madrian Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 No ładnie... Tylko czemu wstawiłeś dodatkowe listewki w kadłubie, skoro nie ma ich na planach, i gdzie jest przednia wręga, za silnikiem? Chyba za wcześnie na "ulepszanie" planów. Poczekaj z tym aż nabierzesz doświadczenia. :wink: Listewki nie są potrzebne. Autor zaleca je tylko na pierwszy odcinek, między wręgą silnikową, a przedskrzydłową. Wyłącznie jako usztywnienie komory silnikowej. Zresztą sam zaleca jako lepszy patent - wylaminowanie komory tkaniną szklaną i żywicą. Mocniej, trwalej i lżej. Zdjęcia musisz jeszcze przećwiczyć. Wiem, że po telefonie nie można się wiele spodziewać, ale następne rób przy dobrym, najlepiej dziennym świetle, dbaj o ostrość. To co najbardziej nas interesuje, to nie wygląd, ale kąty - czy model jest równy, kadłub prosty, czy stateczniki są poprawnie zamontowane, czy skrzydła są dobrze ustawione i osadzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 To poleci czy nie? wręga depronowa znajduje się tam gdzie zaczyna się górne pokrycie kadłuba Może znajde aparat to foty będą lepsze wydaje mi się że wszystko jest proste jeszcze pytanie czym wycinać wszystkie rzeczy ze sklejki? Bo wycinałem wyżynarką elektryczną ale nie za bardzo to ładnie szło. Na przyszłośc kupiłbym sobie jaką piłkę tylko jaką?Oczywiście jak mnie to modelarstwo wściągnie narazie latałem tylko Lamą v3 i v4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Piłka włośnicowa o coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Jutro idę do modelarskiego po listewki na SW i SK ;D :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozuszek Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 zapytaj w modelarskim czy maja piłkę włosową bo np w castoramie raczej nie teraz trudno znalezc piłkę włosową (przynajmniej u mnie w Zgorzelcu) bo teraz ich nie produkuja tylko do celow modelarskich edit. uważaj na sk ja go już 2 razy połamałem (przez moja nie udolność) jak obklejałem kadłub jechałem żelazkiem to jakoś się zamachnąłem i tylko lekko musnąłem o deskę do prasowania i SK zwisał na Bowdenie aha pamietaj nie pomyl piłki wlosowej z taka prosta pilka bo piłka włosowa ma do okola "ząbki" a zwykła tylko z jednej. Pamiętaj aby zalozyc włosową zabkami w dol pozdrawiam colin edit2. przy okazji nie wiem jak nazywa sie ta deseczka do ciecia piłką włosową a czy dostane taka w castoramie czy w podobnym sklepie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 kozuszek, Ty się najpierw dowiedz, co to jest włosienica. To czego używamy to zwykle piłka włosowa, umartwiać się chyba nikt nie lubi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Dzisiaj wybrałem się po balsę 1mm do modelarskiego ;Pociołem paski balsy 6mm i wkleiłem na SW ;D Na SK kleju mi zabrakło :evil: :evil: W piątek zasuwam do modelarskiego po klej i depron 3mm na skrzydła ;D Niestety mam mało czasu żeby zrobić te zdjęcia i w dodatku ktoś mi aparat zajwanił :evil: Jutro szczele kilka fotek komórką ;D To chyba tyle AAA.. Mam jeszcze jedno zmartwienie na fotce model (kadłub ) waży 77g Czy to dużo? Mateusz (Niedoszły modelarz ;D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Poczekajmy na resztę modelu. To co masz na zdjęciu to dopiero część większej części. Czy dużo, czy mało - zobaczymy później. Prawdopodobnie wyjdzie ci i ok. 500g jako gotowy do lotu z wyposażeniem. I drobna rada na przyszłość. Nie spowiadaj się z każdego detalu. Pokaż coś konkretnego. Nikt cię z czasu nie rozlicza. Niektóre budowy modeli trwają latami. Wyobrażasz sobie relację z każdego pociągnięcia pilnikiem? Zakończ pewien etap i wtedy pokaż rezultaty. Bedziesz miał kadłub - pokaż gotowy kadłub. Będziesz miał skrzydła - pokaż gotowe skrzydła. Będzie model gotowy w całości - pokaż gotowy model. Będzie wyposażony - pokaż zdjęcia z oblotu. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozuszek Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 kozuszek, Ty się najpierw dowiedz, co to jest włosienica. To czego używamy to zwykle piłka włosowa, umartwiać się chyba nikt nie lubi... masz racje przepraszam za bład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Bull64 Widzę że masz już jedno ostrzeżenie, więc zwrócę Ci jeszcze uwagę że nie podałeś daty urodzenia co jest tu wymagane (po co masz dostać drugie znowu za jakiś drobiazg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Bull64 Widzę że masz już jedno ostrzeżenie, więc zwrócę Ci jeszcze uwagę że nie podałeś daty urodzenia co jest tu wymagane (po co masz dostać drugie znowu za jakiś drobiazg). Poprawione ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Prace się chwilowo wstrzymały, ponieważ byłem w Zakopanym. Ale już wkleiłem dwa stateczniki :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozuszek Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 zamiast nabijać post pod postem użyj opcji edytuj za to również możesz dostać warna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Powiem tyle Prace się posuneły serwa w modelu odbiornik tez stery już są na miejscu i się ruszaja :rotfl: zostało mi jeszcze jedno serwo na lotki Na czwartek zamówiłem w sklepie modelarskim silnik tower pro nazwy nie pamiętam i regulator 25A jakiejs lepszej firmy :jupi: Jutro będą fotki lub filmik jak ruszają sie stery i dowiem się od was czy wychylenia nie są za duże :oops: Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.