dyra63 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam!. Po raz pierwszy programowałem regulator , po problemach z wprowadzeniem go w tryb programowania,przy pomocy słownika( instrukcja tylko w cywilizowanych językach) oraz przeglądając forum udało mi się go zaprogramować tzn.włączyć hamulec .W ostatniej fazie musiałem jednak coś "sknocić" ponieważ od zakończenia programowania nie kręci silnik.Serwa działają a silnik nie reaguje na drążek gazu,jednak najbardziej niepokoi mnie to iż rygiel po podłączeniu zasilania bez przerwy wydaję pojedyncze krótkie "pipnięcia"-tak jakby informował o jakimś błędzie.Może któryś z kolegów posiada taki regulator i miał podobny problem.Gdzieś na forum czytałem o możliwości braku połączenia na goldach na styku rygiel silnik- czy jest możliwe aby w nowym silniku lub regulatorze puściły fabryczne luty.Może problem jest bardziej banalny i wynika z mojego braku doświadczenia.Proszę o porady-nadmienię również iż z niczego się nie zakopciło. Dodam iż pakiet jest w pełni naładowany 3 x po 4,18V, nie mam rewersu na gazie. Model to Easy Glider Pro: - silnik Himax 3516-350 W - regulator jak w temacie - Lipol Ray G-2 3S 2200 - aparatura Mx-16s Z góry dziękuje za ewentualne porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Jako iż nie uzyskałem żadnej pomocy-postaram się przybliżyć problem- na necie znalazłem filmik który przedstawia bardzo podobny problem,mój regulator przy podłączeniu zasilania wydaje takie same dźwięki -może to kogoś naprowadzi na jakieś wnioski http://www.youtube.com/watch?v=R-sZyzg5JTg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zwróć uwagę, że większość regulatorów jest fabrycznie zaprogramowana z hamulcem i na to, że silnik w Mx 16s jest na PIERWSZYM kanale, a nie na 3 jak w innych nadajnikach. Spróbuj tak: - włącz nadajnik i ustaw gaz na max - włącz zasilanie regulatora i jak zacznie pikać przesuń gaz na zero, - tak samo, ale zacznij od zera do maksimum. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Niestety temat już nieaktualny-bądź co bądź upłynęło pół roku.Jeszcze latem byłem z regulatorem i modelem u instruktora z modelarni w Rybniku-Pana Jurka Markitonia znanego z forum-osoby bardzo dobrze znającej tematy elektroniki . Diagnoza rygiel "kaput" ,jedynie BEC działa poprawnie więc może go jakoś będzie można wykorzystać.Przy okazji okazało się ,że regulatory Multicont wcale nie są takie dobre.Kupiłem Turnigy 40 Plusch i kartę programującą -zero problemów a programowanie śmieszne proste i czytelne - za połowę ceny względem Multiconta. Dziękuję za odpowiedź - pozdrawiam Adam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.