angos93 Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Poszukuję planów 2-kanałowego szybowca. Rozpiętość do 2m. Chciałbym, aby konstrukcja była jak najtańsza i łatwa do wykonania. Proszę o pomoc.
JarekF Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Planów takiego szybowca jest "od metra". Płat samostateczny (z uszami, bez lotek), a więc tylko wysokość i kierunek. Proponuję "Kolibra" - MODELARZ 12/2005 Chociaż z mojego doświadczenia przydałby Ci się jeszcze jeden kanał (nie wiem jakie masz radio?) na sterowanie silnikiem elektrycznym - do wywożenia w górę. W modelu w wersji motoszybowca odpada Ci kłopotliwe holowanie (druga osoba). Tu masz relację z budowy mojego: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=16680
angos93 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Opublikowano 13 Lipca 2010 No właśnie bym chciał coś bez silnika. A lotki na jedno serwo w ostateczności mogły by być.
JarekF Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Jeśli chcesz bez silnika, to buduj bez silnika. Mając dwa kanały możesz zrezygnować z kierunku i zbudować szybowiec z usterzeniem V dając lotki i wysokość. Lotki możesz napędzać dwoma serwami łącząc kablem V pod jeden kanał.
stasw328 Opublikowano 14 Lipca 2010 Opublikowano 14 Lipca 2010 Zawsze możesz dorobić wieżyczkę nad skrzydłami bez możliwości sterowania gazem, z małym akumulatorem i silnikiem szczotkowym, tak aby działał tylko chwilę.
angos93 Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Opublikowano 15 Lipca 2010 A jak wydrukować plany w skali 1:1, na kartkach A4, które mam zapisane w pliku jpg. Dodam, że są to plany szybowca Jerry 400, chyba że może posada ktoś już podzielone na A4?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.