Jacqubes Opublikowano 7 Lipca 2007 Opublikowano 7 Lipca 2007 Witam. jak ma sie sprawa zasięgu oraz jakości w tych odbiornikach. Chodzi głownie o to czy odbiornik mini ma duzo mniejszy zasięg niz ten standartowy ? Przymierzam sie do zakupu jednego z nich. chyba ze polecacie cos innego ? Moj nadajnik to Optic 6
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2007 Opublikowano 7 Lipca 2007 Z tego co mi wiadomo różnią się jedynie obudową, więc z zasięgiem będzie ok. - Trudno jest modelem odlecieć od siebie na ponad 1km - nawet dużym. Sam od dłuższego czasu używam rex7 mpd z Opticem i sobie ten komplecik chwalę.
klaps6 Opublikowano 14 Lipca 2007 Opublikowano 14 Lipca 2007 Nie wiem jak inni ale ja uważam ze REX 7 nie jest odbiornikiem standardowym, jest znacznie lżejszy (produkowali go nawet bez tej plastikowej obudowy, sama koszulka) REX 5 MPD, mam i mogę powiedzieć że sprawdza się. Z REX 7 latają w Tarnowie nawet spalinką, ale nie polecam, lepiej kupić coś solidniejszego z podwójną przemianą.
cobra Opublikowano 15 Lipca 2007 Opublikowano 15 Lipca 2007 Użytkuję z powodzeniem dwa odbiorniki Rex 7 MPD. Jak kupowałem drugi (w sklepie internetowym), sprzedawca pytał mnie, czy chcę mini czy większy, bo większy ma trochę większą czułość. Nie jestem w tej chwili podać konkretów, ale to mi się przypomniało. EDIT: O ile sobie przypominam, normalny miał czułość 5uV, a mini 7 uV, ale głowy za to nie daję.
czhomik Opublikowano 15 Lipca 2007 Opublikowano 15 Lipca 2007 Ja latam spalinką (Kyosho Trainer ) z Rexem 7:D i po dwóch sezonach zero problemów :D
pawel_244 Opublikowano 29 Lipca 2007 Opublikowano 29 Lipca 2007 Powiem szczerze ze bylem przeciwnikiem rexa 5 mpd po wszystkich opiniach jakie przeczytalem, ale jednak mimo to kupilem dla proby. Efekt bardzo dobry zasieg rowniez, dla 100% pewnosci zasiegu przedluzylem antenke z 50cm do 1m. Jak narazie wszsytko sprawuje sie bardzo dobrze.
cobra Opublikowano 29 Lipca 2007 Opublikowano 29 Lipca 2007 Nie można "tak sobie" zmieniać długości anteny w odbiorniku!!! Długość anteny dobrana jest do parametrów stopnia wejściowego odbiornika. W ten sposób możesz tylko zaszkodzić. Ja używam z powodzeniem dwóch rexów 5mpd w małych modelach. Faktem jest, że łapią zakłócenia o wiele bardziej niż 7mpd.
pawel_244 Opublikowano 29 Lipca 2007 Opublikowano 29 Lipca 2007 W technice radiowej duzo siedze, mam na koncie miedzy innymi wlasnej konstrukcji wzmacniacze mocy na pasmo 1Ghz, uklady AV do nadawania wideo z modelu. Ktos tu przedluzal i testowal, ja szczerze powiedziawszy nie testowalem dokladnie przed przedluzeniem anteny i po przedluzeniu anteny, wiadomo ze uklady dopasowania sa na wejsciu odbiornika i nie powinno sie tego robic. Zobaczymy moze ktoregos dnia odczepie potestuje i przyczepie i potestuje.
Doman Opublikowano 29 Lipca 2007 Opublikowano 29 Lipca 2007 Z tą anteną to się uśmiałem REX 5 MPD ma mniejszy zasięg i czułość od REX'a 7 MPD. O ile REX 5 to raczej do polatania blisko siebie, o tyle 7'ke można do spalinek dać i nawet do szybowców. Osobiście latam na piątce i nie narzekam :-)
pawel_244 Opublikowano 29 Lipca 2007 Opublikowano 29 Lipca 2007 REXA uzywam do malutkiego deproniaka, a dwa R-16 SCAN graupnera do innych zastosowan
Marek_Spy Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Witam Mialem swego czasu REX 7 MPD a zostal mi REX5 MPD i radosnie pozbylem sie 7 ale niestety zostawilem sobie 5 do malych modeli . Wczoraj prawdopodobnie odbiornik byl przyczyna kraksy przy podchodzeniu do lądowania . Modelem na wysokosci 1 m trzepnelo i wyladowal na plecach . Mam nadajniek futaba F18 plus i jednak wynalazki typu rex w moim przypadku sie nie sprawdzaja
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.