hubert_tata Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Bardzo mnie zdziwiło, że padnięta bateria do mojego notebooka Fujitsu Siemens Amilo 8010 kosztuje ponad 500zł Jeszcze jej nie rozebrałem, ale widzę, że składa się z 6 ogniw 18650. Takie ogniwka kupione osobno kosztują ponad 2x mniej. Oczywiście na allegro i sama bateria i pojedyńcze ogniwka są jeszcze tańsze, ale nadal jest wielka różnica między kompletną baterią a sześcioma ogniwami. Zamierzam sam wymienić ogniwa w baterii. Czy ktoś to robił i czy czekają mnie jakieś niespodzianki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Hubert, jak miałem laptopa Fujitsu Siemens 435 i siadł mi pakiet to za nowy powiedzieli mi 1080 zł.Za regenerację pakietu podobnie jak u Ciebie.Ogniwa 18650 można kupić za 20 zł/ sztuka np. tu : http://digitalland.pl/sklep/product_info.php?products_id=543 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Własnie rozebrałem "pudełko"; trochę potrzaskały zatrzaski, ale da radę zamknąć z powrotem Tak jak przypuszczałem w środku jest 6 ogniw 18650, ale zgrzanych. Na szczęście nie jest tak ciasno, żeby nie można było zlutować ich samemu. Zamówię ogniwa w Digitallandzie i spróbuje je zlutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr56 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Witam Hubert a nie było tam jakiegoś "rozumu" ??, czasami w pakietach bywa zaszyty licznik ładowań i bez zerowania sama wymiana ogniw na niewiele sie zda. Co do cen to ostatnio wymiemiałem pakiet w HP, kupiłem na Inteligo z gwarancją w jakiejś firmie pod Wrocławiem, jeśli Ci zależy to odszukam adres, pakiet kosztował mnie coś koło 350 i miał większą pojemnośc jak oryginał. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Hubert a nie było tam jakiegoś "rozumu" ??, czasami w pakietach bywa zaszyty licznik ładowań i bez zerowania sama wymiana ogniw na niewiele sie zda. Jest jakaś płyteczka, a nawet dwie :? Właśnie o takie niespodzianki, jak pamięć mi chodziło :shock: Zaraz zobaczę czy są tam jakieś podpisane układy. Edit: Jeden układzik ma napisy: bq29312PW/49K/A A1V6, drugi bq80201DBT/51T/AA7D8, i jeszcze dwa małe TPC 8114 Czy to coś mówi? Kurcze, a mogło być tak pięknie :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 na forum www.elektroda.pl było kedys pare tematów o regeneracji ogniw do laptopów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Niestety czasem trzeba resetować pamięć baterii. Pamięć ta trzyma charakterystyki ogniw i podmiana ogniw nie zawsze pomaga. Elektronika może nie zauważyć zmiany ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 na forum www.elektroda.pl było kedys pare tematów o regeneracji ogniw do laptopów Na tym forum znalazłem tylko jeden temat i faktycznie, dosyć ogólnie, ale wspominano o pamięci w baterii. W takiej sytuacji chyba nie będę ryzykował zakupu ogniw. Edit: Znalazłem bardzo długi wątek o regeneracji baterii do laptopów. Niestety z tymi pamięciami to prawda :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Nie poddawaj się tak łatwo Poszukaj dobrze, albo napisz posta jak skasować tą pamięć. W końcu to tez ludzie robia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Nie poddawaj się tak łatwo Poszukaj dobrze, albo napisz posta jak skasować tą pamięć. W końcu to tez ludzie robia Dotarłem do 15 strony tego wątku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=354605&postdays=0&postorder=asc&highlight=bateria+laptopa&start=480 Dla mnie zczytanie i zapisanie takiej pamięci na nowo jest niewykonalne. Powiem więcej, nie wyobrażam sobię żebym kiedykolwiek w życiu coś takiego umiał zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Dla mnie zczytanie i zapisanie takiej pamięci na nowo jest niewykonalne. ale dla mnie nie zrób fotki tej płyty i całej baterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Chciałbyś poeksperymentować z tym programowaniem (po skasowaniu trzeba też coś tam wpisać, chyba :roll: ). Jutro zrobię zdjęcia w naturalnym oświetleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Chciałbyś poeksperymentować z tym programowaniem (po skasowaniu trzeba też coś tam wpisać, chyba :roll: ). Kiedyś n aprogramowaniu PIC 16f84 i eepromu 24C16 zarabiało się niezłą kase Wtajemniczonym nie usze więcej tłumaczyć Progamatoru JDM i JDM ISO, a teraz WILLEMA mam na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr56 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Witam Karty FUN i pochodne rozumiem Nie zostały Ci czasami bezużyteczne PICe 16F87A ?? Znalazłem pewien sprzęt na tym PICu a wszystko mi wyszło Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 18 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zdjecia tych "inteligentnych" wnętrzności": Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Kontroler BQ8020 to już pierwsza ważna informacja. teraz interesuje mnie opis tej kości widocznej na 3 fotce prawdopodobnie to tej interesujacy mnie EEPROM który trzeba zmodyfikowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Z tyłu są takie kości: 1. 12AH3/SC SF (na jakiejś podstawce, nie wiem ile nóżek) 2. CEA E 13 (8 nóżek) 3. jakieś maleństwo 1x1mm nie do odczytania (6 nóżek) Nie chcę Cię Marcin zniechęcać, ale to chyba trudniejsze niż przypuszczasz. Doczytałem, że w niektórych przypadkach pamięć jest wbudowana w kontroler (i tak nie wiem co to w praktyce znaczy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Nie chcę Cię Marcin zniechęcać, ale to chyba trudniejsze niż przypuszczasz. Jeśli inni robią to dlaczego ja mam nie dać sobie z tym rady ?? Do życia trzeba podchodzić pewnie, a najlepiej starą komunistyczną metodą "jak się DA to się da ". Swoją droga lubię takie wyzwania i dlatego teraz jadę na 3 dni nad morze montować SOLARY, chociaż jestem tylko elektromonter-kierowca-operator Doczytałem, że w niektórych przypadkach pamięć jest wbudowana w kontroler (i tak nie wiem co to w praktyce znaczy ) Dobrze że dopisałeś to w nawiasie, bo aż się bałem. nie ma rzeczy niemożliwych i czy EEPROM jest zewnętrzny czy wewnętrzny zawsze jest jakiś sposób na jego odczytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 mojego notebooka Fujitsu Siemens Amilo 8010 Cześć! o jakiego konkretnie notka chodzi Amilo Pro V 8010 czy Lifebook E 8010, może coś pomogę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 To jest Amilo Pro V8010, bateria ma Part No: 3UR18650F-2-QC-EF6 (10,8V 4800mAh). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.