z.nicgorski Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Witam Wszystkich Jak w temacie HK60A-ESC, jak to zaprogramować skoro w jednym miejscu piszą że to nie jest regler programowalny w innym, że jest. Cudo to ma być zamontowane w modelu szybowca o rozpiętości 2,60m z silnikiem KA36-12XL Mam też mini programator do regli o nazwie handlowej CARD v3.0, ale on go nie widzi ? Może dało by się na słuch (bip,bip,...//bip itd?) Ale skąd wziąć ten szyfr ? Dzięki za szczegółowe informacje. pozdrawiam szybownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 O to chodzi? http://www.suppomodel.com/ESC/Normal_Airplane_ESC__50A_and_above.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Dięki Marcin za maila....... ale dokładnie to idzie o regler z HobbyKing'a HK60A ESC (no BEC) taki do latających. pozdrawiam i ciągle czekam na szyfr . szybownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 To jest wlasnie szyfr o ktory ci chodzi. Wrzuc tekst w translator i wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Marcinowi i Leszekowi... --bardzo ale to bardzo Dziękuję !!! Macie rację, to ja nie połapałem, że ten regler może być pod różnymi 'nazwami' Przepraszam i obiecuję poprawę. Mam nadzieję, że podołam tym 'bipom '! ("...i wszystko jasne") szybownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Tylko pamietaj po calym cyklu programowania dac najpierw gaz na zero a dopiero potem wylaczyc ten interes. Inaczej zaraza nie zapisze nowych ustawien. Zgadnij skad wiem :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Witaj Leszek_K Wczoraj walczyłem z "bipami" na reglerze, nawet wypisałem na kartce to co bym chciał mu zapisać w jego pamięci ale pogubiłem się dość szybko. Tak właściwie to już nie wiem czy i co mu wczytałem ? Jak Ty radzisz sobie z tymi dzwiękami, dla mnie to kakofonia ! Mam coś co nazwałbym mini programatorem o nazwie CARD v3.0 też z HKing'a, ale regler tego nie łapie ? Poproszę o łatwe wskazówki programowania tego ustrojstwa... szybownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Napisz dokladnie co chcesz ustawic to w skrocie ci opisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 dokładnie to bym chciał: 1 baterie LiPole - 3S 11.1V (*------) 2 przepustnica - soft (**----) 3 hamulce - medium (itd...) 4 odcięcie V - hard Cutoff 5 synchro - 15* 10-14polowe , outrunner 6 modulacja - most out runner motors szybownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Włączasz nadajnik, gaz ustawiasz na maxa. Dopiero w tedy włączasz zasilanie regulatora. I zaczyna się ta sekwencja, melodyjka ton. (jak masz Serwo tester to jeszcze wygodniej) Melodyjka ton ♪— Options 1. Cell Type and No. of Cells ♪— — Options 2. Throttle Setting ♪— — — Options 3. Brake Setting ♪— — — —Options 4. Direction and Cutoff Type ♪— — — — —Options 5. Timing Mode ♪— — — — —Option 6. PWM setting Każda opcja powtarzana jest trzy razy. Żeby wejść, w podopcje, tych opcji co wyżej, musisz przesunąć w odpowiednim momencie manetkę gazu na środek. W tedy zaczną się bipy krótkie i długie (każde powtarza się trzy razy) Option 1.1 Cell Type and Number of Cells Only for 50A/60A/ 100A-LV / 200A-LV (LV as 2S-7S) • — 1 Short + 1 Long NiMh/NiCD Auto Cell Count - 0.8V/Cell Cutoff Voltage * • — — 1 Short + 2 Long 7S Li-Po (25.9V) – 21V Cutoff Voltage • — — — 1 Short + 3 Long 6S Li-Po (22.2V) –18V Cutoff Voltage • — — — — 1 Short + 4 Long 5S Li-Po (18.5V) – 15V Cutoff Voltage • — — — — —1 Short + 5 Long 4S Li-Po (14.8V) – 12V Cutoff