Skocz do zawartości

Pierwsza aparatura.

Palacz1996

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yomek, no tak, tak, tylko że te aparatury dość szybko się wysprzedają i czekać trzeba :) a jak ew. dojdzie cło to masz ponad 300zł~ więc lepiej kupić w Polsce i apke masz na drugi dzien :)

Opublikowano

Witam,ważnym czynnikiem przy zakupie pierwszej aparatury,jest świadomość tego jak bardzo jestem zdeterminowany,co do tego hobby.Jeżeli masz świadomość,że że modelarstwo to jest to czego szukałeś całe życie :wink: to aparatury,które wymieniłeś nie są jakoś szczególnie rozwojowe.Warto wtedy pomyśleć o nadajniku,wymienionym przez kolegów wcześniej.Jeśli jednak chcesz rozpocząć podniebną przygodę, wydając za to jak najmniejszą kwotę,to warto poszukać czegoś z drugiej ręki,kupisz wtedy aparaturę, o podobnych parametrach jak wymienione przez ciebie,ale o wiele taniej.Ja sam w zeszłym roku zaczynałem z modelami,na aparaturze Zebra 4 PRO i pomimo tego,że nie jest to sprzęt z górnej półki,to poczułem ten uśmiech na twarzy :D .

ps.Mam tą Zebrę,i za jakąś symboliczna kwotę mogę odsprzedac :wink:

Opublikowano

Marcin dobrze prawisz, aczkolwiek turnigy starczy mu na bardzo długo, bo odborniki tanie jak i aparatura też nie za droga i ma dużo możliwości :) Szkoda że w tamtym roku nie była dostępna aparatura turnigy bo już bym miał ją od roku, a nie tą kochaną super dx6i. załuje nie miłosiernie ,szkoda no ale cóż :)

Opublikowano
Cimek,masz jak najbardziej rację tylko ja w zeszłym roku nie byłem przekonany na 100%,że modelarstwo(w moim przypadku pilotowanie modeli rc :wink: ),to choroba nieuleczalna ;D .Więc podszedłem do tematu trochę ostrożnie i kupiłem RTF Easy Stara.Sam ostatnio kupowałem moją drugą aparaturę i wybór padł na Graupnera MX12(długo się wahałem pomiędzy Graupnerem,Turnigy i DX6).Tak czy owak decyzja jaka drogę obierze pilot należy do niego.
Opublikowano

Czyli co mi w końcu polecacie? [...]

Jeśli wspominasz o kupowaniu używanej 9X to oznacza że 100zł więcej jest mało planowanym wydatkiem. W takim razie polecam Ci HK-T6A. Pytaniem jest w czym ona jest gorsza od 9X dla początkującego? Przewagi 9X nad HK-T6A i tak nie wykorzystasz w tym i kolejnym sezonie. A to że ma wyświetlacz i więcej pstryczków... wiem, że bajer jest i SKILL rośnie o 20% a POWER o 50% ;) ale zastanów się czy tak naprawdę będziesz używał więcej niż 6 kanałów i 2 mikserów? (bo HK-T6A akurat to ma). Jeśli zdecydujesz się na HK-T6A w polskim sklepie to spróbuj znaleźć wersję 2, gdyż ma odbiornik bez satelitki a co za tym idzie, jako początkującemu będzie Ci trudniej popełnić błąd w rozmieszczeniu odbiornika (kolosalny wpływ na zasięg).

Pozdrawiam i udanych zakupów życzę.

Opublikowano

Poczytaj sobie o tej apce http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=104 tutaj na forum.

Też miałem zamiar ją kupić, ale po czytaniu opinii że są problemy z podłączaniem do kompa itp, zrezygnowałem i powiedziałem sobie: "Poczekam te 15 dni na turnigy 9x". Mimo że na pewno nie wykorzystasz tych 8 kanałów to nie znaczy że nigdy się nie przydadzą ;] .

Ja kupiłem i nie żałuje. Żałowałbym pewnie jakbym kupił właśnie te HK-T6A.

Ale jak wolisz. :)

Opublikowano

[...]Też miałem zamiar ją kupić, ale po czytaniu opinii że są problemy z podłączaniem do kompa itp, zrezygnowałem [...] Żałowałbym pewnie jakbym kupił właśnie te HK-T6A [...]

Wszystko się zgadza... jedynym znanym mi problemem HK-T6A jest kombinatoryka przy PIERWSZYM podłączeniu do komputera... później wszystko działa jak należy. Zwróćcie uwagę, że tak naprawdę to nie aparatura stwarza problem z podłączeniem do kompa tylko znalezienie w internecie sterowników pasujących do kabelka (a konkretnie do chipa w środku wtyczki USB), który akurat kupiliśmy do HK-T6A. Jeśli tylko winda widzi poprawnie kabel jako USB-serial to podłączamy HK-T6A i działa.

Tak jak napisałem w poście wyżej, wydaje mi się że koledze ta stówa robi już różnicę, zatem w podanym przedziale cenowym HK-T6A jest najlepszym wyborem.

Opublikowano

chyba kupię tą zebrę od Marcina. Polatam na niej trochę a przy okazji nazbieram na coś lepszego. :wink:

To też jest prawidłowa decyzja... oczywiście pod warunkiem że kwota okazała się faktycznie symboliczna ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.