Skocz do zawartości

złamana antena w Spektrum Dx6

mirolek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega uszkodził antenę w nadajniku Dx6 ..... zlutował, skleił ale nadajnik całkowicie stracił zasięg.

Przeglądałem witryny w sieci ale taka antena nie występuje jako część zamienna - czy jest szansa na jej naprawę?

Czy jest możliwość zakupu i wymiany całej takiej anteny? Może ktoś wie gdzie można kupić antenę?

ms

Opublikowano

Nie dotyczy to co prawda Spektrum, tylko ESKY 2,4GHz, ale...

Robiłem eksperymenty - fabryczna antena nadajnika jest identyczna, jak niewymienne anteny routerów/access pointów WiFi 2,4Ghz. Nawet zakończona typową wtyczką do kart miniPCI. Różni się tylko mechanicznym mocowaniem w obudowie nadajnika.

Zdemontowałem fabryczną antenę i zamiast niej prowizorycznie założyłem pigtaila ze złaczem RP-SMA - typowe złacze anten WiFi. Do tego złącza można przykręcić dowolną antenę od WiFi - od najprostszych "mysich penisów" (mają wymiary identyczne z fabryczną anteną nadajnika - ok. 11cm) poprzez 20cm ok. 3dBi do ok. 35cm bata od anteny dookólnej 8dBi.

Zasięg wzrósł o ok. 10-15% - ale testy były przeprowadzane pomiędzy budynkami. Przy czasie potestuję na otwartym polu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.