el yaro Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Witam, mam problem i szukam pomocy. W moim odbiorniku 2,4 GHz w Big Lamie odpadła antenka. Był to taki niedługi, może 4 cm przewód. Mój odbiornik działa i żal mi jest kupować nowy tylko po to aby była antenka. chciałbym takową dorobić lub nawet dokupić. I w związku z tym pytania: 1) czy wystarczy dosztukować zwykły kabelek czy musi być to coś specjalnego z odpowiednią długością (może ważna jest długość fasli, częstotliwość itp.) 2) może ma ktoś z Was uszkodzony odbiornik z antenką to bym odkupił i przełożył antenkę jeśli pkt 1 jest niemożliwy A może macie inne pomysły. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Wystarczy że dolutujesz kawałek przewodu o długości 3cm. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puciu16 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Tam musi być przewód sygnałowy. Przynajmniej ja tak mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Tam musi być przewód z sygnałowy. : :shock: :shock: :shock: A cóż to takiego??? Wystarczy 3-4 cm kawałek cienkiego przewodu, najlepiej linka (czyli kilka cieniutkich przewodów w środku),nie drut. Będzie wtedy mniej podatna na złamanie.Może być nawet przewód od starego, zepsutego serwa lub przedłużacza serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Tam musi być przewód z sygnałowy. Przynajmniej ja tak mam. Że jaki? Ja w swoim odbiorniku 2.4 dałem kabelek od starego serwa (ucięty do pożądanych rozmiarów) żadnych utrat sygnału bądź zaników nie zauważyłem. merlin1212 Pisaliśmy w tym samym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puciu16 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Ja w coronie mam taki kabel Pewnie Wy macie inne odbiorniki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 puciu16, kabel ekranowany nie odbiera sygnału, wręcz przeciwnie, nie dopuszcza do odbioru czegokolwiek przez środkową żyłę. Stosuje się go między odbiornikiem a właściwą - nieekranowaną - anteną. Albo masz go tak podłączony, że nie działa jako ekranowany tylko zwykły. Masz w tej Coronie krótkie czy długie antenki? ZTCW długie są częściowo ekranowane, żeby wysunąć tę właściwą część poza kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el yaro Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Dziękuję Wam za szybką reakcję i pomoc. Z tego co czytam to dorobienie antenki będzie proste i mi się uda. Jestem w szoku bo kiedy pytałem w sklepie o to samo to mówiono mi, że musi być to specjalny przewód (materiał) i o konkretnej długości i że mam po prostu kupić nowy odbiornik. Chyba chcieli mnie nakłonić w ten sposób do zakupu odbiornika. Dolutuję zatem 3 cm linki i będzie git. Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puciu16 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Masz w tej Coronie krótkie czy długie antenki? ZTCW długie są częściowo ekranowane, żeby wysunąć tę właściwą część poza kadłub.Dokładnie tak Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmeracz Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 W odbiornikach 2,4 GHz tylko nieosłonięta końcówka jest istotna i to jest właściwa antena. Materiał dowolny, jedynie ustawienie 90 st względem siebie ze wszech miar zalecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Witam. Czyli piszecie ze najważniejszy jest odsłonięty koniec anteny. Z tego co wiem powinien on mieć pomiędzy 29-30mm. Ale czy długość części osłoniętej także jest ważna, czy musi to byś jakaś wielokrotność długości fali, czy mogę go przyciąć do odpowiadających mi wymiarów? Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.