~IgorArt~ Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Witam Gdzie mogę znaleźć listę długości anten odbiorników...a konkretnie do Corona RP6S1. Kupiłem ją z rozerwaną anteną i wymieniłem na nową (aby starej nie lutować). Niestety zasięg zrywa się po ok.10m na złożonej antenie i ok.60 na rozłożonej. Stara ma jakieś ubytki i nigdzie nie mogę znaleźć potrzebnej mi informacji. W modelarni jej nie mają a w riku jest tylko RP6D1. Nie wiem też czy obliczenia dł. anten (300000/częstotliwość/8) można stosować do odbiorników z syntezą.
Leszek_K Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Anteny odbiornikow zwykle maja 70-100cm dlugosci i nie jest to wartosc krytyczna. Wszystko pomiedzy bedzie dzialac. Jezeli nie - cos innego jest trafione.
~IgorArt~ Posted June 8, 2010 Author Posted June 8, 2010 Szczerze mówiąc to już nie wiem co mam myśleć. Naczytałem się o tym sporo na tym forum i z tego co widziałem to znaczenie mają często małe różnice a duże nie w zależności od wyniku wzorów na dł. anten, np. wymiarowa antena skrócona o połowę, jedną czwartą, jedną ósmą, jedną szesnastą itd. może działać idealnie, natomiast skrócona o 5cm może znacznie stracić na właściwościach. Poza tym nic się temu odbiornikowi nie stało. Jak go kupiłem zlutowałem antenę i miał odpowiedni zasięg. Po 2-3 kretach antena przerwała się ponownie (z ubytkami). po zlutowaniu a następnie wymianie na nową działa jak wyżej. Odbiornik jest owinięty w gąbkę na samym końcu kadłuba bez możliwości uderzenia w cokolwiek; znajduje się w delikatnie powiększonym Wicherku 15 z lotkami, który przeze mnie i moich znajomych jest czasem nazywany czołgiem bo przeżył już ogromną liczbę kretów bez żadnego zadraśnięcia, więc nie ma tu mowy o jakimkolwiek uszkodzeniu innym niż antena. Jej obecna długość wynosi ~95cm.
MiQ27 Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Po 2-3 kretach antena przerwała się ponownie (z ubytkami)A może po trzecim krecie rozleciał albo przesunął się rdzeń filtra i odbiornik jest rozstrojony?A może filtr ceramiczny p.cz. wyzionął ducha? Naprawdę, 5 cm anteny to nie jest aż tak krytyczna sprawa jak parę innych elementów w odbiorniku.
~IgorArt~ Posted June 8, 2010 Author Posted June 8, 2010 To co radzicie zrobić? Nie znam się tak dobrze na elektro żeby samemu zlokalizować te części i sprawdzić czy nie są uszkodzone...jak to zrobić? Jak sprawdzić co jest uszkodzone? Poza tym nadal proszę o pomoc w znalezieniu regulaminowej długości anteny bo ciężko mi uwierzyć żeby coś w środku poszło...musiałby być strasznie delikatny a chyba do RC tak się rzeczy nie robi...przy projektowaniu elektroniki przewidują krety itd. a mój odbiornik ma tam jak w czołgu wypchanym poduszkami.
Leszek_K Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Dlugosc anteny jest istotna w nadajniku, tam uklad jest strojony dokladnie. W odbiorniku - Schulze (bardzo dobra firma) pisze w dokumentacji swoich odbiornikow ze wszystko pomiedzy 50 a 100cm jest w porzadku. Sadze ze wiedza co robia. Mozesz miec przerwany przewod w antenie - trzyma sie toto na izolacji a ty nie wiesz co jest grane. To jedna z mozliwosci.
~IgorArt~ Posted June 8, 2010 Author Posted June 8, 2010 ok to wymienię ją jeszcze raz...powiedzmy równe 100cm (adługość tej anteny wpłynie na zasięg?)
buwi777 Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 ok to wymienię ją jeszcze raz...powiedzmy równe 100cm (adługość tej anteny wpłynie na zasięg?) Tak - szybciej stracisz model z zasięgu wzroku niż z zasięgu radia - no chyba że latasz FPV ...
~IgorArt~ Posted June 8, 2010 Author Posted June 8, 2010 Tak - szybciej stracisz model z zasięgu wzroku niż z zasięgu radia - no chyba że latasz FPV ... Jak tylko ją przylutuję to na pewno sprawdzę i opiszę wrażenia ;] ...mam nadzieję, że w ten weekend. Do tego czasu będę tu zaglądał i jak ktoś coś nowego wymyśli, albo będzie znał długość anteny do Corona RP6S1 to z góry dziękuję :] >>>----------------->
h3nry Posted July 23, 2010 Posted July 23, 2010 ...właśnie wyjąłem nowa sztukę i zmierzyłem -> 1004mm to dł anteny .
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.