miksell Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Witam. Po 20 dniach przyszła do mnie aparatura z HC i niestety mam z nią problem. Gdy chcę przełączyć aparaturę na szybowiec lub samolot to na głównym ekranie pojawiają się krzaki. Gdy podepnę zasilanie do odbiornika to wszystkie serwa wariują. Jedynie co działa to wszystkie rodzaje helikopterów. Miał ktoś z czymś takim do czynienia? Na dole ekranu widać dziwne napisy (zmieniłem mode na szybowiec a nadaj jest ikona helikoptera) Uploaded with ImageShack.us Przy takim włączeniu widać jak zachowują się poszczególne serwa Uploaded with ImageShack.us Co robić?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytan12 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Przełącz modulację na PPM :devil: Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Nie zrozumiałes problemu. Nie da się przełączyć na PPM. Aparatura nie reaguje na polecenia. Zresetowałem aparaturę i nie działa żaden model (heli, akrobat, szybowiec) Po dowolnym wyborze modelu jego nazwa ustawia się na "YYYYYYYYY" a na głównym ekranie wyświetla się ikonka helikoptera lub szybowca dodatkowo wyświetla się krzaków. Zdjęcie 1 z pierwszego postu. Dodatkowo nie da się zmienić zakresu pracy wielu serw tj: automatycznie ustawia się zakres serw na 20 i połowy z nich nie da sie zmienić na 100. Wylkuczam usterke mechaniczną. Może to wina softu. Rozważam wgranie nowego softu jednak chciałbym wiedzieć, że to akurat to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikon Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Nie zrozumiałes problemu. Nie da się przełączyć na PPM. Aparatura nie reaguje na polecenia. Zresetowałem aparaturę i nie działa żaden model (heli, akrobat, szybowiec) Po dowolnym wyborze modelu jego nazwa ustawia się na "YYYYYYYYY" a na głównym ekranie wyświetla się ikonka helikoptera lub szybowca dodatkowo wyświetla się krzaków. Zdjęcie 1 z pierwszego postu. Dodatkowo nie da się zmienić zakresu pracy wielu serw tj: automatycznie ustawia się zakres serw na 20 i połowy z nich nie da sie zmienić na 100. Wylkuczam usterke mechaniczną. Może to wina softu. Rozważam wgranie nowego softu jednak chciałbym wiedzieć, że to akurat to. Czytałem na rcgroups o tym problemie, pojawiła się wadliwa seria. Czytałem że wymiana softu powinna pomóc, ale nie widziałem żadnego "success story". Np. tutaj: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1338044 EDIT: spróbuj Długo MENU / SYSTEM / COPY / MODE 8 -> MODE 1 (kopiowanie ustawień modelu 8 na model 1, PODOBNO babol polega na skaszanionej pamięci modelu http://www.ordinoscope.net/index.php/Mod%C3%A9lisme/Hardware/T%C3%A9l%C3%A9commande/Turnigy_9x/BUG:_le_changement_de_type_de_mod%C3%A8le_d%C3%A9traque_l%27affichage ) Pozdr., Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafit Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Jeżeli to problem z pamięcią modelu - to jest "słabo" udokumentowana funkcja resetu. Włączyć Aparaturę z wciśniętym klawiszem EXIT. Później kalibracja. (procedura kalibracji była opisywane przeze mnie na tym forum - sprawdź moje posty to szybko znajdziesz) Jeżeli jednak to nie pomaga, to raczej błąd powstał podczas wgrywania oprogramowania w fabryce (a tak to wygląda) to masz kilka wyjść: 1) odesłać aparaturę do naprawy do HC. O ile się nic nie zmieniło - odsyłka na Twój koszt, a parę złotych kosztowało (bodajże 72 zł za paczkę do 2kg wartość 350zł). 2) Dolutować złącze programatora i zakupić programator. Wtedy możesz wgrać poprawną wersję softu, a może nawet któryś z zamienników /tracisz wtedy jednak gwarancję/ (programator około 40 zł na allegro + wysyłka, + koszt złącza) 3) Zlecić komuś punkt 2, jeżeli nigdy niczego nie lutowałeś, to nie jest najlepsze miejsce do nauki. (laminat w tej aparaturze nie jest dobrej jakości) 4) Zakupić wersję programatora "bez lutowania", lecz to koszt około 40USD + wysyłka (trzeba by jednak poczekać min 6 tygodni na dostarczenie) 5) Zakupić nową aparaturę w HC, a tą próbować sprzedać po preferencyjnej cenie. EDIT: problem zdaje się być powszechny: http://rcmodelreviews.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
