Chriss Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Cześć. Poszkujuję silnika do modelu jachtu dla mojego kolegi, który zakupił go w sklepie z zabawkami, cóś ala "Fido" itp. Ma silnik podstawowy, lecz chciał by żeby silnik wyciągał około 30-40 km/h, czyli około 4000 i w górę obrotów na minutę. Myślałem żeby kupić w hobby king, ale najpierw musiałbym zobaczyć w Polsce. Silnik ma wymiary: a)Długość(bez wału)-5,5cm b)Wysokość silnika (średnica)-2,5cm c)Długość z wałem- 7cm d)Średnica wału ok.1mm Oczywiście silnik niemusiał by być takich wymiarów ale fajnie jakby był. Mam jeszcze pytanie, czy silnik mógłby być chłodzony wodą, jeśli w wersji podstawowej był chłodzony normalnie, czyli powietrzem z wnętrza łódki. Jeśli byłby ktoś kto mógłby mi coś doradzić to byłbym bardzo wdzięczny. I ile by to kosztowało i czy by się to opłacało też chciałbym wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 masz tam oddzielny regulator i odbiornik? jeżeli nie to nie opłaca się przerabiać zabawek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 po pierwsze podaj wymiary i dane tej łódeczki a najważniejsze to waga ! po drugie jaka jest tam elektronika ? jeżeli pasmo 27MHz to czy zamierzacie ją na pasmo modelarskie z mormalnym d-kanałowym odbiornikiem , serwem , i regulatorem obrotów. Co do chłodzenia to wystarczy wziąść kawałek rurki mosiężnej (kupisz w markecie budowlanym) i owinąc silnik a jedą z koncówek wyprowadzić tak aby podczas płynięcia zabierała wodę a drugą wyprowadzić ponad linię wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 (...) Co do chłodzenia to wystarczy wziąść kawałek rurki mosiężnej (kupisz w markecie budowlanym) i owinąc silnik a jedą z koncówek wyprowadzić tak aby podczas płynięcia zabierała wodę a drugą wyprowadzić ponad linię wody. A jak to technicznie zrobić ? Sorry za lamerskie pytanie, ale tak na brutala , to ta metoda nie działa... Wczoraj właśnie eksperymentowałem z taką rurką fi3mm kupioną w "Leroju" , która zamiast "zawijać" się wokół kija od szczotki pięknie zgięła się na płasko w jednym miejscu i następnie pękła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoZnY Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Mars_2000 Aby taką rurkę ładnie owinąć, wystarczy rozgrzać ją nad palnikiem kuchenki gazowej i dać jej powoli ostygnąć. Metal zrobi się ciągliwy i owijasz jak chcesz. Oczywiście podczas grzania trzymaj w kombinerkach - nie dłoniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dzięki. Wczoraj też znalazłem identyczną wskazówkę na forum RC wodnym, dzięki czemu już jestem posiadaczem układu chłodzącego typu DIY :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.