Vex Opublikowano 26 Lipca 2010 Opublikowano 26 Lipca 2010 Witajcie, minęło trochę czasu jak wracam do modelarstwa. Dwa lata temu, głównie ze względów finansowych musiałem się pozbyć nieco sprzętu. W chwili obecnej stoję przed wyborem aparatury i widzę, że w tym momencie nie ma już chyba sensu pakować się w 35 MHz. Od początku mojej modelarskiej zabawy byłem związany z marką Multiplex. Początkowo dwa Cockpity MM, a później Royal Evo 9. Muszę przyznać, że tego ostatniego cenię bardzo dużą sympatią ze względu na ergonomię i możliwości programistyczne. Gdyby tylko nie drobny fakt iż miałem z nim nieco problemów technicznych. Niemniej jednak bardzo mi przypadło do gustu to radio, a teraz widzę, że jest ono dostępne w technologi 2,4 GHz. Czy moglibyście się podzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie technologii M-LINK? Wiem, że Multiplex jako jeden z ostatnich zdecydował się na wprowadzenie nowej częstotliwości. Głównie chodzi mi o niezawodność. Zastanawiam się również czy lepiej pozostać przy oryginalnym M-LINK, czy też może zestawić zestaw oparty na Jeti DUPLEX, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło możliwościami rozbudowy oraz przystępną ceną odbiorników i akcesoriów. Swoją drogą czujnik prędkości oparty o mikro rurkę pitota na pierwszy rzut oka wygląda dla mnie rewelacyjnie Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Serdeczne pozdrowienia! Tomek
Leszek_K Opublikowano 26 Lipca 2010 Opublikowano 26 Lipca 2010 M-Link generalnie jest jednym z bodaj 2ch czy 3ch systemow gdzie odbiorniki sa podwojne, tak na wszelki wypadek. Poza tym odbiorniki sa programowalne - to w razie gdybys nie mial programowanego nadajnika ;D . Gdybys chcial zainstalowac toto w Royal Evo - powinienes sciagnac i zainstalowac najswiezszy software i cala telemetrie masz na obrazku plus alarmy rozne. Duzym minusem jest cena. Wszystkie elementy sa drogie i ciagle malo dostepne. Uzywam Jeti Duplex z Multiplexem 4000 i szczesliwy jestem jak prosie w deszcz. Bardzo jest ten systemik elastyczny, moze niezbyt latwy w programowaniu ale nie robi sie tego co chwile. Mozliwosci programowania odbiornikow sa chyba wieksze od Multiplexowych. Szalenstwo.
Vex Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Opublikowano 26 Lipca 2010 Źle się wyraziłem. Nie chodziło mi o przeróbkę Evo, tylko o kupno już nowego z M-LINK zdaje się nawet nie Evo tylko Royal Pro :-) Dzięki Leszek za odpowiedź. Co rozumiesz przez to że odbiorniki są podwójne? We wszystkich modelach odbiorników MPXa nawet w wersji Light? Jeti nie jest podwójne? Muszę przyznać, że w sumie to pozostawiłeś mnie z dylematem :-) A jak z niezawodnością Jeti? Miałeś jakieś problemy z zasięgiem/zakłóceniami?
Leszek_K Opublikowano 26 Lipca 2010 Opublikowano 26 Lipca 2010 Poza bardzo podstawowymi systemami jak Assan V1, Corona czy o dziwo Spektrum (nie wiem czy poprawili w koncu glupote w systemie), wszystkie inne jest bardzo trudno zaklocic. Jeti to porzadna firma i nie slyszalem by ktokolwiek mial problem z niezawodnoscia. Zreszta, kazda firma, kiedys, miala jakas wpadke. Jedni sie do tego przyznali, inni nie. Sadze ze w tej chwili, jezeli Multiplex ci odpowiada a cena nie przeraza - Royal Pro jest to co bys chcial. Jezeli wolisz zejsc z cena - nadajniki Royal Evo 35MHz sa juz calkiem tanie, do tego Jeti i masz tak samo dobry system za znacznie mniejsze pieniadze i duze oszczednosci na odbiornikach/czujnikach do telemetri. Jeti od niedawna GPS sprzedaje. Odbiorniki Multiplexa, Jeti, Weatronic sa podwojne. 2 odbiorniki w jednym flaku. Weatronic ma nawet zdwojony nadajnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.