pppd Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Jeżeli reset nie pomoże to mogę Ci pomóc polutować i przeprogramować. Mam programator i pewne doświadczenie w lutowaniu SMD i jestem z Krakowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Na razie przylutowałem styki do płytki ale nie udało mi się jeszcze zczytać nic z procesora. (prawdopodobnie mam walnięty kabel od programatora, którego i tak jeszcze nie używałem) Jeśli mi się nie uda to na pewno skorzystam z pomocy ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 właściwie to mogę już serwisować Turnigy 9x . Co prawda jeszcze adapter-programator jest w fazie projektu ale żaden problem jest wgranie dowolnego softu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytan12 Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Nie zrozumiałes problemu. Nie da się przełączyć na PPM. Sorry,a ja dalej męczę się z zasięgiem,ok.20m na ziemi,pisałem wcześniej.Mam takie pytanie do kolegów elektroników,czy dało by się wpiąć do tego nadajnika moduł 35mhz od mc2020,multiplexa :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Da radę wpiąć moduł 35 MHz jak najbardziej. Ja mam wpięty moduł NET-J35P od JRa. Należy jednak pamiętać, że moduł JRa wymaga dodatkowo napięca 6V, wię potrzeba zmodyfikować delikatnie płytkę nadajnika i dolutować gdzieś na kabelku stabilizator 6V. _________________ www.rcclub.eu - modelarstwo zdalnie sterowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytan12 Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Z napięciami to nie będzie problemu,problem chyba będzie z sygnałem z modulatora,czy będzie zgodny z modułem multiplexa,chodzi o fazy sygnału +,lub -,z JR wszystko się zgadza, ale nie wiem jak z multiplexem :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 musiałbym poszukać specyfikacji, najwyżej dasz inwertor i po problemie Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 NAPRAWIONE. Razem z Piotrkiem (pppd) wgraliśmy nowy soft od Rafała (w sumie to piotrek wgrał a ja obserwowałem :wink: ) Radio działa a błędy nie występują. Faza testów trwa ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Wadą softu Rafita jest jeden model ale już kończę adapter karty SD i tam pomieścisz ile chcesz modeli. Zacznij od porządkowania menu wyświetlacza a potem reszta . Jeśli chcesz używać softów alternatywnych to wstaw tam gniazdo do programatora lub programator . Następnym w kolejności projektem jest programator wbudowany tak ze podłączasz kabelek mini USB do aparatury a USB do komputera i wgrywasz nowy soft. Gniazdo mini USB będzie w pojemniku akumulatorów. P.S mam oryginalny soft turnigy jak potrzeba co Ci poslę Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafit Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Marku - nowe wersje softu już mają "czysty" wyświetlacz Tylko wskaźnik baterii, timer, szybkość przetwarzania, stan (przełączniki wewnętrzne) i trymery Instrukcja się pisze, powinna być niebawem. Niestety Marek po mnie jeździ, że język koślawy i tak niezrozumiały. Może jednak ktoś się zlituje i poprawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 a nie ma lekko , ma to być lepsze od Futaby . :mrgreen: Mam ta uszkodzoną i zamierzam tam wstawić Twój program Jako ze jest najlepszy jaki spotkałem do tej pory :D. Ja tez nie nadążam za zmianami Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawcz1 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Instrukcja się pisze, powinna być niebawem. Niestety Marek po mnie jeździ, że język koślawy i tak niezrozumiały. Może jednak ktoś się zlituje i poprawi No ja się deklarowałem :-) Ale aparatura na razie leży na backorderze w HK :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 No ja się deklarowałem Ale aparatura na razie leży na backorderze w HK Czy jestes wstanie zamontować gniazdo programatora i adapter SD ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawcz1 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Jak będzie już wszystko na miejscu - tak. W końcu "inżynier mikroelektronik" do czegoś zobowiązuje ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_Spy Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 a to spoko , tylko pytam na wszelki wypadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.