Bartosz Mesjasz Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Coś się płat na zdjęciu zwichrowany wydaje... Nie za niskie Kv ma ten silnik ? Chociaż to chyba powiększona wersja. (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Wersja jest powiekszona o 20% Co do silnika nie mam narazie innego mocniejszego a z EG wyciąganie silnika mi się nie bardzo uśmiecha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Pytam bo przy tych małych park jetach widziałem silniki po 4200kv zasilane z 3s1p z malutkimi śmigłami ale za to jak to "jęczało" na niebie.. łoooohhh :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 NA przekor pogodzie oblatałem dziś gripena. Model lata. Troszke nerwowo bo wiatr wiał ale lata. Moj silnik okazal sie za slaby by pod wiatr dac mu predkosc , zrobilem pare kolek i wyladowalem. Z wiatrem zasuwał dość szybko , ale pod wiatr z racji silnika mozna powiedziec ze utrzymywal sie w powietrzu powoli sunąc do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Którego śmigła użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Sprawdzalem na smiglach 10x6 i 9x7 Nic sie nie zmieniło , identycznie sie zachowywały. Miałem jeszcze 10x8 ale nie zalozylem w obawie o silnik , zalecane są do niego 10x6 i 10x7 Zaczynam myslec ze tutaj by sie przydal jakis silnik o kv okolo 2000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Czyli jednak nie wychodzą mi "neloty" bardzo mnie to cieszy. Nie byłem pewny czy to pech czy kiepski konstruktor ze mnie :devil: Dzięki Norbert za oblot i niech służy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Dzięki Norbert za oblot i niech służy..... To ja Adamie dziekuje za model :-) A posłuży na pewno , mocniejszy silnik , trzecie serwo na wysokość i na pewno bedzie latało się lepiej. I tak byłem zdziwiony że przy takim wietrze jak dziś poleciał ale już nie mogłem się doczekać i pogoda mnie tak wnerwiała że wypowiedziałem jej sparing :-) I wyszedłem i ja i model z niego zwycięsko :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 No koledzy teraz prośba... Szwagier zobaczył Gripena i na wieść że lata zapalił się do RC. Wczesniej myslal tylko o heli ale skonczylo sie na mysleniu. I teraz tak. Nie wiem jaki silnik mu doradzić do gripcia. Na tym co ja zamontowalem jest niestety słabiutko. Ogolnie ma 300zł do wydania na zakup wszystkiego. Aparature narazie bedzie kupowal cos kolo esky wiec koło 60zł wyda. Do tego musze mu wybrać na HK odbiornik, pakiet , silnik, regler, śmigła, serwa , ladowarke. Regler wezmę 30A supersimple. Pakiet jakiś 3S1P koło 1500 - 1700. Serwa HXT900 3szt. Ładowarke jakąś najprostszą na początek. Jednak mam gwoździa nad silnikiem. Jesli mozecie to pomozcie bo jutro rano mam już mu przedstawić wyliczenie i konkretne graty ktore mu proponuje do zakupu. Na razie chce wydać te 300zł i przekonać się czy go to wciągnie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Daj szwagrowi na razie się swoim Nemo pobawić, zobaczysz czy załapie a i wydatków mniej. O zaczynaniu od gripena itp chyba nie muszę pisać.. chyba... :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Bartosz Mesjasz, tu nie o to lotto. Nemo się już bawił. I podoba mu się. W miare kuma o co chodzi więc podejrzewam że po godzince wdrazaniu się w gripena z moja pomocą bedzie ok. Oczywiście najpierw symek dla przypomnienia. Całość mam już wybraną, tylko silnik ( ewentualnie odpowiedni rego do niego jesli 30A bylby nie ok ) i odbiornik muszę wybrać. Możesz coś doradzić by nie okazal sie znowu za słaby? Wole by miał zapas mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Jaka wersje planujesz ? Ta większą o 20% czy to org z planów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Tą większą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Tak jak Adam pisze , ta większa wersja. I nie planuje tylko już jest gotowa , dziś oblatana ale silnik za kiepski był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Bedzie chcial takiego samego gripena zbudowac z moja pomoca. dlatego się pytam którą wersję. Silnik gdzieś 2000kv-2500kv albo i nawet więcej, z tym że to już będzie przecinak, spory przecinak. Zaraz zobaczę co tam HK ma w ofercie. Edit: Na rc groups mówią o proporcji ciągu do masy 2:1 czyli jak mniejsza wersja wazy 300g to silnik o ciągu minimum 600g.. tylko w oryginale jest silnik himax 4100kv z przekładnią 4,4:1. No i trzeba tu zwrócić uwagę bardziej na prędkość strumienia zaśmigłowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Ten którego ma Norbert jest sporo cięższy niż powinien wyjść "normalnie". Statecznik pionowy jest sklejony z dwóch warstw depronu zamiast jednej. Poza tym służył jako "poligon doświadczalny" do wszelakich frab mających w przyszłości słuzyć do dekorowania depronowych maszyn. Ma na sobie kilka warstw różnego rodzaju farb od takich pokojowych do alkidowej. P.S. No chociaż mu trochę masy myszy zabrały.... ciekawe ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Ma na sobie kilka warstw różnego rodzaju farb od takich pokojowych O nie! Powinien mieć farby wojenne, przecież to wielozadaniowy myśliwiec! ;-) do alkidowej. To aikido jeszcze ujdzie, w końcu sztuka walki, nie? :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Ta alkidowa świetnie kryje depron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Długość 127cm Rozpiętość 73cm Podajcie wagę na goło (albo z konkretnym wyposażeniem) i powierzchnię skrzydła. Zobaczymy obciążenie, bo model wielki, ale może to taki latający dywan :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Długość 127cm Rozpiętość 73cm Podajcie wagę na goło (albo z konkretnym wyposażeniem) i powierzchnię skrzydła. Zobaczymy obciążenie, bo model wielki, ale może to taki latający dywan :wink: Z wyposażeniem 700g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.