cyrax_ojz Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 poszukuje listew sosnowych o długości 1,5m wszędzie pełno o długości 1m a większych nie spotkałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 w obi czy castoramie, lub innym budowlanym powinni mieć takie 2m . Jedynie co to wymiary chyba niezbyt modelarskie, najmniejsze jakie maja to chyba 5x5 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Modelarnia.pl ale nie jest pełny asortyment (przynajmniej w Krakowie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A nie prosciej połączyć ze soba listwy pod kątem? Wtedy możesz sobie zrobić długosć jaka chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digitron Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Trochę odkopie, ale może komuś się przyda - ja listewki łączę tak Połączenie pewne! ppompka, łączenie listewek pod skosem to zły pomysł.. mała wytrzymałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Nie wiem jak u Was, ale mi się zdjęcie nie wyświetla EDIT. Ok, już działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digitron Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Mi się wyświetlało, teraz wstawiłem na ImageShack, musi działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 , łączenie listewek pod skosem to zły pomysł.. mała wytrzymałość To wyjaśnij dlaczego od wieków wszyscy szkutnicy łączą listwy po skosie i nigdy nic nie pęka ? Anomalia jakieś pewnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digitron Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Ale nie wiem czy myślimy o takim samym skosie? ______ ________ _____/ /_______ Jeśli to fakt to wycofuję swój poprzedni post :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Długość skosu powinna wynosić +- 10 grubości dla drewna i taka spoina wytrzyma zawsze - prędzej pęknie obok niż w miejscu klejenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digitron Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 A to zwracam honor, myślałem o takim krótkim skosie od dużym kątem. Proponuję koniec off-topu :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Digitron! Ten sposób łączenia listewek jest dobry jak budujesz domki z zapałek! Listwy powinny być ścięte skośnie, jak pisze utopia. Schemat który wstawiłeś tylko wprowadza niedoświadczonych w błąd!! Odnośnie samej długości listew to metrówki się łączy ścinając je skośnie pod katem 10-15 stopni i w ten sposób uzyskujemy pożądaną długość. Najlepiej sobie przygotować do tego odpowiedni przyrząd z kawałka sklejki i dwóch listewek, które po przyklejeniu do sklejki i nacięciu odpowiedniego kata, będziemy mogli później wkładać w niego listewki i przycinać je w powtarzalny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.