Palacz1996 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witam. Piszę bo wiem że mogę liczyć na waszą pomoc. Szukałem i czytałem a na koniec postanowiłem zapytać was. znalazłem 2 aparatury http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=104 http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4191,aparatura-tg41s-4ch-2-4ghz-springrc . Co o nich myślicie? albo sami mi coś zaproponujcie. mam do wydania 250zl.
karlem Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Ta druga ma stanowczo za mały zasięg. Doskładać 100 PLN i wziąć http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=268 Do tej pierwszej musisz dokupić jeszcze kabel za 15 PLN.
Yomek Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Nie musi nic dokładać. Bezpośrednio z hobbyking wyjdzie mu ok. 250 zł z wysyłką. :jupi:
Cimek Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Yomek, no tak, tak, tylko że te aparatury dość szybko się wysprzedają i czekać trzeba a jak ew. dojdzie cło to masz ponad 300zł~ więc lepiej kupić w Polsce i apke masz na drugi dzien
Yomek Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Chyba nasycił się rynek bo poprzednio aparatury znikały po ok.4 godzinach a teraz są na stanie od wczoraj.
marcin_cbr Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Witam,ważnym czynnikiem przy zakupie pierwszej aparatury,jest świadomość tego jak bardzo jestem zdeterminowany,co do tego hobby.Jeżeli masz świadomość,że że modelarstwo to jest to czego szukałeś całe życie :wink: to aparatury,które wymieniłeś nie są jakoś szczególnie rozwojowe.Warto wtedy pomyśleć o nadajniku,wymienionym przez kolegów wcześniej.Jeśli jednak chcesz rozpocząć podniebną przygodę, wydając za to jak najmniejszą kwotę,to warto poszukać czegoś z drugiej ręki,kupisz wtedy aparaturę, o podobnych parametrach jak wymienione przez ciebie,ale o wiele taniej.Ja sam w zeszłym roku zaczynałem z modelami,na aparaturze Zebra 4 PRO i pomimo tego,że nie jest to sprzęt z górnej półki,to poczułem ten uśmiech na twarzy . ps.Mam tą Zebrę,i za jakąś symboliczna kwotę mogę odsprzedac :wink:
Cimek Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Marcin dobrze prawisz, aczkolwiek turnigy starczy mu na bardzo długo, bo odborniki tanie jak i aparatura też nie za droga i ma dużo możliwości Szkoda że w tamtym roku nie była dostępna aparatura turnigy bo już bym miał ją od roku, a nie tą kochaną super dx6i. załuje nie miłosiernie ,szkoda no ale cóż
marcin_cbr Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Cimek,masz jak najbardziej rację tylko ja w zeszłym roku nie byłem przekonany na 100%,że modelarstwo(w moim przypadku pilotowanie modeli rc :wink: ),to choroba nieuleczalna ;D .Więc podszedłem do tematu trochę ostrożnie i kupiłem RTF Easy Stara.Sam ostatnio kupowałem moją drugą aparaturę i wybór padł na Graupnera MX12(długo się wahałem pomiędzy Graupnerem,Turnigy i DX6).Tak czy owak decyzja jaka drogę obierze pilot należy do niego.
Palacz1996 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Czyli co mi w końcu polecacie? Bo zastanawiam się na tą aparatura z HK albo ta Zebrą. Chyba że poszukam jakiejś używanej Turnigy 9x 2,4Ghz.
Cimek Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Turnigy 9x 2,4ghz. w Rc-electrotown.com kupisz za 350zł, jak za taką aparaturkę to bardzo mało!
Gites Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Czyli co mi w końcu polecacie? [...]Jeśli wspominasz o kupowaniu używanej 9X to oznacza że 100zł więcej jest mało planowanym wydatkiem. W takim razie polecam Ci HK-T6A. Pytaniem jest w czym ona jest gorsza od 9X dla początkującego? Przewagi 9X nad HK-T6A i tak nie wykorzystasz w tym i kolejnym sezonie. A to że ma wyświetlacz i więcej pstryczków... wiem, że bajer jest i SKILL rośnie o 20% a POWER o 50% ale zastanów się czy tak naprawdę będziesz używał więcej niż 6 kanałów i 2 mikserów? (bo HK-T6A akurat to ma). Jeśli zdecydujesz się na HK-T6A w polskim sklepie to spróbuj znaleźć wersję 2, gdyż ma odbiornik bez satelitki a co za tym idzie, jako początkującemu będzie Ci trudniej popełnić błąd w rozmieszczeniu odbiornika (kolosalny wpływ na zasięg).Pozdrawiam i udanych zakupów życzę.
michalman Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Poczytaj sobie o tej apce http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=104 tutaj na forum. Też miałem zamiar ją kupić, ale po czytaniu opinii że są problemy z podłączaniem do kompa itp, zrezygnowałem i powiedziałem sobie: "Poczekam te 15 dni na turnigy 9x". Mimo że na pewno nie wykorzystasz tych 8 kanałów to nie znaczy że nigdy się nie przydadzą ;] . Ja kupiłem i nie żałuje. Żałowałbym pewnie jakbym kupił właśnie te HK-T6A. Ale jak wolisz.
Gites Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 [...]Też miałem zamiar ją kupić, ale po czytaniu opinii że są problemy z podłączaniem do kompa itp, zrezygnowałem [...] Żałowałbym pewnie jakbym kupił właśnie te HK-T6A [...]Wszystko się zgadza... jedynym znanym mi problemem HK-T6A jest kombinatoryka przy PIERWSZYM podłączeniu do komputera... później wszystko działa jak należy. Zwróćcie uwagę, że tak naprawdę to nie aparatura stwarza problem z podłączeniem do kompa tylko znalezienie w internecie sterowników pasujących do kabelka (a konkretnie do chipa w środku wtyczki USB), który akurat kupiliśmy do HK-T6A. Jeśli tylko winda widzi poprawnie kabel jako USB-serial to podłączamy HK-T6A i działa.Tak jak napisałem w poście wyżej, wydaje mi się że koledze ta stówa robi już różnicę, zatem w podanym przedziale cenowym HK-T6A jest najlepszym wyborem.
Palacz1996 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2010 chyba kupię tą zebrę od Marcina. Polatam na niej trochę a przy okazji nazbieram na coś lepszego. :wink:
Gites Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 chyba kupię tą zebrę od Marcina. Polatam na niej trochę a przy okazji nazbieram na coś lepszego. :wink:To też jest prawidłowa decyzja... oczywiście pod warunkiem że kwota okazała się faktycznie symboliczna
Palacz1996 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Ta kwota to dla mnie nic wielkiego tym bardziej że mam 14lat i nie zarabiam ;p
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.