hrabiaolo Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Witam kolegów, tak jak w temacie poszukuję kogoś, kto wykonałby dla mnie kilkanaście zdjęć i przy filiżance kawy zechciałby się podzielić swoim doświadczeniem w zakresie pilotażu modeli i wykonywania zdjęć z tychże. Chodzi mi o wykorzystanie zdjęć w opracowaniu map. Temat póki co zupełnie badawczy, ale w przypadku dobrych rezultatów możliwość stałej współpracy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Witam! Zobacz moje fotki moje foto jak Ci sie podobają to daj znać na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Jaka dopuszczasz "odchyłkę od pionu" przy zdjęciach fotogrametrycznych, z jakiej wysokosci, jaka wielkość matrycy, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabiaolo Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Wartości teoretyczne nie są póki co sprecyzowane. Tak jak pisałem temat jest badawczy i związany z moimi zainteresowaniami czy może nawet hobby. Bardziej zależy mi póki co na oszacowaniu potencjału takich zdjęć, a nie wykorzystaniu czysto produkcyjnym. Wobec tego odchyłka od pionu może być duża. Dopuszczam nawet zdjęcia skośne powiedzmy do 30 stopni. Raczej jestem skłonny odejść od sztywnych ram fotogrametrii, a "pobawić się" tematem. Przede wszystkim dlatego, że fotogrametria póki co to raczej duże opracowania, które wymagają sporego zespołu. Fotogrametria opiera się na opracowaniach obszarów minimum wielkości jednego miasta czy gminy, ja natomiast myślę, o obszarze jednej czy maksymalnie kilku działek. Matryca i wysokość lotu myślę, że powinny być tak dobrane aby udało się pozyskać zdjęcia o pikselu na poziomie 5 - 10cm (w terenie). Dziękuję za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Przy tak małych obszarach chyba rozwiązaniem był by wielowirnikowiec - jakiś oktocopter. Powinno sie udać wykonać zdjęcia w czasie lotu jaki zapewnia wielowirnikowiec. Poszukaj na forum są ludzie którzy mają duże osiagniecia w tej dziedzinie. Ja nie zajmuję się wiropłatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Technicznie jest mozliwe zrobienie niemal zerowej odchylki (do błędu poziomicy) - lustrzanką. Wysokosc, kwestia błędu do 1m - czujnik cisnienia. Obszar to chyba tylko kwestia czasu. Nigdy jednak takich fotek nie robilem, nie bylo potrzeby i jakos wole video Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pionier87 Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Ja pochodzę z Opatowa studiowałem grafikę i fotografie wiec chętnie pomogę a gdyby model nie wystarczył zapraszam na lot tandemowy paralotnią w tedy możemy się bawić ile chcemy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.