Cimek Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 @cimek odezwę się na pewno, tylko ja pracuję od 16:30 nie wiem czy do tej godziny "trafię" ? Trafisz, trafisz spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Także lotki reagują prawidłowo (tak mi się wydaje) na wychylenia drążka. Drążek w lewo -> lewa lotka w górę, prawa lotka w dółDrążek w prawo -> lewa lotka w dół, prawa lotka w górę Jeśli tak masz, to jest OK. Oczywiście patrzysz od tyłu (żeby nie powiedzieć, że od :ass: strony :devil:). Ale jeden problem jeszcze mam bo odkręcają mi się te śrubki (nie tylko przy serwach ale akurat zrobiłem fotkę przy serwie) które zaznaczyłem strzałką. Odkręcają się pod wpływem pracy serwa i drgań z silnika. A o kleju do śrub słyszał? Coś w tym stylu rozwiązuje problem:http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=6693 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Tylko jak już złożysz nie lataj tym w Królewie Czemu? Bo tam latają te prawdziwe a one nie lubią mieć konkurencji :rotfl: Także lotki reagują prawidłowo (tak mi się wydaje) na wychylenia drążka. Drążek w lewo -> lewa lotka w górę, prawa lotka w dółDrążek w prawo -> lewa lotka w dół, prawa lotka w górę Jeśli tak masz, to jest OK. Oczywiście patrzysz od tyłu (żeby nie powiedzieć, że od :ass: strony :devil:). Ale jeden problem jeszcze mam bo odkręcają mi się te śrubki (nie tylko przy serwach ale akurat zrobiłem fotkę przy serwie) które zaznaczyłem strzałką. Odkręcają się pod wpływem pracy serwa i drgań z silnika. A o kleju do śrub słyszał? Coś w tym stylu rozwiązuje problem:http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=6693 Tak myślałem właśnie o tym kleju ale coś mi się wydawało, że tam musi się to całe "coś" ruszać ale jak dałem gazu to w moment wszystko się odkręciło Co do lotek to mam tak jak mówisz do tego jak dam drążek w dół to obie lotki idą w górę a jak dam drążek w górę to obie lotki idą w dół. Dzięki, to kupię ten klej i niedługo mogę go ulatniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Tak myślałem właśnie o tym kleju ale coś mi się wydawało, że tam musi się to całe "coś" ruszać ale jak dałem gazu to w moment wszystko się odkręciło Klej dajesz tylko na kawałek gwintu, nie przyklejaj nakrętki do orczyka. Zostaw tyle luzu, żeby mocowanie popychacza swobodnie obracało się w dźwigni serwa, ale nie telepało się na boki. Będzie git. Co do lotek to mam tak jak mówisz do tego jak dam drążek w dół to obie lotki idą w górę a jak dam drążek w górę to obie lotki idą w dół.No tak, logiczne, skoro masz ustawiony tzw. mikser Delta, czyli lotki działają jednocześnie jako ster wysokości. Typowe ustawienie w "odrzutowcu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Witam ! No jednak nie miałem ustawionych dobrze tych lotek hehehe pomyliłem się jednak bo samolot miałem do góry nogami. Więc prawidłowe ustawienia w mojej apce to: AIL1 -100 -100 AIL2 -100 -100 ELE1 100 ELE2 -100 Żeby nie było skuchy zrobiłem filmik to może mi od razu powiecie coś o tych wychyleniach itd. czy wygląda to wszystko ok. (Samolot już tak długo buduje, że mi się zakurzył więc nie patrzcie na to) http-~~-//www.youtube.com/watch?v=mxHEeaQ_sDM Pozostało mi tylko przymocować jakoś regulator, odbiornik rc i lipo. Wyważyć go i przykleić tą klapkę z dołu, co do wyważenia i przymocowania prosiłbym o jakieś podpowiedzi Aha czekam na jeszcze jednego lipola bo ten mój coś dziwnie się zachowuje albo to ładowarka. Takie coś mi się pojawia i to nie ważne czy jest rozładowany czy naładowany: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 stery są ustawione dobrze a co do lipola to może masz zły program klapkę przyklejałem robiąc zawias z taśmy pakiet był mocowany na rzep środek ciężkości jest w tym miejscu gdzie zaczynają się stateczniki pionowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Klapka i zawiasy są już zrobione tylko muszę to zamontować a nie chciałem dopóki reszta nie była gotowa. Czy mógłbyś mi jeszcze coś więcej napisać o tym wyważeniu ? jak to robiłeś ? Co do lipola to ładowałem raczej dobrym programem tak jak zalecali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Aha czekam na jeszcze jednego lipola bo ten mój coś dziwnie się zachowuje albo to ładowarka. Jakie masz napięcia na poszczególnych celach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Aha czekam na jeszcze jednego lipola bo ten mój coś dziwnie się zachowuje albo to ładowarka. Jakie masz napięcia na poszczególnych celach? Nie zabijaj ! bo nie wiem jak to zmierzyć :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Multimetr za 10zł - ustawiamy na nap. 20V DC i mierzymy na tej białej wtyczce do ładowarki. pierwszy styk z drugim, drugi z trzecim, trzeci z czwartym, czwarty z piątym itd. Napięcia powinny się mieścić w parametrach dopuszczalnych dla danego ogniwa np. dla LIPO 3V-4,2V Potem na skrajnych zaciskach - napięcie powinno być sumą wszystkich wcześniej mierzonych ogniw. Jeżeli nie jest, to masz przerwę na połączeniu ogniw. Jeżeli jakieś ogniwo ma napięcie z poza wymaganych wartości, to albo program ratunkowy, albo utylizacja. Pakiety wieloogniwowe można przerobić na niższe napięcie przez usunięcie uszkodzonych ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ok pomierzyłem wszystko więc, mam tak 3,81 | 3,82 | 3,81 a na skrajnych zaciskach mam 11,49. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 To pakiet jest OK, albo źle ustawiasz ładowarkę, albo jest uszkodzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 No w ładowarce nic nie ustawiam tylko naciskam ten przycisk w lewo i start razem to powinno mi pokazać aktualne napięcie a pokazuje taki komunikat jak na fotce. Jak kalibrowałem tą ładowarkę to pokazuje te same napięcie co w multimetrze. Nie wiem co jest grane choć pakiet jest 1750 25C 3C 11,1 V więc może dlatego, że ma 11,49 to jest przeładowany ? czy coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Z ładowarce OIDP ustawiasz ilość cel (naciskając krótko "start" przełączasz pomiędzy zmienianiem prądu max i ilości cel) - powinieneś ustawić na 3S i pewnie z tego błąd wynika (domyślnie pewnie masz 2S). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Tak to wiem przed rozpoczęciem ładowania/rozładowywania ładowarka sama wykrywa cele i jest możliwość upewnienia się czy wszystko jest dobrze ustawione. Ja właśnie tak na 3S ustawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 To może typ ogniwa jest źle ustawiony? LiPo ładuje się do 4,2V/celę i rozładowuje do 3V/celę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Nie no też ustawiałem na Li-Po, łądowarka ładuje i rozładowuje. (Ładowałem pakiet prądem 1.0A ) problemem jest w tej chwili tylko ten komunikat ale on pokazuje się tylko jak jak chce ładowarką sprawdzić stan lipola (naciskam lewą "strzałkę" i "start"). No i to tylko moje przypuszczenie było, bo pokazuje OVER VOLTAGE czyli tak po mojemu, że jest przeładowany w końcu pakiet ma 11,49 V a nie 11,1 V tak jak na nim pisze. Nie wiem może nie mam się tym przejmować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Moim zdaniem nie. 3,7V to napięcie "do długotrwałego przechowywania", cele pracują w szerszym zakresie napięć, jak wcześniej pisałem. Zrozumiałem wcześniej, że przy próbie ładowania dostajesz taki objaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spetial Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Moim zdaniem nie. 3,7V to napięcie "do długotrwałego przechowywania", cele pracują w szerszym zakresie napięć, jak wcześniej pisałem. Zrozumiałem wcześniej, że przy próbie ładowania dostajesz taki objaw. No to sorki jeśli wprowadziłem w błąd, faktycznie nie wyjaśniłem do końca z tym błędem co i jak. Ale dalej zastanawiające jest dla mnie dlaczego taki komunikat otrzymuję, jeżeli ma ktoś taką samą ładowarkę i jest wstanie mi powiedzieć co się dzieje u Was po naciśnięciu tych przycisków to byłbym wdzięczny za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 A nie masz czasem nastawionego pakietu 2S? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.