Voltage • — — — — — — 1 Short + 6 Long 3S Li-Po (11.1V) – 9V Cutoff Voltage • — — — — — — — 1 Short + 7 Long 2S Li-Po (7.4V) – 6V Cutoff Voltage Jak usłyszysz opcję która Cię interesuje przesuwasz manetkę gazu w górę, wtedy usłyszysz długi ton. Znaczy ze opcja jest ustawiona, I regulator znów jest w opcjach tych co na górze czyli melodyjka ton. Żeby ustawić inną opcje postepujesz jak wyżej. Banalnie proste :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Marcin mam wrażenie że połapałem...... idę ustawiać, ale coś czuję , że będzie ciężko ! melodyjka , alfabet Morsea, opcje, bipki i pi..i. dzięki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Ustawiaj jedna opcje, gaz na zero i wylacz. I od nowa. Trudniej sie pogubic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 No i nie zapomnij na koniec o tym, tego nie napisałem. Tylko pamietaj po calym cyklu programowania dac najpierw gaz na zero a dopiero potem wylaczyc ten interes. Inaczej zaraza nie zapisze nowych ustawien. Zgadnij skad wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Chłopaki dzięki za wszystko ! wracam z programowania i d..a po wejsciu w pierwszą opcje, podstawową, później jest kompletna cisza, te sygnały z opcji pierwszej są poprawne i dalej nie ma bipów, cisza ! Co dalej, co jest ? Robiłem to na wszystkie sposoby, po usłyszeniu własciwej sekwencji bipów drążek na minimum (bo na pół to lipa) i cisza ? co robić ? pomocy ! szybownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Wydaje mi sie ze sa dwie mozliwosci: - trzasniety regulator albo - wajcha gazu w polozeniu srodkowym nie daje impulsu 1.5ms. Moze byc tak ze przelatujesz wajcha przez 1.5ms, regulator to lapie i wchodzi w obsluge jakies opcji a potem zimna d.... bo mu sie impulsik nie zgadza. Dla regulatora srodek gazu to 1.5ms z jakas tam tolerancja, niezbyt duza zreszta. To samo dotyczy pelnego i malego gazu. Upewnij sie ze nie masz zzaprogramowanych zadnych krzywych, ze srodek to srodek itd. Masz cos takiego jak miernik mocy z generatorem sygnalu serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 No nie stety. nie mam miernika mocy z........ ale generator sygnału serwa - mam! Teraz idę sprawdzić ustawienie krzywych drąga gazu w mojej Futabie FC16 PCM dzięki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Jezeli masz generator sygnalu serwa, mozesz zrobic to samo. Proste - pelen gaz to jest 2ms, pol gazu to 1.5ms, maly gaz to 1ms. I masz pewnosc ze koder zadnych cudow nie wprowadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 znaczy się : zamiast sygnał z odbiornika to z tego generatora, tak? i tak mogę do końca programowania ? ale czemu ten drąg do połowy a nie na minimum jak to w innych (chyba?). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Leszek POMOCY ! Zdaje mi się (czy to możliwe), że rozregulowałem regla na amen. Teraz to już nawet nie chce wejść w tryb pierwszego wyboru opcji !? Niby to wydaje dzwięki ale silnikiem nie rusza. Kombinuję a to sygnał z FC16, a to z generatora i jest to samo, silnik chodzi kilka sekund i staje. Spytam Cię jeszcze , czy mogę wrucić do ustawień fabrycznych, tylko jak ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Przepraszam, że post za postem. Ale w końcu chyba, załapałem o co chodzi z tymi bipami !!! Dzięki Wam wielkie, mam nadzieję, że teraz pójdzie już dobrze . Regler wrócił na swoje pierwotne ustawienia po moim roztrajlowaniu ! Dzięki Pozdrawiam szybownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.