krankor Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Witam Zrobiłem małego poduszkowca. Sterowanie jednym silnikiem bezszczotkowym Emax pr zez regulator Yeti eko 12A i jednym serwem standard. Aparatura to HK 6Ch ze swoim odbiornikiem. I włałśnie to serwo sterującego sterem kierunku potrafiło się juz kilkukrotnie "przekręcić" poza zwykłe wychylenia zrywając specjalnie delikatny(do pró popychacz. GDyby nie ten delikatny i wyskakujący popychacz z drutu albo urwałby ster albo wyrwałoby się serwo z gniazda. Serwo praktycznie nowe, bo nigdy nie używane. Nagle bez ruszania drążkiem samo się przekręca w jednym kierunku, albo po delikatnym ruszeniu drążkiem samo leci dalej i zrywa ww popychacz. Barerie i akumulatory naładowane. Cae szczęscie że to tylko poduszkowiec a nie samolot, bo strach latać. A juz latałem tą aparaturą. Dlatego pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów, lub do posiadająchy tę aparaturę, czy to właściwość serwa czy aparatury, a moze zupełnie coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 obstawiam usterkę serwa bo mam to radio i nie miałem z nim problemów . Na usterke serwomechanizmu wskazuje fakt ze wychyla się sam bez sygnału . najszybsza metoda podpiąć inne sprawdzone serwo w to gniazdo odbiornika - zyskasz 100% pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Rozkręć serwo i sprawdż potencjometr :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Dzięki za pomoc. Podmieniłem serwo zaraz na poczatku, wygląda , że pomogło. W zepsutym nic nie znalazłem. Jednak mam coraz mniejsze zaufanie do radia. Samo zmienia ustawienia. Po wymianie serwa kilka uruchomień było ok. Zabrałem całość , żeby się, jakby nie patrzeć, pochwalić komuś :oops: i odpalam, a ster kierunku - na tym jedynym serwie - chodzi tylko po góra 20 stopni w lewo i prawo, zamiast 45 wcześniejszych. Oczywiście bez kabelka i bez laptopa byłem. Więc tylko proste przeloty i długie, łagodne zakręty. Kilka włączeń i wyłączeń, żadnych zmian. Po godznie nastepne włączenie - i wrócił dawny zakres wychyleń :shock: . Rozbiłem dwa razy model tą aparaturą z jej winy. Jeden w prostym przelocie na 3-4 metrach nagle wywinął lotkami półbeczki i w ziemię. Po powrocie do domu podłączyłem do kompa a tam na paseczkach, EXP i w mixerach jakieś dzikie zakresy i ustawienia. Nie wiem skąd się wzięły. Plamy na słońcu? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.