mikon Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Witam, Może ktoś tutaj będzie potrafił/mógł odpowiedzieć na to pytanie. Próbowałem zapytać jakiś czas temu właściciela firmy, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Wiem że z zakresu mnie interesującego w paliwach tych stosowane są dwa oleje - oznaczone "TLRD" (mieszanka rycyny i syntetyka) i TLS - czysty syntetyk. Pytanie - co to za oleje? Jaki jest skład TLRD (zawartość syntetyka, zawartość rycyny, rodzaj syntetyka, rodzaj (marka) rycyny)? Co do TLS - co to za syntetyk? Nie sądzę żeby producent (paulika) rzeczywiście samemu syntezował oleje, albo odgumiał rycynę. Prawdopodobnie bierze składniki, miesza i tworzy paliwo. Pytanie - z czego? Chciałbym wiedzieć, żeby móc zaufać Do nakarmienia Saito i 46AX a także kilka 2t i 4t ASP kolegów Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przecież te informacje stanowią tajemnicę handlową!!! Z podobnym skutkiem możesz zapytać w browarze o recepturę piwa..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Szukanie nie boli: http://arcticglow.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=44 Więcej Ci producent nie powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przecież te informacje stanowią tajemnicę handlową!!! Z podobnym skutkiem możesz zapytać w browarze o recepturę piwa..... @Paweł -> http://www.ripmax.com/3index.asp?OrderBy=ItemName&Category=080-060 ups... właśnie zdradziłem tajemnicę handlową.. Np. MT Irvine Contest 10 składa się w 18% z Klotza Super Techniplate, oraz w 10% z nitro. Klotz Super Techniplate to z kolei 20% BeNOL (rycyna Klotza) oraz 80% oleju syntetycznego Techniplate Klotza. Taka tajemnica? Nic więcej o paliwach Arctic nie chciałem wiedzieć. TLRD - piszą że rycyna + syntetyk. Ile rycyny, ile syntetyka? Zobacz że Klotz tego nie kryje. Jaki syntetyk? Wybór nie jest wielki, Techniplate, któryś z AeroSynth/Save albo E.D.L - zapewne. Ale chciałbym uzyskać rzetelną informację. @Darek -> podany przez Ciebie link nie daje odpowiedzi na żadne z moich pytań - zresztą jak się zastanowisz, to stwierdzisz że pytania moje postawiłem znając treść z Twojego linka. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dla mnie jako chemika ta informacja jest niewystarczająca, podają skład w procentach nie wspominając czy są to procenty wagowe czy objętościowe..... Poza tym jeśli producenci paliwa Irvine dostarczają Ci wymaganych informacji to po co szukasz innych? Bierz to co Cię satysfakcjonuje i po temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 jeśli chodzi o paliwa arcticglow to u nas całe lotnisko (oczywiście silniki żarowe) chodzą na a1/19tlrd lub a1/20tlr i nie spotkałem się z narzekaniem na to paliwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dla mnie jako chemika ta informacja jest niewystarczająca, podają skład w procentach nie wspominając czy są to procenty wagowe czy objętościowe..... Poza tym jeśli producenci paliwa Irvine dostarczają Ci wymaganych informacji to po co szukasz innych? Bierz to co Cię satysfakcjonuje i po temacie. Tyle że ja nie mam zamiaru sam produkować takich paliw, póki różni producenci paliw i silników korzystają z tych samych procentów (czy to wagowych. czy to objętościowych) to taka miara jest dla mnie zupełnie wystarczająca do zrobienia porównania. Wiem że mogę kupować Contesta, wiedząc co siedzi w środku. Chciałem jednak się dowiedzieć co takiego siedzi w Arcticglow - być może są dla mnie lepsze, koszt jest zbliżony - widzę jednak że moje zapytanie odbierane jest jako próba wydarcia tajemnicy firmowej. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 póki różni producenci paliw i silników korzystają z tych samych procentów (czy to wagowych. czy to objętościowych) to taka miara jest dla mnie zupełnie wystarczająca do zrobienia porównania. I tego właśnie nie wiemy (czy używają tych samych procentów) gdyż takich informacji brakuje, a uwierz mi, że jest różnica... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ams Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 20% BeNOL (rycyna Klotza) Pragne uprzedzić ze BeNOL Klotza to nie jest czysta rycyna jak z apteki lub pamietny Castrol M, na wypadek gdyby ktos to przeczytał i chciał to stosować jako zwykłą rycynę. Odpowiednikiem tego oleju klotza jest Maxima Castor 927 (i też nie jest zwykłą rycyną) oleje zawierają substancje usuwające nagar i inne substancje powstające podczas pracy silnika, które być może w waszych silnikach nie występują, do tego lepiej smarują łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 20% BeNOL (rycyna Klotza) Pragne uprzedzić ze BeNOL Klotza to nie jest czysta rycyna jak z apteki lub pamietny Castrol M, na wypadek gdyby ktos to przeczytał i chciał to stosować jako zwykłą rycynę. Odpowiednikiem tego oleju klotza jest Maxima Castor 927 (i też nie jest zwykłą rycyną) oleje zawierają substancje usuwające nagar i inne substancje powstające podczas pracy silnika, które być może w waszych silnikach nie występują, do tego lepiej smarują łożyska. No i właśnie o to chodzi - piszą BeNOL+Techniplate i można już się zorientować co tam siedzi. A czy tyle informacji można znaleźć np. o TLR? @Paweł - nie jestem chemikiem, ale znam różnicę pomiędzy %obj i %wag - wiem że to nie jest to samo; Zarówno Arcticglow jak i MT podają %obj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.