek. W tedy zaczną się bipy krótkie i długie (każde powtarza się trzy razy) Option 1.1 Cell Type and Number of Cells Only for 50A/60A/ 100A-LV / 200A-LV (LV as 2S-7S) • — 1 Short + 1 Long NiMh/NiCD Auto Cell Count - 0.8V/Cell Cutoff Voltage * • — — 1 Short + 2 Long 7S Li-Po (25.9V) – 21V Cutoff Voltage • — — — 1 Short + 3 Long 6S Li-Po (22.2V) –18V Cutoff Voltage • — — — — 1 Short + 4 Long 5S Li-Po (18.5V) – 15V Cutoff Voltage • — — — — —1 Short + 5 Long 4S Li-Po (14.8V) – 12V Cutoff Voltage • — — — — — — 1 Short + 6 Long 3S Li-Po (11.1V) – 9V Cutoff Voltage • — — — — — — — 1 Short + 7 Long 2S Li-Po (7.4V) – 6V Cutoff Voltage Jak usłyszysz opcję która Cię interesuje przesuwasz manetkę gazu w górę, wtedy usłyszysz długi ton. Znaczy ze opcja jest ustawiona, I regulator znów jest w opcjach tych co na górze czyli melodyjka ton. Żeby ustawić inną opcje postepujesz jak wyżej. Banalnie proste :rotfl:
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Opublikowano 25 Maja 2010 Marcin mam wrażenie że połapałem...... idę ustawiać, ale coś czuję , że będzie ciężko ! melodyjka , alfabet Morsea, opcje, bipki i pi..i. dzięki pozdrawiam
Leszek_K Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 Ustawiaj jedna opcje, gaz na zero i wylacz. I od nowa. Trudniej sie pogubic
KRUUP Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 No i nie zapomnij na koniec o tym, tego nie napisałem. Tylko pamietaj po calym cyklu programowania dac najpierw gaz na zero a dopiero potem wylaczyc ten interes. Inaczej zaraza nie zapisze nowych ustawien. Zgadnij skad wiem
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Opublikowano 25 Maja 2010 Chłopaki dzięki za wszystko ! wracam z programowania i d..a po wejsciu w pierwszą opcje, podstawową, później jest kompletna cisza, te sygnały z opcji pierwszej są poprawne i dalej nie ma bipów, cisza ! Co dalej, co jest ? Robiłem to na wszystkie sposoby, po usłyszeniu własciwej sekwencji bipów drążek na minimum (bo na pół to lipa) i cisza ? co robić ? pomocy ! szybownik
Leszek_K Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Wydaje mi sie ze sa dwie mozliwosci: - trzasniety regulator albo - wajcha gazu w polozeniu srodkowym nie daje impulsu 1.5ms. Moze byc tak ze przelatujesz wajcha przez 1.5ms, regulator to lapie i wchodzi w obsluge jakies opcji a potem zimna d.... bo mu sie impulsik nie zgadza. Dla regulatora srodek gazu to 1.5ms z jakas tam tolerancja, niezbyt duza zreszta. To samo dotyczy pelnego i malego gazu. Upewnij sie ze nie masz zzaprogramowanych zadnych krzywych, ze srodek to srodek itd. Masz cos takiego jak miernik mocy z generatorem sygnalu serwa?
z.nicgorski Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Opublikowano 26 Maja 2010 No nie stety. nie mam miernika mocy z........ ale generator sygnału serwa - mam! Teraz idę sprawdzić ustawienie krzywych drąga gazu w mojej Futabie FC16 PCM dzięki pozdrawiam
Leszek_K Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Jezeli masz generator sygnalu serwa, mozesz zrobic to samo. Proste - pelen gaz to jest 2ms, pol gazu to 1.5ms, maly gaz to 1ms. I masz pewnosc ze koder zadnych cudow nie wprowadza.
z.nicgorski Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Opublikowano 26 Maja 2010 znaczy się : zamiast sygnał z odbiornika to z tego generatora, tak? i tak mogę do końca programowania ? ale czemu ten drąg do połowy a nie na minimum jak to w innych (chyba?). pozdrawiam
z.nicgorski Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Opublikowano 27 Maja 2010 Leszek POMOCY ! Zdaje mi się (czy to możliwe), że rozregulowałem regla na amen. Teraz to już nawet nie chce wejść w tryb pierwszego wyboru opcji !? Niby to wydaje dzwięki ale silnikiem nie rusza. Kombinuję a to sygnał z FC16, a to z generatora i jest to samo, silnik chodzi kilka sekund i staje. Spytam Cię jeszcze , czy mogę wrucić do ustawień fabrycznych, tylko jak ? pozdrawiam
z.nicgorski Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Opublikowano 27 Maja 2010 Przepraszam, że post za postem. Ale w końcu chyba, załapałem o co chodzi z tymi bipami !!! Dzięki Wam wielkie, mam nadzieję, że teraz pójdzie już dobrze . Regler wrócił na swoje pierwotne ustawienia po moim roztrajlowaniu ! Dzięki Pozdrawiam szybownik
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.