Skocz do zawartości

Czyszczenie/polerowanie kabinki

rabbitlkr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualnie jestem w trakcie remontu modelu, który swoje w życiu przeżył. Chce wyczyścić ładnie kabinkę wykonana z jakiegoś przezroczystego tworzywa. Cała powierzchnia pełna jest małych rysek co w rezultacie daje już nie ładne przezrocze a wygląda jakby kabinka była trochę przydymiona. Jest jakaś możliwość na usunięcie i doprowadzenie jej do "szklanej" przezroczystości??

edit:literówka w tytule

Opublikowano

Papiery ścierne coraz drobniejsze aż do 1200 na mokro.

Na sam koniec pasta polerska do modeli plastikowych, najlepiej firmy Tamiya nakładana przy pomocy kawałka filcu ( wolne ruchy ). Gdybyś takiej nie miał kupujesz najtańszą pastę do zębów ( biała najtańsza bez żadnych dodatków, kolorowych pasków, czy innych granulek ), nakładasz tę pastę na filc lub papier gazetowy ( znów najgorszy papier z jakiegoś szmatławca, czy też dziennika ) i tym polerujesz kabinkę. Na końcu całość myjesz ciepła wodą z mydłem.

Opublikowano

Qpa, pastę Auto max znam bardzo dobrze, zdaje sie nawet, że kiedyś nawet Ci ją polecałem do usunięcia rysek z karterów w moto :P ale nie jestem pewien czy taka paste nie pogorszy jeszcze sprawy.

Wcześniej próbowałem polerować właśnie biała pasta do zębów ale bez uprzedniego czyszczenia papierkiem i efekt był niezadowalający, jutro sprobuje metody Motylastego.

Opublikowano

heh możliwe

mam wypolerowane dwa dekle wahacz tłumik stopki klamki i jakieś pierdoły :mrgreen:

Opublikowano
Technikę, którą Ci podałem stosuję od ponad 20 lat

Nie to żebym był złośliwy, ale w formie żartu:

Widac to na Avarcie że stosujesz z powodzeniem i na sobie :P

Nie mogłem sie oprzeć :)

Opublikowano

Ja też do alu używam papieru ściernego na mokro aż do grdacji 2000 . Potem nakładam cięnko pastę - tempo (do samochodów tzn.lakierów ) ,czekam aż ona wyschnie i potem jazda miękką szmatką. Jak niewyjdzie na git to poprawka z polerki pastą. Można tym sposobem uzyskać lustro na alu.

Są tez na allegro pasty suche w wałkach -stosuje się do polerowania mechanicznego -wirtarka lub polerką z filcem. Efekt też całkiem niezły jest.

Opublikowano

Drobny papier na mokro to podstawa :) Do wykończenia stosuję pastę polerską "Fenix". W małych tubkach - kiedyś była powszechnie dostępna, nie wiem czy dziś też :?: To takie mazidło w paskudnym zielonym kolorze, ale doskonała do tworzyw.

EDIT:

Patent Motylastego z pastą do zębów też jest dobry. Dawnymi czasy go stosowałem. W razie jednak gdybyś miał problem z odpowiednią pastą do zębów lub polerską polecam... szkolną kredę :) Ale tylko białą i koniecznie drobno zmieloną, np. w młynku do kawy :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i dziś znalazłem wolny czas i chęci i siadłem do polerowania kabinki i...potwierdziły sie moje obawy :cry: Kabinka zamiast być szklano-przezroczysta zrobiła sie mleczna i polerowanie pasta wcale tego nie zmienia, siedziałem i pitoliłem chyba ze 2 godziny i sie poddałem. Nie wiem może to ta pasta, najzwyklejasza, najtańsza biała pasta do zębów.

jutro może cos popróbuje jeszcze...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.