Skocz do zawartości

Problem z pakietem w MX 12

CezaryK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam, usiłowałem szukać ale bez skutku. Jestem na skraju rozpaczy. Mam braki w wiedzy z elektryczności i to totalne. :oops:

Mój problem to ładowarka Multilader 3 i bateria w nadajniku Graupner mx 12. Niestety chyba rozładowałem całkowicie pakiet 8NH 1700 TX bo ekran jest pusty a podłączona do bocznego gniazda ładowarka nie wykazuje że ładuje. Czarna rozpacz. Już kiedyś tak się stało i kolega poczarował w swoim warsztacie i bateria zaskoczyła. Mam jednak dość takich podchodów. Potrzebuję więc jakiejś rady co z tym zrobić.

Dobija mnie własna bezsilność ale na Boga nie powinno być tak, żeby naładować baterię to potrzebny jest fakultet na polibudzie a przynajmniej wyższy kurs elektroniki. Może ktoś wskaże jakieś przystępne źródło wiedzy bo gotów jestem zrezygnować z tej zabawy na rzecz papierowych rzutków :rotfl:

W ogóle wtyczka od ładowarki jest jakby luźna i nieopaczne poruszenie aparaturą powoduje przerwanie ładowania. W innym miejscu na tym forum pisałem o tym , że naładowana bateria wytrzymuje jedynie kilkadziesiąt minut pracy nadajnika. Po kilkakrotnym naładowaniu i rozładowaniu bateria trzymała nieco dłużej ale teraz z powrotem pracuje do godziny. S.O.S ...---... ...---... ...---...

Opublikowano

Wtyczka od ładowarki nie powinna być luźna. Może na płytce puściły ścieżki w które wlutowane jest gniazdo. Mogło to też spowodować zwarcie i przepalenie bezpiecznika 3,15A wewnątrz nadajnika.Efekt będzie taki, jak opisałeś: brak czegokolwiek na wyświetlaczu i brak ładowania pakietu. Trzeba odkręcić dolną część obudowy i sprawdzić gniazdo i bezpiecznik. Gwarancji z powodu otworzenia nadajnika nie stracisz, bo tylko tak można zmienić Mode np. 1 na 2 czy inne.

Opublikowano

Niewątpliwie miałeś rację Andrzeju. Padł bezpiecznik który swoją drogą jest sprytnie ukryty dla oczu ciekawskich. Dobrze, że przynajmniej jego wygląd się nie zmienia od niepamiętnych czasów :mrgreen: Gniazdo od ładowania wygląda na stabilne a wtyczka od ładowarki wykazuje pewien luz jakby była z innej firmy. Muszę sobie z tym poradzić metodami niekonwencjonalnymi :wink:

Z radością kliknąłem "pomógł" ale tak na marginesie nadal poszukuję przystępnego opracowania odnośnie "modelarskiej" elektroniki. Wiem, że bez wzorów i reszty się nie obejdzie ale też nie koniecznie każdy wykład musi zaczynać się od: " a na początku była ciemność" :mrgreen:

Znam fajne opracowania z innych dziedzin przyswajalne dla zwykłych zjadaczy chleba. Mam więc nadzieję, że i w naszym środowisku się to uda.

Opublikowano

Kup sobie LiPo do nadajnika i problem szybko rozładowującej się baterii minie :)

Koszty niewielkie a efekty znaczne.

Nie wyobrażam sobie teraz ciągłego ładowania pakietu NiMH a ładowanie LiPo odbywa się tak rzadko, że trzeba dobrze kombinować aby nie zapomnieć tego zrobić kiedy nadejdzie już ten moment.

I jedna ważna rzecz jeśli byś się zdecydował. Lepiej, żeby z LiPo w środku nadajnik nie wskazywał mniej niż 10.4V.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.