Kwasiu Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Witam. Ostatnio próbuję coś działać w programie autodesk inventor, przeszedłem samouczka ale mam problem z wykonaniem pewnej części, mianowicie robię konstrukcję blaszana, i w jaki sposób mogę wygiąć całą blachę w nieregularny kształt?? Umiem robić zagięcia i przejścia z jednej blachy na drugą ale nie umiem wygiąć całego elementu, w jaki sposób to zrobić. Może ktoś ma jakiegoś e-booka dotyczącego inventora i mógłby udostępnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 jesli chodzi o to to zacznij od zwykłego standardu .ipt a konstrukcje blachowa narazie zostaw. to tak na wstep. z drugiej strony to co chcesz zrobic musisz zrobic jako szkic rozwinietej czesci zaznaczyc linie giecia wyjsc ze szkicownika utworzyc powierzchnie na szkicu - koniecznie zamkniety obszar a dalej musisz to w jakis sposob wygiac. Wogole na jakim inventorze pracujesz? bo jesli chodzi o moduł konstrukcji blaszanej inventor 2010 i starsze sa porażka. Dopiero inventor 2011 daje sobie rade. Z tego co sam miałem mozliwosc doswiadczyc w kostrukcjach blachowych do tej pory nie do przebicia jest Catia V5 R18. Wszystkie algorytmy zawijania i rozwijania ma poprawne podczas gdy inventor nie zawsze aczkolwiek inventor ma piekna rzecz - gdy sobie z czyms nie radzi informuje o kłopotach zamiast produkowac bzdury gdyz wiele osob nie znajac tematu i uwazajac sie za prawdziwych konstruktorow probuje sie podeprzec takim czyms jako dowodem. Jesli masz jakies problemy napisz do mnie czy na Priv czy na gg z checia pomoge jesli chodzi o programy CAD/CAE EDIT: to nie jest autoCAD tylko Autodesk Inventor a po kolejne tez przypomniało mi sie ze mozesz to zrobic jako konstrukcja gieta i podac jeden z profili lub tez podac oba profile jako konstrukcja zbiezna i wtedy połączyć je a program sam dobierze parametry giecia ale tak jak napisałem najpierw dobrze opanuj standardowe funkcje typu standard ipt, standard iam, import z AutoCAD'a itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 już poprawione Pracuję na wersji 11 pro. Widzę, że to nie takie proste więc za twoją radą poćwiczę coś narazie z standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.