Arek Pniewski Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Witajcie pod tym linkiem znajduje sie opis jak w prosty sposob samemu i tanim sposobem wykonac panel do naszego skrzynki startowej, poprosilem o ten material autora tej stronki aby mi udostepnil abym mogl na moja strone wprowadzic ale nie wyrazil zgody... wiec podaje ten link ..... mysle ze moze sie komu przyda , warto sobie popatrzec z pozdrowieniami i link na ta strona ; http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/pp.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Witam. A tak wygląda panel po małej modyfikacji oczywiście schemat ze strony, którą Arek podał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanek0910 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 A czy napięcie jest regulowane jakimś potencjometrem?? Chodzi mi o to w jaki sposób jest regulowane na 12V potrzebne np do rozrusznika a w jaki sposób na 1,5V do świecy... :?: :?: :?: :roll: P.S. Pytanie dotyczy wersji podstawowej czyli przedstawionej przez Arka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Obejrzałem pomacałem - ładne ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Pniewski Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 do Stefanek 0910 ze schematu wynika ze prad zazenia swiecy jest regulowany potencjometrem ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Pniewski Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 w tekscie pod Note 2* (Part 1) jest schemat elektroniki jaka mozesz uzyc i spis czesci , jezeli chcialbys to troche rozwinac..... mysle ze Dali moglby ci podsunac pare dobrych rad co do tego uzadzonka sam je stwozyl i uzywa , u mnie z elektronika to tylko co dla siebie jak cos sknoce to wiem ze moj blad :mrgreen: a ten panel uwazam ze jest w sumie prosty do wykonania, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Pniewski Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Dali ...pieknie wykonales swoj panel jest na co popatrzec z pozdrowieniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 Witam, Ja tez wykonałem ten panel z tym ze chciałem dodać jeszcze moduł ładowarki zrobiony na max713 ale jak kupiłem SHARKA 10 to dałem sobie spokuj. Oprócz tego zamontowałem dwa zródła zasilania AKU i zasilacz. W trakcie pracy na zasilaczu ładuje sie aku 12V 7Ah. ogólnie twój panej jest spoko .... i chyba ten mój zmienjsze to takich rozmiarów ja ty masz. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 Witam. Ja zrobiłem układ z Mosem na wyjściu to znaczy drugi schemacik na stronie. http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/glow.htm Regulacja prądu świecy jest potecjometrem.Układzik pracuje prawidłowo w dość dużym zakresie napięciowym 6-15V. Prąd świecy mam wstępnie ustawiony na 0.9A i bardzo ładnie odpala silnik. Zastosowałem dwa mierniczki są ładne i tanie,dość dokładne. Marcin też masz wypasiony panelik startowy.Jestem ciekaw ile to wszystko waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 hmm... no wiesz waga jest dość spora ok 10 -15 kg. pozdrawiam Meloow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Panowie moze mi ktos pomoc? mam problem z ta elektronika okropny, tzn nie wiem co i jak z czym sie je chcialbym aby ktos mi to wytlumaczyl krok po kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 zrobiłem taki zasilacz do świecy http://www.webx.dk/rc/glow/glow.htm ale coś jest nie halo- regulacja potencjometrem jest tylko w 20% wartości zakresu (ale to powiedzmy można zmienić potencjometr), natomiast przykre jest to, że amperomierz wychyla się tylko jakieś 0,2-0,4 A, chociaż świeca żarzy się do białości. Nie wiem czy to wina tego amperomierza , że sterowany impulsowo pokazuje mniejszy prąd, czy jak. Mogę niby kupić amperomierz na 1A, o ile by to rozwiązało problem. Na schemacie nic nie zmieniałem, tylko R5 dałem nie 750K ale chyba 820K, bo akurat takiego nie mieli, ale to chyba nie pownno mieć znaczenia. pzdr EDIT zasilacz już zrobiony i zmotowany. Ze zmian : R5 wrócił do wartości 750k potencjometr zamiast 100k dałem 22k bo mial za mały zakres R4 dałem mniejszy (coś koło 1 k) bo śweca żarzyła się już na minimum mocy, a tak nie chciałem zamiast Rm dałem ok. 50cm cienkiego przewodu zamiast amperomierza dałem miliamperomierz (od samolotu tak naprawdę,więc wyglada czadersko) i teraz ładnie pokazuje ok. 2/3 wychylenia skali gdy świeca ładnie się żarzy, aperomierz 5A nie wychylał sie nawet o 10% (BTW- chce ktoś kupić panelowy amperomierz?) a tak wygląda zabudowane w sumie nie wiem czy to tak taniej wychodzi dużo niż kupić gotowy panel, może i nie, ale chciałem mieć w jednym stylu całość, a ponadto te panele mają jakieś wyjścia na pompę zupełnie niepotrzebne dla mnie. No i satysfakcja że coś się zrobiło samemu- bezcenna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.