Wojtek I Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Witam. Zawsze miałem zamiar zbudować ten model i zawsze było jakieś ale, a jednak doszło do budowy (dzięki temu iż znalazłem sponsora). Plany podstawowe (jeśli chodzi o kadłub) to Wiesław Schier, plus własne zmiany, a skrzydło to dość gruntowna modyfikacja własna (bez wzniosu, a zamiast tego lotki). A tak to wychodzi: Do kadłuba dodałem wszystkie podłużnice Dalej zaczyna się walka z usterzeniem Pierwsza przymiarka Zaczyna być widać zarys kabiny Statecznik poziomy był kryty sklejką więc postanowiłem też wykonać pełne pokrycie. Można powiedzieć, że konstrukcja kadłuba jest gotowa, zaczynam prace przy skrzydłach. Jak już będzie coś widać to dodam fotki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Bardzo mi się podoba! Zasiadam do kibicowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Ja również. Model widać że wykonywany z precyzją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyboy Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Jest jednak jakis urok w kadlubach budowanych ta metoda. Gratuluje wyboru tego samolotu i powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 No i jak? Są jakieś postępy w budowie? Nie mogę doczekać się efektu końcowego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Jak pracę nad modelem ? Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Do kolejnych fotek jeszcze trochę, mozolnie wycinam żebra, a dla odpoczynku popełniłem takie coś: http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=31587 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supersamiec Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 piękna i czysta robota, kibicuje gorąco bo uwielbiam ten modelik! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Witam. Mój RWD'ziak dostał ładny laminatowy nosek, trzeba go jeszcze powycinać i dokładnie dopasować. Jestem zadowolony z wyniku. Kopytko i forma. Nosek, w tym stanie 12g. A tak wygląda przód kadłuba. Niedługo dodam parę fotek z budowy skrzydeł, a jak ktoś potrzebuje taki nosek to się polecam (forma już jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Ładne to, ja wczoraj zacząłem swojego, na razie tylko kratownica kadłuba złożona na sucho na planie, niedługo na forum zamieszczę relację. Ja zamierzam wystrugać ten "nosek" z balsy, choć twój sposób jest całkiem fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Witam. Następny mały kroczek naprzód, mam już owiewki koła, trzeba jeszcze tylko dorobić bardziej ostre zejście z tyłu i gotowe. Jest jeszcze naddatek na mocowaniu, ale to już dopasuję dopiero jak będzie gotowa goleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Kolejny mały kroczek przy budowie mojej RWD'y. Skrzydełko zaczyna nabierać formy 3D. Byłem pełen obaw co do modyfikacji w konstrukcji płata, jakie wprowadzam, ale skrzydło okazuje się "pancerne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Moja wersja skrzydło rzeczywiście wychodzi fajnie i lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Wygląda na to, że to pierwsze RWD 5 które zostanie ulotnione. Oglądałem kilka wątków w których budowano ten model ale nie znalazłem żadnego dokończonego. Największe nadzieje miałem jak Instruktor zaczął budować, ale jak widać Szczepan buduje inne rzeczy w tym czasie. Proszę napisz jakie planujesz wyposażenie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam. Kirow nic nadzwyczajnego nie planuję tylko to co widać. Lotki HS-65MG, wysokość i kierunek HS-82MG, silnik TURNIGY C3548-900, regulator 50A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Tak myślałem, że to będzie elektryczny silnik, pozwoli zachować oryginalny wygląd przodu samolotu. Niestety nie będzie miłego dla ucha terkotania. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Masz rację, ale mieszkam w bloku i spalina nie ma prawa bytu w tych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 I serwko dostało domek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 A mógłbyś dokładnie opisać jak zrobiłeś lotki? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Witaj. Zobacz na fotki z 18 listopada - krawędź spływu wykonana jest na całej długości skrzydła, potem dodaję pokrycie z lekką szczeliną, odcinam lotki i je zamykam od przodu. Tak samo zamykam skrzydło. Ładnie to widać na fotce z tej relacji, pierwszy pościk (struktura skrzydła) http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=32964&postdays=0&postorder=asc&start=0 A tu masz lewą lotkę. Mam nadzieję, że Ci pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.