elektron Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Witam Wszystkich Małymi kroczkami wchodzę w magiczny świat FPV, co za tym idzie w tym miejscu chciałbym opisać model, który wybrałem na przyszłościową platforme FPV. TwinStar II firmy Multiplex wykonany jest z pianki EPP - wspaniała sprawa, można kleic zwykłym CA i nie trzeba się martwić, że "zje" nam materiał. O parametrach modelu nie bedę pisał bo to każdy sobie chętny w googlach wrzuci. Model zakupiłem w Lublinie w majster-klepce i zaraz po powrocie udałem się do modelarni. Ku mojemu zdziwieniu w modelu było totalnie WSZYSTKO co potrzebne do budowy łącznie z popychzczami przycietymi na odpowiednia długość, dzwigniami etc itd. Budowa, a raczej składanie modelu zajeło mi moze 5h... kolejne 3h poświęciłem na upakowanie elektroniki ( o tym zaraz . Z racji na to, że zapadał zmrok oblot odłożyłem na 2 dzień. Troche o własnościach lotnych - podczas oblotu zaskoczył mnie swoja czułością na stery - pomimo tego ze tu układ górnopłata, niby "trener" a lata naprwade szybko i zwrotnie. Silniki daja mu zapas mocy pozwalajacy na pionowe wznoszenia i to na smigłach APC 8x4 ( docelowo pojda 9x4). Lądowanie... uffff kilka podejsc musiałem zrobić... jest cholernie szybki a przy ziemi niesie się i niesie... - koledzy którzy doradzali zrobienie odrazu klap mieli zdecydowana racje. Jedyne co narazie zmodyfikowałem to to że zalaminowałem całą dolną część kadłuba - po wierszych lotach i ladowaniach na szutrze okazało się ze sie mocno rysuje, a po co Co w środku : Silniki - E-max 2210/30 1400kv Śmigła - APC 8x4 docelowo APC 9x4 Regle - E-max 18A Serwa - wysokosc&kierunek - MG90, lotki HS55 Pakiet -ZIPPY 2200mah oraz PolyQyest 2250mah Odbiornik - AR6100 Jedyne do czego mogę się w elektronice przyczepić to jakość silników - w obu musiałem wymienic przednie łożyska bo były trzasniete :/ ale w sumie koszt nie duzy (16zł) a mam jeszcze 2 szt na zapas :twisted: Czekam na farby i wtedy dodam zdjecia jak wyglada model w całości juz pomalowany. Teraz kilka fot "kita" http:// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Dobry wybór, fajny model. "Ujezdziłem"kilka egzemplarzy i tylko pierwsze dwa nie miały klap. kolejne 3 już były wyposazone w te przydatną mechanizacje. W pudle leży jeszcze jedna nóweczka i tu przetestuje oprócz klap które beda obowiązkowo - dodatkowe powierzchnie odchylane w góre(odwrotnie jak klapy) - hamulec aerodynamiczny. Pomysł sprawdził sie w juniorze, mysle, ze twinstar bedzie jeszcze lepiej reagował. Lądowanie na klapach jest super, zwalnia jak slow flyer. Dodatkowo robiłem (doświadczalnie ) delikatne opuszczenie klap w dół - tak 2-3 stopnie do lotu szybowego(wbrew opiniom model naprawde fajnie szybuje). Wczasie takiej konfiguracji do lotu TS bardzo sie uspokajał, filmy wychodziły nadzwyczaj spokojnie, podobnie jak zdjęcia. W 5 modelu zastosowałem silniki Ray - kupione razem z regulatorami (z głowy nie pamietam, ale jak wróce do domu to dopisze) to były dopiero loty, TS startował sam z trawy, asfaltu i czego tam jeszcze. Niesamowity nadmiar mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.