Skocz do zawartości

Skaner częstotliwości AX700

Ładziak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś używa skanera częstotliwości AX700 i zechciałby się podzielić spostrzeżeniami?

Linki do sklepów z tym urządzeniem:

http://nastik.pl/skaner-czestotliwosci-3536mhz-p-1254.html?osCsid=551769f71aff37a530a1d35a75e938bb

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3283

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1581,modelarski-skaner-czestotliwosci-ax700-35-36-mhz-rc-system

Tu specjalny ukłon w stronę Kojota: dyg :P - bo ma i może zechce coś napisac? :D

Opublikowano

kupiłem to coś (w planach mam latanie w nieznanych mi miejscach i postanowiłem tamże z tego korzystać). Na razie sprawdziłem jak to działa w domu z nadajnikiem włączonym i wyłączonym. Na lotnisku modelarskim jeszcze nie byłem. Generalnie działa. Pokazuje co w eterze przemiatając w ciągu kilku sekund kilkanaście (kilkadziesiąt kanałów). Może ostrzegać pikaniem, jeśli w zadanym oknie kanałów pojawi się jakiś sygnał.

Co jeszcze chciałbyś wiedzieć?

Opublikowano

Dzięki za info!

Skoro się przyznałeś, że masz ten skaner, to cię będę molestował :P

W jaki sposób wygląda prezentacja zajętości pasma? Na obrazkach sklepowych widać jakiś wykres z pikiem - czy pokazywane jest całe pasmo, czy wycinek?

Czy ostrzeganie pikaniem ustawia się na jeden wybrany kanał, czy można na kilka?

No i najważniejsze - napisz jak się urządzenie sprawuje w terenie, jak już je wypróbujesz. Najbardziej mnie interesuje, z jakiej odległości realnie potrafi wykryć zajętość pasma. Wiadomo - jak latamy w kupie, to jest tablica kanałów lub się uzgadnia kto lata. Najgorsi są wolni strzelcy z krzaków pół kilometra dalej... :crazy:

Opublikowano

Urządzenie działa w trzech trybach 35a, 35b (dwa "podpasma" 35 Mhz) i 40 mhz. W każdym wyświetla wykres słupkowy, w których jeden słupek jest jednym kanałem. W sumie ekran ma rozdzielczość poziomą kilkudziesięciu punktów i tyle słupków wyświetla. Przemiatając je nieustannie. Cały przebieg trwa ze 2 sekundy. Ostrzeganie można ustawić na jeden kanał, ale standardowo jest ustawione na kilka. I to chyba ma sens. Tak naprawdę to trzeba by trochę z tym posiedzieć na lotnisku, czego na razie nie planuję (brak czasu)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W każdym wyświetla wykres słupkowy, w których jeden słupek jest jednym kanałem.

No nie do końca jest tak, przynajmniej w moim AX-700. U mnie odstęp we wszystkich pasmach latających (35A, 35B i 40) wynosi 5kHz (oznaczenie 5K na dole ekranu AX-700), co oznacza że na 1 kanał składają się dwa słupki. Urządzenie ma więc większą rozdzielczość i ponoć elektronicznie jest oparte na zwykłym odbiorniku modelarskim.

Na lotnisku sprawdza się całkiem dobrze, pokazuje nawet słupki boczne obok częstotliwości głównej włączonego nadajnika oddalone o jakieś 255kHz. Wydaje mi się że to jest częstotliwość pośrednia odbiorników z pojedynczą przemianą.

Dzięki temu wiemy, że jeśli np. kanał 76 jest zajęty, to na pojedynczej przemianie nie powinniśmy latać zarówno na kanale 76, jak i na częstotliwościach +- 255kHz od tego kanału, ale one już najczęściej wykraczają poza dozwolone pasmo.

W AX-700 możemy sobie ustawić zarówno poziom tłumienia sygnału na wykresie, jak i próg procentowy, po przekroczeniu którego urządzenie zacznie nam "pikać" sygnalizując zajętość kanału.

• 1 rok później...
Gość Anonymous
Opublikowano
W każdym wyświetla wykres słupkowy, w których jeden słupek jest jednym kanałem.

No nie do końca jest tak, przynajmniej w moim AX-700. U mnie odstęp we wszystkich pasmach latających (35A, 35B i 40) wynosi 5kHz (oznaczenie 5K na dole ekranu AX-700), co oznacza że na 1 kanał składają się dwa słupki. Urządzenie ma więc większą rozdzielczość i ponoć elektronicznie jest oparte na zwykłym odbiorniku modelarskim.

Na lotnisku sprawdza się całkiem dobrze, pokazuje nawet słupki boczne obok częstotliwości głównej włączonego nadajnika oddalone o jakieś 255kHz. Wydaje mi się że to jest częstotliwość pośrednia odbiorników z pojedynczą przemianą.

Dzięki temu wiemy, że jeśli np. kanał 76 jest zajęty, to na pojedynczej przemianie nie powinniśmy latać zarówno na kanale 76, jak i na częstotliwościach +- 255kHz od tego kanału, ale one już najczęściej wykraczają poza dozwolone pasmo.

W AX-700 możemy sobie ustawić zarówno poziom tłumienia sygnału na wykresie, jak i próg procentowy, po przekroczeniu którego urządzenie zacznie nam "pikać" sygnalizując zajętość kanału.

Bartek,

ale częstotliwość pośrednia dla odbiorników modelarskich z pojedynczą przemianą częstotliwości wynosi 455 kHz. I tu trzeba uważać na tkzw. ,,lustrzanki''. Mieliśmy już taką kolizję na lotnisku w Rakowie.

Sławek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.