pietka Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Koledzy, proszę o poradę. Do półmakiety Thunderbolta zamierzam wstawić śmigło 4 łopatowe. na razie mam łopatowe 16/8 do dwusuwa 23 cm. Jak należy przeliczać rozmiary śmigieł z dwu na 3 i 4 łopatowe? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 A było Z wyjściowego 2-łopatowego: 3-łopatowe = 0,93 4-łopatowe = 0,88 Mowa, oczywiście, o średnicy; skok może pozostać taki sam, jak w dwułopatowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Karolu, dziękuję. Przeszukałem rano na forum "warsztat" ale zdołałem dotrzeć tylko do 1/4 z podstron i musiałem lecieć do pracy. Mój kolega z Puław (m zapraszamy na piknik sobota-niedziela ) podpowiedział mi dziś, że śmigła Bieli mają zazwyczaj nieco" oszukane" skoki, zatem to moje 16/8 może się zupełnie sprawdzić. Czyli będzie ta sama średnica a skok mniejszy, no mam wątpliwości co do tej tezy mojego kolegi z różnych powodow, ale zobaczę, jeśli eksperyment wypali to nie omieszkam powiadomić. Jeszcze raz dziękuję. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Pietka, ale czterołopatowe wykonaj własnoręcznie jako czysto makietowe. Do latania zakładaj dwułopatowe, jest najsprawniejsze. A kołpak pasuje ten sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.