madrian Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Gdzieś kiedyś, trafiłem na informację o domowej produkcji ultralekkiej folii, do krycia najmniejszych modeli latających. Chciałem odszukać tę informację, ale mi znikła. Chodzi o rodzaj "filmu", wykonywanego z jakiegoś lakieru, wylewanego na powierzchnię wody. i unoszonego z niej po zastygnięciu przez ramkę. Coś mi się plącze nazwa "solarfilm" w skojarzeniu, ale to jest producent folii termokurczliwej... Z czego to się robi i jak się nazywa ta "folia". Mam skojarzenie, że chodzi tu nitrocellon lub jego mieszankę z jakąś chemią. Ale jak mówię - skleroza. :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Witam. Chyba szukasz tego: http://www.modelarz.nazwa.pl/jomala/index.php?option=com_content&view=article&id=158:mikromodele-sposob-wykonania-mikrofilmu&catid=36:mikromodele&Itemid=54 Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 W razie czego jest alternatywa w postaci folii mylarowej -5-7g/m2 Jakbys byl zainteresowany to daj znac, bo bede niedlugo sciagal, wiec moge zamowic wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Dziękuję, ale interesuje mnie właśnie ten "domowy sposób" - dla wiedzy i przypomnienia. Na razie nie zabieram się za produkcję. Bardzo bym chciał mieć taki model, ale nie mam gdzie nim latać. :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.