awot Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Po namiocie zostały mi takie rurki Czy są one zrobione z włókna węglowego? Czy nadają się do modeli latających? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano11 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Na pewno rurki te zrobione są z węgla lecz mogą zawierać jakąś domieszkę innych włókien. Ale co do zastosowania w modelarstwie, to się moim zdaniem nadają ponieważ są elastyczne i powinny wytrzymywać dość duże obciążenia, ale jest jeden problem ponieważ rurki węglowe stosowane dotychczas są trochę lżejsze(mają cieńszą ściankę) od tych namiotowych. A Wszystko to zależy od zastosowania i czy zależy nam na minimalnej wadze modelu. Pozdrawiam Damian! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Niekoniecznie, mogą to być rurki wykonane z włókna szklanego, tylko pomalowane na czarno. Możesz spróbować zetrzeć papierem ściernym kawałek rurki - jeśli będzie bardzo brudzić na czarno, to jest to węgiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 a nikt nic nie powiedzial ze wiekszosc zalezy jak jest zbrojona ta rurka co mi po rurce z wedki co sie gnie we wszystkie strony jak kadlub wymaga sztywnosci pitu pitu a pisac dalej mozna ze jak wegiel to super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 a nikt nic nie powiedzial ze wiekszosc zalezy jak jest zbrojona ta rurka Po pierwsze część tego po prostu NIE WIE Po drugie ci co wiedzą myślą, że inni też to wiedzą i uważają, że pomyślunek ma każdy w pozycji ON Po trzecie co się gnie to nie łamie jak mówia Niemcy Ile i jak,przy jakiej sile itd itp. Dyjabeł jest szczególnie szczegółowo detaliczny (detailet d ?) i tam tkwi lub siedzi . Swoją drogą węgiel jest jak sex-zdecydowanie przereklamowany. Mam dwudziestoletni kadłub od Jasińskiego i cholernik nie chce się połamać a to za sprawą sprytnego zbrojenia szkłem. Cała zabawa polega na wyważeniu sztywności i elastyczności. Węgiel jest aż za sztywny w większości modelarskich zastosowań . Oczywiście czasem jest zbawienny w skutkach zastosowania ale czasem... i jak każda przyprawa dodaje wartości i smaku potrawie ale nie stanowi treści (patrz w google-pasze treściwe ). Samo technicznie poprawne użycie tego specyfiku jest już wyzwaniem a co dopiero ocena produktów z jego zawartością ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Kwintesencja.... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal567 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 prawdopodobnie to jakiś kompozyt z dodatkiem pyłu węglowego tak jak są np. śmigła zbrojone węglem.. modelarstwo ma to do siebie ze można w nim zastosować prawie wszystko tylko zależy od pomysłu i inwencji twórczej wiec to zależy tylko od Ciebie czy gdzieś to wykorzystasz:) jak nie w samolocie to może w łódce albo jeszcze innym modelu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 To jest rurka z rowingu szklanego. Dziadostwo straszne, przesączane barwioną żywicą. Ostatnio takie naprawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.