Malker Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Cześc. Mam pytanie do osób posiadających ten regulator: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2164 Jeśli używacie ich do pakietów 3s lipol to proszę powiedzcie jaka melodyjka jest przy włączaniu? lub na karcie do programowania jaka komplikacja A B C D. Tutaj przykład melodyjek: Czy któraś z tych? Pozdrawiam ! P.S: Jest to BARDZO pilna sprawa. Teraz mam ustawione na B a odcina lipola 3s przy napieciu 2.85 na cele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 czyli bezpicznie na granicy gorzej jak jedna cela bedzie ciut slabsza i bedzie miala 2,65v a tak to ok 2,8 to absolutne minimum ale tez sa rozne zrodla i roznie podaja , 3v to takie standartowe bezpieczne odciecie Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 No tak ale np. regulator TowerPro 25A (Toward Pro z chin ) odcina przy 3.60v i mnie to zadowala... Czasami jak go pomęcze to zejdzie do 2.8v a teraz pakiet był gorący i napięcie 2.85v więc coś jest nie tak. Czekam dalej na odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 ... Teraz mam ustawione na B a odcina lipola 3s przy napieciu 2.85 na cele Odcina przy takim napięciu ponieważ masz ustawiony Cut Off Voltage na Low. Przestaw na Middle lub High i zmieni się poziom napięcie odcięcia dla poszczególnych ogniw.Czytać instrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 jakby nie ustawił to odcięcie w tych regulatorach jest skopane i praktycznie do 0 można akum rozładować. Najepiej nie latać na nich do końca. Tak jest przynajmniej w kilku moich które mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Ok dzięki za pomoc. Dostajecie "Pomógł" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Witam jakby nie ustawił to odcięcie w tych regulatorach jest skopaneTrochę mnie to zdziwiło, bo sam używam regulatora Turnigy Plush, co prawda 60A z BEC 3A i przy ustawieniu cut off voltage na medium odcina mi napięcie przy 3,54V z odchyłką 0,05V na poszczególne cele. Takie napięcie na celach pokazuje mi ładowarka w domu przy podłączeniu do ładowania.Dodam, że po odcięciu napięcia na silniku latam jeszcze modelem (Proxima II) jakieś 20min. Regulator programowany kartą Turnigy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 cut off działa dobrze. soft off czyli (redukcja mocy) jest skopane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 czyli to co napisales wczesniej to tylko pitu pitu u mnie tez sie dobrze sprawuja na cut off zreszta inaczej nie ustawiam a kwintesencja odpowiedzi jest tu Malker napisał/a: ... Teraz mam ustawione na B a odcina lipola 3s przy napieciu 2.85 na cele Odcina przy takim napięciu ponieważ masz ustawiony Cut Off Voltage na Low. Przestaw na Middle lub High i zmieni się poziom napięcie odcięcia dla poszczególnych ogniw. Czytać instrukcję ale komu sie chce czytac instrukcje ?:-) czasu tak malo Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 czyli to co napisales wczesniej to tylko pitu pituno nie wiem. podejrzewam ze większość lata na soft off bo zawsze lepsza płynna redukcja niż nagłe wyłączenie silnika np w zawiesie lub podczas jakiejś innej figury. Niestety soft off powoduje bardzo powolne zmniejszanie mocy podczas którego akum może osiągnąć (i osiąga) napięcie poniżej dopuszczalnego. Do tego wyłączając gaz i włączając ponownie zaczyna się znowu kręcić i powoli redukować moc. Po 2 takich zabiegach masz 1V na cele. To miałem na mysli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Regulator programowany kartą Turnigy. I tutaj mam do Pana pytanie: które światełko powinno się świecic na karcie tam przy wyborze ilości celi/muzyczka dla lipol 3s ? Tylko o to mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Witam Ja swojego Turnygy mam zaprogramowanego na 3S Li-pol, z hamulcem, cut off medium i po podpięciu zasilania do regulatora mam muzyczkę "Dla Elizy" Bethoven'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 A na karcie programującej to jaka konfiguracja jest ? Bo tam jest na karcie do wyboru ilośc cel i od razu muzyczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Witam Czy ja to pamiętam? Jak będę się wybierał na loty to sprawdzę. Będę szczery nie chce mi się teraz rozkładać wszystkich gratów aby to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 ok I tak dziękuje za pomoc. Jakoś do tego dojdę... Nie wiem tylko czy w 60A i 30A są takie same konfiguracje. Na instrukcji nie pisze ile cel to jaka muzyczka :| Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Witam Podeślij mi na PW swój adres e-mail, to przyślę Ci scan instrukcji obsługi karty programującej Turnigy w polskiej wersji językowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Drobna uwaga jaka nasunęła się przy czytaniu tego wątku. Różnice w napięciach przy n.p. ustawieniu odcięcia na 2,85V i mierzonym napięciu podczas ładowania 3,5V biorą się po pierwsze z tego, że na ogniwie obciążonym prądem spada napięcie na tzw rezystancji wewnętrznej ogniwa o ΔU=IxRw i o tyle samo wzrasta przy ładowaniu (I - prąd rozładowania lub ładowania, Rw - rezystancja wewnętrzna ogniwa), poza tym po ustąpieniu obciążenia ogniwo akumulatora stabilizuje się, czyli przez kilkadziesiąt sekund na ogniwie wzrasta napięcie, ogniwo jakby odpoczywa po wysiłku. Dlatego zawsze będziemy mieli przy pomiarze ogniwa wyższe napięcie niż to ustawione na odcięcie, przy lepszych, bądź słabiej obciążonych ogniwach ten skok napięcia będzie mniejszy, ważne aby takie wyjęte po locie ogniwo, "zrelaksowane" miało nie mniej niż 3V - oczywiście mierzone miernikiem uniwersalnym bądź testem w ładowarce i na pewno nie w czasie ładowania. Generalnie im bardziej z prądem zbliżamy się do granicy możliwości ogniwa tym możemy ustawić niższe odcięcie, ważne, żeby wyjęty z modelu pakiet miał więcej niż 3V/celę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad_1977 Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam Podeślij mi na PW swój adres e-mail, to przyślę Ci scan instrukcji obsługi karty programującej Turnigy w polskiej wersji językowej. Także poprosze o polską instrukcje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 JE ZELI KTOŚ POTRZEBYJE POLSKĄ INSTRUKCJE DO KART PROGRAMUJĄCYCH TURNIGY, TO PROSZĘ O PODANIE SWOJEGO ADRESU E-MAIL W WIADOMOŚCI pw WYSŁANEJ DO MNIE. DO MAILA PODANEGO W SWOIM POŚCIE NIE DA RADY WSTAWIĆ ZAŁĄCZNIKÓW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryptokoryna Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Panowie . Jak zaprogramować regulator turnigy z aparatury? Mam instrukcję ale po angielsku nic nie kumama po polsku nigdzie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.