bandi Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 dzięki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Budowa wózka do PARALOTNI powoli ruszyła ... nie mam pojęcia czy to w ogóle poleci silnik i łoże przyklejone zostało na kleju do zdjęcia jak na razie Trochę wypocin na dzisiaj koniec;) oczywiście koła będą troszeczkę większe ale do zdjęcia dałem na razie te bo nie posiadam innych;) pozdrawiam ____________ DARO 2303294 GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supersamiec Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 albo to "odwrotne" śmigło albo coś nie w te mańkę jak ma pchać :mrgreen: A czemu ma nie polecieć? Powodzenia w końcu coś z jajem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 haha nie no z jaje z jajem śmigło to tylko do zdjęcia ciągnące później silnik doczeka się pchającego;) oczywiście jeszcze dużo podzespołów do wózka brakuje dlatego taki golaśny ____________ DARO 2303294 GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supersamiec Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 a nie możesz tego śmigła w 2 stronę po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 obrócenie śmigła nic nie daje;) kąt będzie tak czy tak ten sam;) jedynie wypukłość się zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supersamiec Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 a czaje pomyliło mi się to elektryka zawsze można w 2 stronę podłączyć :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Tak jest proszę Pana:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Akurat przy silniku bezszczotkowym mamy ten luksus iż odwracając napęd do pchającego zmieniamy kierunek obrotów silnika a śmigło dajemy to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet20 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 A Panowie powiedzcie mi gdzie można kupić takie wytrzymałe linki jak sa w paralotni i materiał paralotniowy ?? hmm lub np materiał lekki który nie przepuszczał by powietrza?? hmm bo trochę już szukam na necie ale nic takiego nie ma Kolego tkanine mozesz kupic u Dudka (producent paralotni) albo u Bronka Korca (serwis paralotniowy), jak chcesz low-tech to proponuje na grupie rec paralotnie dac temacik ze kupisz szmate, to ktos ci starego glajta za "flaszke" odda. Linki paralotniowe odradzam do modelu (oprocz ww. do kupienia w sklepach wspinaczkowych) bo sa grube i ciezkie, jak studiowales schematy olinowania to wiesz ze linek jest sporo, a ich opor aerodynamiczny jest zmora paralotniarzy. Sugeruje linki jak do latawca, tylko zapisz dokladnie dlugosci po wytrymowaniu profilu skrzydla, bo linki sie niestety kurcza (wbrew powszechnej opinii o rozciaganiu, kolejna zmora paralotniarzy). ps. Nie wolisz jednak zrobic napedu ciagnacego ?? troche mniej realnie bedzie wygladal, ale skrzydlo lata wolno, przez co silnik bedzie mial slabe chlodzenie jako pchajacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supersamiec Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Ale silnik będzie "otwarty" wiec Moze nie będzie tak zle? A ortalion się nie nada? Albo gruba reklamówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Nie wolisz jednak zrobic napedu ciagnacego ?? troche mniej realnie bedzie wygladal, ale skrzydlo lata wolno, przez co silnik bedzie mial slabe chlodzenie jako pchajacy. hmmm właśnie chodzi mi o to żeby to jak najbardziej realnie wyglądało ,bardziej podoba mi się ze śmigłem pchającym o chłodzenie też się trochę boje, w ogóle jeszcze nie wiem jaki silnik zastosuje bo ten co na zdjęciu to jest ASP 8,5 cmm waży coś koło 500 gram i mocy ma 2KM za duży jak na paralotnie o rozpiętości 2,15 cm :/ myślałem o wsadzeniu tam 4cmm silnik dużo lżejszy ... _________ DARO 2303294 GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 A ortalion się nie nada Ortalion możliwe że by się nadał ... ja generalnie mam paralotnie tak że z tym nie ma problemów , zapytałem ogólnie gdzie można kupić materiał, bo będę sobie chciał zrobić własną , ale mniejszą od tej co na zdjęciach wyżej Albo gruba reklamówka? no ta reklamówka to na pewno nie da rady Panowie a jak jest z wyważeniem takiego wózka ?? czy stosuje się wykłon i skłon silnika ?? jak to z tym jest?? pod spodem zdjęcie i rurka do której ma być przymocowana uprząż paralotni ... jeszcze nie jestem pewny że środek ciężkości wyjdzie tam , ponieważ nie ma połowy podzespołów ..ale podpowiedzcie mi gdzie generalnie ma być środek ciężkości?? i jak trzeba to po prawnie wyważać ? a tutaj słupek na którym osadzone jest łoże . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lorefin Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Coś mi się kojarzy, że w modelach paralotni koniec tej "rurki" do przymocowanie uprzęży musi być wyżej niż końcówka śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Coś mi się kojarzy, że w modelach paralotni koniec tej "rurki" do przymocowanie uprzęży musi być wyżej niż końcówka śmigła. Właśnie dobra sugestia Lorefin też mi się tak wydaje dlatego rurka jest jak na razie położona do zdjęcia musze zrobić wcześniej obręcz śmigła i przodnie koło skrętne z serwem i sterowanie pod linki żebym później wiedział gdzie dokładnie ma być ta rurka oczywiście wyciągne ją wyżej tak jak mówisz nad śmigło wtedy na pewno będzie lepiej wózek wyważyć dziękuje za rade;) i proszę o więcej sugestii również innych doświadczonych modelarzy co np robili moto paralotnie pozdrawiam _______________ DARO 2303294 GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Wózek doczekał się osłony na śmigło mocowanie serw jeszcze nie skończone pozdrawiam Darek ________________ DARO 2303294 GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supersamiec Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 slicznie to robisz, pełen podziw, jak się tak metal obrabia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam aluminium obrabia się bardzo prosto i lekko gdyż jest to miękki materiał ;)używam do tego: pilniki iglaki , wiertła , rysik do trasowania trochę fantazji i do dzieła a kosz na śmigło zrobiłem z formy narysowałem koło cyrklem na tekturze a potem dogiąłem płaskownik według formy czyli tego koła pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 widełki kółka jeszcze bez aluminiowego orczyka półka na zbiornik paliwa pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Darku. Pomyśl jeszcze na tym etapie o siatce zabezpieczającej śmigło ( aby przypadkiem nie wsadzić palucha w kręcące się śmigło ). Ponadto siatka zabezpieczy linki od paralotni przed wkręceniem się ich w śmigło podczas startu i lądowania. Wieczorem wrzucę zdjęcie pokazujące, jak taką siatkę można szybko zrobić wykorzystując 1mm żyłkę oraz szerszy profil obręczy. P.S. Jaką rozpiętość ma skrzydło paralotni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.