Skocz do zawartości

Nastepny "nowy", choc moze nie calkiem...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Mam na imie Jarek, od wielu lat mieszkam w Hannoverze, ale duchem pozostalem w Polsce i z pewnoscia kiedys tam wroce na stale. Pochodze z Olsztyna i mocno tesknie do mazurskich lasow i jezior.

Na Waszym forum jestem "nowy", choc pod wzgledem modelarskim nie calkiem. Przed grubo ponad dwudziestu laty, a moze nawet wiecej, latalem modelami szybowcow i niebawem ponownie chcialbym sie zmierzyc z ta materia. Nie bedzie latwo, bo jednak technika posunela sie mocno naprzod. Mam jednak nadzieje, ze zasady fizyki bez wiekszych zmian przetrwaly ten okres mojej bezczynnosci modelarskiej...

W pierwszej kolejnosci zamierzam zbudowac ASW-28 (Simprop, 2,5m), dla treningu i odzyskania dawnych nawykow. Nastepnie marzy mi sie jaki "oldie" o konstrukcji wylacznie drewnianej. Moj tutejszy kolega zabiera sie niebawem za przepiekna Muche, wiec byc moze po prostu dolacze do niego. Jestesmy na etapie zbierania dokumentacji, a nie jest latwo.

Rece swedza mnie rowniez do jachtow zaglowych, a szczegolnie popularnej w Niemczech klasy IOM (International One Meter), zatem z czystej ciekawosci prawdopodobnie rowniez w tym temacie cos sie da "wykroic". Tutaj jednak dochodzi koniecznosc zapoznania sie przynajmniej z podstawowymi prawami hydrodynamiki (wlasnie nad tym slecze), a wiec dla mnie cos kompletnie nowego, ale takze ciekawego.

Ach, zeby tak doba miala 48 godzin...

Zatem do nastepnego razu.

P. S. Jeszcze jeden "drobiazg" - pisze z Niemiec, na niemieckiej klawiaturze, wiec zainstalowanie polskiej czcionki wiazaloby sie z koniecznoscia kazdorazowego odgadywania, pod jakimi klawiszami kryja sie polskie literki. Jesli pozwolicie, zostane zatem przy czcionce niemieckiej, za co jedoczesnie goraco przepraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.