Jump to content

problem z pakietem li-ion


misspalma

Recommended Posts

witam na allegro kupiłem cele li-ion niby z nowych baterii laptopowych, cele mialy napiecie 3,2v mniejwiecej rowne w kazdej z nich, zrobilem sobie pakiecik 3s ktory mial zasilac silnik klasy 400 na regulatorze 30A, na poczatku wszystko bylo oki naladowalem pakiet ladowarka do li-poli za posrednictwem gniazda balansera bo maja takie samo napiecie, zalozylem wszystko i zaczolem latac i tu zdziwienia gdy regulator po okolo 2 minutach lotu zaczol zmniejszac obroty silnika, po wyladowaniu i ponownemu naladowaniou pakietu zaczolem proby naziemne, sprawdzilem napiecie pakietu przed uruchomieniem 12,54v, podlaczylem do samolotu i podloczylem jednoczesnie woltomierz do pakietu, okazalo sie ze po wlaczeniu silnika napiecie dosc szybko spadalo i gdy osiagnelo 9v silnik zaczol zmniejszac obroty tak aby juz wiecej nie spadalo napiecie az do calkowitego odlaczenia zasilania, jak silnik sie wylaczyl to napiecie pakietu wróciło do 11,75v. i teraz zastanawiam sie czy poprostu te niby nowe cele sa juz może padniete i maja tak mała pojemnoc że szybko padły czy też może te cele maja za mala wydajnosc pradowa i poprostu nie nadaja sie na pakiety do modelarstwa, zmierzylem takze natezenie produ i wyszlo okolo 9A. czy ktos moze tez robil pkiety z takich cell i ma jakies doswiadczenie z takimi problemami.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko OK. Regulator sprawny! :P

 

Generalnie pakiety do laptopów są przeznaczone do zasilania laptopów. Mają małą wydajność prądową, czego doświadczyłeś, są stosunkowo ciężkie i nie widzę sensu ich stosowania przy obecnych cenach pakietów modelarskich. Kiedyś sam ich używałem, ale kieeeedy to było! :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.