Ada- Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Witam Mam kolejny problem z iChargerem 106B+. W zeszłym roku pojawiły się krzaczki na ekranie i odesłałem na gwarancję. Dostałem nową ładowarkę i działała 8 miesięcy. Teraz po podłączeniu pakietu 6s pisze "bal. error", a po kliknięciu Start pisze "balance port voltage error". Myślałem że pomoże zmiena softu z 3.11 na 3.13b. Niestety nic się nie zmieniło. Pakiet jest dobry, po naładowaniu bez balancera na celkach jest jakieś 4.08V - 4.18V. Przy pakietach 2s i 3s nie ma tego problemu. Dziś skalibruję balancer ale nie wiem czy to coś da. Nie chce pozbywać się ładowarki na kolejny miesiąc. Mam "kilka" pakietów które nie wytrzymią bez ładowania, a ja bez latania :crazy: Pozdrawiam
franc Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ada$, powiedz mi czy pakiet 6s był pierwszy raz podłączany do ładowarki ? i rozumiem że problemu nie ma z pakietami 2s,3s tak ?
Ada- Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Tak, z pakietami 2s i 3s nie ma żadnego problemu. Mam 2 takie 6s rinho 3700 i pokazuje błąd. Pakiety ładowane od kupna ładowarki, czy te 10 miesięcy.
franc Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ada$, miałem podobną sytuację i okazało się że wtyczka od baterii którą podłączałem do balansera musiałem w niej pozmieniać wszystkie bieguny bo wcześniej pokazywała błędy itp ale tak było u mnie . Jak wiadomo połączenia między ładowarka a wtyczką od baterii balanser w niektórych przypadkach nie są standardowe ,mimo że wtyczka wchodzi idealnie do gniazda ładowarki to i tak przewody trzeba pozamieniać Ada$, śmiem przypuszczać że w twoim przypadku pakiet li-pol 6s firmy rinho ma podłączenie odwrotne jak w ładowarce (gniazdo balancer)
Ada- Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ale żeby przez 8 miesięcy było wszystko ok? I teraz takie jaja? Dziękuję za trop, sprawdzę to dokładnie EDIT: Pakiety 100% sprawne. Niestety po rozebraniu ładowarki okazuje się że jest pewien problem z tymi małymi elementami które balansują celki. Na podłączonym aku wydaje mi się że ma być coś 4.2V a na jednym rzędzie jest 1.2V. Dziś zbadam to dokładnie, ewentulanie jutro kupię części EDIT: Okazało się że pdała ścieżka na płytce. Wlutowany jeden kabelek i wszystko gra :jupi: Teraz mam nauczkę żeby nie podłączać wtyczni balancer przed podłączeniem głównych kabli...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.