bzik4 Posted November 18, 2010 Share Posted November 18, 2010 Witam! Dziś podłączyłem sobie do Optica moduł Corony CT8Z 2,4Ghz ale jednocześnie chciałbym mieć możliwość przełączania się pomiędzy 35 a 2,4. Czy wystarczy że podłączę przełącznik na zaznaczonych przewodach który będzie raz zasilał moduł 2,4 a raz 35, czy jeszcze coś powinno się rozłączać? I czy będę mógł przełączać "na gorąco" bez uszkodzenia czegoś w nadajniku? Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
pppd Posted November 18, 2010 Share Posted November 18, 2010 Do wczoraj miałem ten moduł podłączony z możliwością przełączania między 2.4GHz a 35MHz w MX-16s. Jednak jak się okazało podpięcie się pod sygnał PPM sprawiło, że moduł 35MHz nadawał tylko nośną.. a sygnał nie był wysyłany pomimo iż miałem przełączanie zasilania. Okazuje się, że coś nie zostało do końca przemyślane w module CT8Z i 'kradnie' cały sygnał PPM. Chciałem odizolować sygnał PPM przez transoptor ale niestety spaliłem moduł 2.4 zostawiając śrubkę w środku która coś mi tam zwarła.. i będę musiał poczekać, aż przyjdzie z hobbydream.com bo oczywiście na hobbycity backorder :/ Także zdecydowanie polecam dorobić przekazywanie sygnału przez transoptor tak na wszelki wypadek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzik4 Posted November 18, 2010 Author Share Posted November 18, 2010 pppd, trochę to skomplikowane o czym piszesz, nie jestem elektronikiem i nigdy nie bawiłem się transoptorami :wink: a jeśli bym zastosował podwójny przełącznik który by również rozłączał sygnał PPM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pppd Posted November 18, 2010 Share Posted November 18, 2010 Będzie ok Ja już mam przełącznik wklejony stąd takie rozwiązanie a nie inne. Ale w takim przypadku na pewno nie rób dynamicznego przełączania między 35/2.4 tylko wyłączaj aparaturę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzik4 Posted November 18, 2010 Author Share Posted November 18, 2010 no to super, jutro polutuję resztę i powiem czy działa EDIT dziś podłączyłem następująco: Uploaded with ImageShack.us dioda LED i przełącznik do bindowania Uploaded with ImageShack.us a tak po poskładaniu,aparatura z dwoma antenami Uploaded with ImageShack.us Żeby przełączyć pasmo należy wyjąć pakiet zasilający aparaturę, inaczej się nie da, jest to zabezpieczenie przed przełączeniem "na gorąco". Sprawdziłem tylko działanie i niedziałanie :wink: pasma 2,4 bo do sprawdzenia 35MHz nie miałem odbiornika ale powinno wszystko działać. Jutro testy w powietrzu :faja: Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOGO Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Ja montowałem ten moduł w graupnerze MC-19 i zasilanie musisz dać +plus i -minus przez przełącznik,czyli na środek dajesz zasilanie z głównego włącznika i tylko przełączasz po miedzy systemem 2,4GHz a 35MHz inaczej nie zadziała.Każdy moduł musi być osobno zasilany. A te ścieżki to chyba niepotrzebnie przecinałeś :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzik4 Posted November 29, 2010 Author Share Posted November 29, 2010 A te ścieżki to chyba niepotrzebnie przecinałeś :?: raczej potrzebnie, w przeciwnym razie cały czas zasilany by był moduł 35Mhz. Oprócz tego że przełączam zasilanie dla modułów to przełączam również sygnał PPM. Oczywiście wszystko działa, obydwa systemy 2,4 i 35 :mrgreen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOGO Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 U mnie działa bez cięcia ścieżek,a tak po za tym to przestałem używać 35MHz Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzik4 Posted November 29, 2010 Author Share Posted November 29, 2010 może dlatego że Optic-6 to nie MC-19 :evil: Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzik4 Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 Dopiero dziś odbyły się testy systemu 2,4Ghz i działa wyśmienicie Zero szarpania, kopania czy innych niewłaściwych zachowań modelu. Potwierdziło się jednak zatykanie odbiornika przy włączaniu modelu w odległości mniejszej niż ~1m od nadajnika, ale to nie problem. Ponieważ od zawsze latałem z długą anteną przy aparaturze (27-35Mhz) teraz jakoś tak dziwnie się trzyma nadajnik bez tego bata, ale myślę że się przyzwyczaję :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.