intel1995 Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Witam Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem lepszej ładowarki, wybór padł na Accucell'a 6. (Myślę że dobrze wybrałem) Gdy czytałem specyfikę ładowarki to stwierdziłem, że starczy mi w zupełności, ale moje pytanie brzmi, o co chodzi z tą mocą rozładowywania (5W) i ładowania (50W). Czy to jest tylko parametr mówiący o jej sile ładowania, czyli im mniej "W" tym dłużej się będzie ładować, ale przecież od czasu ładowania zależy ilość "A". Mam nadzieje że każdy zrozumiał moje zapytanie. Liczę na szybka odpowiedz i ewentualnie na jakieś inne propozycje co do ładowarki. Zastanawia mnie jeszcze Hobby King ECO6, co wy na to ???(Wiem, że jest tania, ale parametrami jest zbliżona do Accuell'a) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 to znaczy ze nie wszystkie akumulatory możesz ładować 5A, im więcej cel tym wolniejsze ładowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intel1995 Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 a może coś dokładniej byś mi wytłumaczył Wiesz coś więcej na ten temat, bo to co napisałeś to nie do końca jest jasne, dlaczego nie wszystkie mogę ładować 5A, od czego to zależy ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 [W] = [A] * [V] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 To, że ładowarka może podczas ładowania rozproszyć moc 5W, oznacza, że np. rozładowując akumulator o napięciu 12V, max. prąd rozładowania będzie wynosił 5W/12V=0,42A. Dla akumulatora o napięciu np. 7,4V max. prąd rozładowania będzie wynosił 0,68A (5/7,4). Jasne? Podobnie z ładowaniem: jeśli ładujemy pakiet do napięcia 8,4V (Li-pol 2s) to możemy to robić max. prądem jaki da ładowarka, czyli 5A. Nie przekraczamy mocy dopuszczalnej 50W, bo 5A*8,4V=42W. Jeśli natomiast będziemy ładować pakiet 4s (do napięcia 16,8V), to ładowarka zmniejszy prąd ładowania do wartości 50W/16,8V=2,9A. Jasne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intel1995 Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Dzięki już wszystko zrozumiałem. Czyli biorę Accuell'a, będzie bdb. jak na moje potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Tomek 5-tka za lekcję fizyki. I kto powie, że modelarstwo nie uczy, nie wychowuje i nie bawi? Zawsze żonie tłumaczę, że koszty prawie takie same jak przy budce z piwem, a pożytek większy. :idea: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 podczas ładowania rozproszyć moc 5W coś chyba nie tak :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 podczas ładowania rozproszyć moc 5W coś chyba nie tak :wink: Się czepiasz - miało być roz-ładowania :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.