ppompka Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 W odległych czasach kiedy była jeszcze zima (a najprawdopodobniej ferie). Z nudów machnąłem parę kresek w Coreu rysując model wzorując sie trochę na parkmasterze. W sumie to miał być na początku styropianowy F3A, przynajmniej z wyglądu. Ale wyszło jakieś takie nie przypominające F3A i narysowałem coś ala'parkmaster (w sumie to też mi nie wyszło ) Niedawno zaczęła sie lekka odbudowa domku na działce, i tam znalazłem taki wynalazek jak "drut oporowy" :jupi: . jakieś 4 dni temu druknąłem sobie plany tego modelu rysowanego kiedyś w zimę, wyciągnąłem 3 arkusze kartonu i tak powstały wzorniki do ciecia styro. Zaciągnąłem prostownik na działkę, razem z wzornikami z tektury. po drodze kupiłem jeszcze 3 arkusze styropianu 5cm i zacząłem prace. Wyszło jak narazie cos takiego: Niestety zapomniałem wziąć pełnych planów żeby zaznaczyć gdzie wyciąć dziurę w kadłubie na skrzydło. I jaki kształt mają mieć skrzydła. Jutro będę miał okazję kupić listwy sosnowe i pręty na popychacze. Tak jeszcze zupełnie przy okazji dodam że rozpiętość tego czegoś to jakieś 106cm i 100cm długości. Profil oczywiście dwuwypukły. Zaraz postaram się poprawić zdjęcia żeby nie wyglądały ze model jest przycvzepiony do sufitu POPRAWIONE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Kadłubik całkiem ładny CI wyszedł i geometrycznie poprawny. Oby skrzydełka też wyszły elegancko! Trzymam kciuki i postaraj się wytrwać w budowie, chętnie bym zobaczył tą "imaginację" w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Skrzyła wycinam tą metodą Wycinałem juz do 2 modeli. 2 wyszły całkiem pryzwoite więc te, mam nadzieję że też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon horyczny Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 czesc, szukajac po forum informacji o wycinaniu skrzydel w styro trafilem tutaj, jak myslicie sprawdzi sie ta metoda przy wycinaniu 90 centymetrowego skrzydla o profilu sd 7037? profil bedzie mial dosc mala grubosc... byloby to dosyc spore ulatwienie gdyz moglbym to z latwosci zrobic samemu tylo nei wiem czy sie sprawdzi przy takich rozmiarach. jak myslicie? ps. glownie chodzi mi o to czy od strony, gdzie nie ma zadnego szablonu z profilem skrzydla, nie dojdzie do jakis sporych roznic w odwzorowaniu profilu, wzgledem drugiej strony gdzie bedzie umieszczony szablon...? i druga sprawa, nie mam za bardzo skad wziac zasilacza, a nie chce sie narazac na dodatkowe wydatki. mam zasilacz z kolejek H0 niestety 12 v z regulowanym napieciem mam uszkodzone, transformator ma jednak jeszcze drugie wyjscie z napieciem 16v pradu przemiennego, myslicie ze to wystarczy do okolo 100cm drutu oporowego o grubosci 0,6-0,8mm?? jesli bedzie za goraco to nie problem - dodam troche drutu... gorzej jesli okaze sie za malo... z gory dzieki za odpowiedz;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.