Kret Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Witam chciałbym podzielić się z wami relacją z budowy mojego dawno planowanego szybowca który z założenia ma być do normalnych lotów ale również do "małego akro" za namową kolegi z aeroklubu (również forumowicza "Artemis3") zakupiłem kadłub od modelu Swish na nastiku. Po dłuższych namysłach na temat profilu zdecydowałem się na podpowiedzi Artemisa i będzie to profil sd7037 szybowiec będzie rozpiętości 2m i długości 1m i 3cm. Skrzydła na bagnetach stalowych 4mm będą zbieżne z obu stron cięciwa skrzydła przy kadłubie wyniesie 20cm a przy końcu 10cm, lotki długości 50-60cm, spływ balsowy, keson tylko z przodu od dźwigara do dźwigara. Wszystkie zawiasy zostaną wykonane na foli. W miarę rozwoju projektu będę podsyłał nowe zdjęcia. Kiedy dostałem kadłub od razu wziąłem się do roboty wkleiłem serwo rurkę oraz bowden później stateczniki A tak wygląda obecnie z wklejonym statecznikiem poziomym i prowizorycznie przymocowanym pionem Tak wygląda jak na razie w całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Mam też ten model,latałem na orginalnym skrzydle które jest w zestawie(balsowe pokryte folią) ale po kilku lotach go złamałem.Zamówiłem u pana blejzyka skrzydełko z fauna i teraz już wiem ze tego skrzydła nie złamie A jak lata zero reakcji na jakieś nie przewidziane sytuacje jak zwalanie się i tym podobne.Leci jak po sznureczku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 trzeba było odpocząć trochę na wakacjach a teraz zabrałem się z powrotem do pracy oto efekty: trochę mało inteligentnie pod światło jak ktoś się będzie domagał lepszej jakości to coś wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Wreszcie zamiast kombinować jak dzika świnia z kosmicznymi projektami robisz model, który muszę uczciwie przyznać, prezentuje się bardzo dobrze:) Great! Cyknij jeszcze parę bliższych fotek serwa w skrzydle 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 szybowiec będzie rozpiętości 2mnie za duży??? oryginał ma 1,5 metra.ale muszę przyznać, że piękny. też na niego polowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Nie będzie za duży:) Ja sam latam identycznym, również rozpiętości 2m i ramie jest wystarczające. Zwróć uwagę na cięciwę płata - przy kadłubie oryginał ma chyba ze 27cm a tu jest 20cm - powierzchnia wyjdzie podobna ale o większym wydłużeniu płata:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inżynier Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Kret ,świetna robota. Ciekawa forma obklejenia (mogłeś bardziej dopracować owiewkę serwa). :? Ogólnie pozytywnie.Dodaj jeszcze parę foto z budowy. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Wybaczcie mi zwłokę czas nie pozwalał na dalszy rozwój projektu ale idze wyjazd w góry trzeba skończyć model tak więc Artur i Inżynier dopatrując się na zdjęciach niedociągnięć mieli racje fatalnie wyszło mi oklejanie tej połówki na 2 bardziej się postaram co prawda tą trochę poprawiłem ale dużo brakuje do wyobrażenia mojego ideału Prawie Gotowa Lewa połowa zostało zamontować serwo Wiem za chwile ktoś powie że kratownica prześwituje trudno nie będę zdzierał 2 raz foli w 2połówce to poprawie albo zostawię dla symetrii http://img412.imageshack.us/img412/6250/zdj045 a tu początek prawej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inżynier Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Cóż ,ta folia pod spodem nie wygląda za pięknie ale kto na to patrzy z odległości 400m Skrzydełko zbieżne Zobaczymy jak sie sprawdzi w warunkach bojowych 8) Teraz tylko czekać i dbać by nikt na tych skrzydłach nie usiadł (np babcia) :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Cóż ,ta folia pod spodem nie wygląda za pięknie ale kto na to patrzy z odległości 400m Skrzydełko zbieżne Zobaczymy jak sie sprawdzi w warunkach bojowych 8) Teraz tylko czekać i dbać by nikt na tych skrzydłach nie usiadł (np babcia) :wink: Babci nie ma ale jest "halama" ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inżynier Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 W jakim miejscu zamierzasz umieścić kołki ? Węgiel czy wolisz klasykę (patyczek po lodzie) :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Eee dziwne pytanie inżynier... jeden przed krawędzią natarcia a drugi na równi ze spływem. A kolki spokojnie z przodu rurka węglowa 3mm a z tyłu 2mm i ŚMIGACZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inżynier Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 jeden przed krawędzią natarcia a drugi na równi ze spływem Artur ,to ja wiem Tylko jestem ciekaw gdzie dokładnie je umieści .Biorąc pod uwagę (w modelu Kreta) bowdeny, półkę pod serwa . :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 zaraz rozwieje wasze wątpliwości otóż mocowanie na skrzydła: rurka węglowa tak się kleił keson: nie ma jak ogórki mamy ;D efekty pracy już z wklejonym spływem i lotką do wklejenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 jeden przed krawędzią natarcia a drugi na równi ze spływem Artur ,to ja wiem Tylko jestem ciekaw gdzie dokładnie je umieści .Biorąc pod uwagę (w modelu Kreta) bowdeny, półkę pod serwa . :wink: co do pułki pod serwa. chodzi Ci pewnie o to serwo które jest pod skrzydłem miało w ogóle nie być kierunku z założenia zdecydowałem się jednak zrobić kierunek za namową Artura a że znalazłem tylko takiej długości bowden i drut to tak wyszło... :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 PUŁKA!!! Ogórki konserwowe czy małosolne? Bo z doświadczenia wiem, że konserwowe lepiej dociskają keson do profilu:) Wszystko jak na razie jest fine;] zobaczymy jak będzie śmigał no jesiennym żagielku na Durbaszce za tydzień. kierunek musi być i akrobacja zespołowa;]! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inżynier Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Z tą akrobacją zespołową to świetny pomysł. Będą 3 swishe w fajnym zestawieniu. :wink: Proszę nie używać takiego słownictwa. - meteor Poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Artemis3, Kiszone sa najlepsze na kaca, dlatego słoiki pewnie puste :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Jeszcze tylko Kosmetyka okleić lotkę nakleić kratownicę od spodu, oraz literkę A na lewej połówce, wyważyć, kleić dźwignie, zamontować popychacze, ewentualnie inaczej podgiąć bagnety i GOTOWE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.