mikon Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Witam, Może ktoś tutaj będzie potrafił/mógł odpowiedzieć na to pytanie. Próbowałem zapytać jakiś czas temu właściciela firmy, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Wiem że z zakresu mnie interesującego w paliwach tych stosowane są dwa oleje - oznaczone "TLRD" (mieszanka rycyny i syntetyka) i TLS - czysty syntetyk. Pytanie - co to za oleje? Jaki jest skład TLRD (zawartość syntetyka, zawartość rycyny, rodzaj syntetyka, rodzaj (marka) rycyny)? Co do TLS - co to za syntetyk? Nie sądzę żeby producent (paulika) rzeczywiście samemu syntezował oleje, albo odgumiał rycynę. Prawdopodobnie bierze składniki, miesza i tworzy paliwo. Pytanie - z czego? Chciałbym wiedzieć, żeby móc zaufać Do nakarmienia Saito i 46AX a także kilka 2t i 4t ASP kolegów Pozdr., Michał
Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przecież te informacje stanowią tajemnicę handlową!!! Z podobnym skutkiem możesz zapytać w browarze o recepturę piwa.....
DarekRG Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Szukanie nie boli: http://arcticglow.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=44 Więcej Ci producent nie powie
mikon Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przecież te informacje stanowią tajemnicę handlową!!! Z podobnym skutkiem możesz zapytać w browarze o recepturę piwa..... @Paweł -> http://www.ripmax.com/3index.asp?OrderBy=ItemName&Category=080-060 ups... właśnie zdradziłem tajemnicę handlową.. Np. MT Irvine Contest 10 składa się w 18% z Klotza Super Techniplate, oraz w 10% z nitro. Klotz Super Techniplate to z kolei 20% BeNOL (rycyna Klotza) oraz 80% oleju syntetycznego Techniplate Klotza. Taka tajemnica? Nic więcej o paliwach Arctic nie chciałem wiedzieć. TLRD - piszą że rycyna + syntetyk. Ile rycyny, ile syntetyka? Zobacz że Klotz tego nie kryje. Jaki syntetyk? Wybór nie jest wielki, Techniplate, któryś z AeroSynth/Save albo E.D.L - zapewne. Ale chciałbym uzyskać rzetelną informację. @Darek -> podany przez Ciebie link nie daje odpowiedzi na żadne z moich pytań - zresztą jak się zastanowisz, to stwierdzisz że pytania moje postawiłem znając treść z Twojego linka. Pozdr., Michał
Gość Anonymous Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dla mnie jako chemika ta informacja jest niewystarczająca, podają skład w procentach nie wspominając czy są to procenty wagowe czy objętościowe..... Poza tym jeśli producenci paliwa Irvine dostarczają Ci wymaganych informacji to po co szukasz innych? Bierz to co Cię satysfakcjonuje i po temacie.
ali1983 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opublikowano 22 Czerwca 2010 jeśli chodzi o paliwa arcticglow to u nas całe lotnisko (oczywiście silniki żarowe) chodzą na a1/19tlrd lub a1/20tlr i nie spotkałem się z narzekaniem na to paliwo.
mikon Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dla mnie jako chemika ta informacja jest niewystarczająca, podają skład w procentach nie wspominając czy są to procenty wagowe czy objętościowe..... Poza tym jeśli producenci paliwa Irvine dostarczają Ci wymaganych informacji to po co szukasz innych? Bierz to co Cię satysfakcjonuje i po temacie. Tyle że ja nie mam zamiaru sam produkować takich paliw, póki różni producenci paliw i silników korzystają z tych samych procentów (czy to wagowych. czy to objętościowych) to taka miara jest dla mnie zupełnie wystarczająca do zrobienia porównania. Wiem że mogę kupować Contesta, wiedząc co siedzi w środku. Chciałem jednak się dowiedzieć co takiego siedzi w Arcticglow - być może są dla mnie lepsze, koszt jest zbliżony - widzę jednak że moje zapytanie odbierane jest jako próba wydarcia tajemnicy firmowej. Pozdr., Michał
Gość Anonymous Opublikowano 23 Czerwca 2010 Opublikowano 23 Czerwca 2010 póki różni producenci paliw i silników korzystają z tych samych procentów (czy to wagowych. czy to objętościowych) to taka miara jest dla mnie zupełnie wystarczająca do zrobienia porównania. I tego właśnie nie wiemy (czy używają tych samych procentów) gdyż takich informacji brakuje, a uwierz mi, że jest różnica...
ams Opublikowano 24 Czerwca 2010 Opublikowano 24 Czerwca 2010 20% BeNOL (rycyna Klotza) Pragne uprzedzić ze BeNOL Klotza to nie jest czysta rycyna jak z apteki lub pamietny Castrol M, na wypadek gdyby ktos to przeczytał i chciał to stosować jako zwykłą rycynę. Odpowiednikiem tego oleju klotza jest Maxima Castor 927 (i też nie jest zwykłą rycyną) oleje zawierają substancje usuwające nagar i inne substancje powstające podczas pracy silnika, które być może w waszych silnikach nie występują, do tego lepiej smarują łożyska.
mikon Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2010 20% BeNOL (rycyna Klotza) Pragne uprzedzić ze BeNOL Klotza to nie jest czysta rycyna jak z apteki lub pamietny Castrol M, na wypadek gdyby ktos to przeczytał i chciał to stosować jako zwykłą rycynę. Odpowiednikiem tego oleju klotza jest Maxima Castor 927 (i też nie jest zwykłą rycyną) oleje zawierają substancje usuwające nagar i inne substancje powstające podczas pracy silnika, które być może w waszych silnikach nie występują, do tego lepiej smarują łożyska. No i właśnie o to chodzi - piszą BeNOL+Techniplate i można już się zorientować co tam siedzi. A czy tyle informacji można znaleźć np. o TLR? @Paweł - nie jestem chemikiem, ale znam różnicę pomiędzy %obj i %wag - wiem że to nie jest to samo; Zarówno Arcticglow jak i MT podają %obj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.