Skocz do zawartości

Przeczytałem kiedyś książkę Kena Folletta "Lot ćmy&quot

Szwarc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od tamtego czasu ten samolocik DH 82 darzyłem pewną sympatią, a ponieważ nie dawno wróciłem do modelarstwa, i ponieważ istnieją teraz takie materiały jak depron, czy styrodur - pomyślałem - dlaczego nie?

No i dziś odbył się oblot!

Lata całkiem nie źle, i bardzo fajnie wygląda w locie, tylko przydał by się mocniejszy napęd teraz jest SK28-26 ze śmigłem 8x6, model ma 120 cm rozp. i waży gotów do lotu 1200g(musiałem mu do nosa włożyć 70 g ołowiu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Niestety zdjęć w powietrzu ani filmu na razie nie ma, bo jedno dziecko było zbyt

zmęczone, a drugie gdzieś przepadło razem z małżonką, więc po wszystkim, jak tylko ręce się upokoiły cykłem parę zdjęć już po powrocie. Zresztą i tak dzisiaj światło nie najlepsze to fotki były by takie sobie, za to niebyło wiatru, i dalej nie ma, a ja zamiast przewietrzyć EJSa się tu rozpisuję.

No to lecę na dwór!

Pozdrawiam serdecznie. cdn.(mam nadzieję)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Udało się wreszcie sklecić jakiś filmik, niestety lądowanie nie poszło zgodnie z planem.

Miałem delikatnie klapnąć po przeciągnięciu, lecz zabrakło umiejętności.

Filmik nie najlepszej jakości, ale zapraszam, i pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Szkoda że w tytule zabrakło nazwy modelu bo tak to niestety dopiero dziś przypadkiem trafiłem na ten bardzo ciekawy wątek. Modelik śliczny. Może ma Pan jakieś zdjęcia z budowy??

Opublikowano

Niestety, zdjęć w trakcie budowy nie robiłem, choć przymierzam się do jakiejś fotorelacji, to jakoś tak się składa że zawsze zapominam o zdjęciach.

Model powstał ze styroduru (kadłub i skrzydła), oraz depronu 6mm (stateczniki), wszystko oklejone papierem śniadaniowym, zastrzały z patyczków do lodów. Profil skrzydła to clark Y - dlatego skrzydła są trochę za grube. Model powstał na podstawie rysunku w trzech rzutach, oraz zdjęć. Nieco lepszy film umieściłem w dziale z filmami modelarskimi.Ostatnio wymieniłem śmigło na 10X5 i teraz lata znacznie lepiej.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Tylko rzuty i zdjęcia, skrzydła oczywiście przy pomocy drutu oporowego, kadłub zaś to rzeźba powstała z dwuch połówek (przypomina kadłuby z piankowych zestawów) obrobionych z zewnątrz i wydrążonych w środku, choć metody nie polecam ze względu na praco i materiałochłonność, jedyny plus że można dość szybko wykonać nawet skomplikowany kształt. Do szlifowania najlepiej nadaje się styrodur fmy. BASF.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Co do filmiku - bardzo dobrze dobrany podkład muzyczny, przyjemnie się ogląda i słucha.

Błędem u wielu modelarzy którzy publikują bardzo dobry materiał z oblotu pięknego modelu jest to że na podkład dobierają jakąś ciężką muzykę nie pasującą do tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.