alyan Opublikowano 23 Października 2010 Opublikowano 23 Października 2010 Potrzebuję koledzy pomocy jak w temacie. Zakupiłem sobie taki jeden jako rezerwowy , pracujący w mode2. Nie przejmowałem się tym zbytnio bo myślałem że zmiana trybu pracy to prosta sprawa. No i :ass: - nie mogę zmienić na mode1 ponieważ nie ma takiej opcji w menu. Wygląda na to że można to zmienić tylko sprzętowo - jumpera nie ma więc pewnie przelutowanie jakiejś zworki na płycie. Jakby ktoś coś wiedział nt schematu elektrycznego XF622 lub tej rodziny XF6** to byłbym wdzięczny.
Leszek_K Opublikowano 26 Października 2010 Opublikowano 26 Października 2010 Mozesz przelutowac polaczenia drazkow, zamienic gaz z SW i przelozyc sprezyne centrujaca na "gaz". Czy to sie da zrobic - nie wiem, instrukcja nic nie mowi o czyms takim.
alyan Opublikowano 26 Października 2010 Autor Opublikowano 26 Października 2010 Mozesz przelutowac polaczenia drazkow, zamienic gaz z SW i przelozyc sprezyne centrujaca na "gaz". Czy to sie da zrobic - nie wiem, instrukcja nic nie mowi o czyms takim.Zrobić w ten sposób to się da. Instrukcję mam. Chcę zmienić mode w cywilizowany sposób , bez rozbebeszania tego wszystkiego. W niektórych JR-ach przelutowuje się rezystor żeby uzyskać zmianę trybu i o coś takiego mi chodzi.
Leszek_K Opublikowano 26 Października 2010 Opublikowano 26 Października 2010 Tego nie wiem niestety. Wyglada ze te nadajniki sa konfigurowane przez producenta i tyle. Moze to byc ze jest to cos banalnie prostego, nie wierze by produkowali kilka wersji tego samego. Poszukaj na RCGroups i temu podobnych.
alyan Opublikowano 26 Października 2010 Autor Opublikowano 26 Października 2010 W procesie produkcji jest lutowany rezystor a bardziej zworka w odpowiednie miejsce. Właśnie tego miejsca szukam.
Leszek_K Opublikowano 26 Października 2010 Opublikowano 26 Października 2010 Widze ze juz szukales na RCGroups. Wyglada ze nikt nic nie wie, Schematu google tez znalezc nie moze. No i :ass:
alyan Opublikowano 26 Października 2010 Autor Opublikowano 26 Października 2010 W ostateczności zamienię miejscami drągi razem z trymerami (już taką próbę robiłem) ale będę musiał przedłużyć kable. Dzięki za chęć pomocy
zzradek Opublikowano 26 Października 2010 Opublikowano 26 Października 2010 Może być tak, że przelutowanie zworki to dokładnie ta sama operacja, co przełożenie kabelków od potencjometrów, tylko robiona w innym miejscu. Spróbuj prześledzić po ścieżkach, gdzie idą te kabelki (środkowe) i może w ten sposób namierzysz odpowiednią zworkę/zworki.
MiQ27 Opublikowano 26 Października 2010 Opublikowano 26 Października 2010 Aparatura ma procesor, więc zworka może tylko go informować, w jakim modzie ma pracować. Czyli które wejście analogowe odpowiada za który kanał. Trymery mają tam osobne potencjometry? Jeśli tak, to IMO raczej kwestia procesora... Ale spróbować warto - w końcu Mode 1/2 to zamiana tylko 2 kanałów miejscami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.