Artur z kołobrzegu Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Rozcieńczanie żywicy epidian 53 denaturatem skraca czas pracy z nią ! :!: Dochodzi po 20 min do reakcji termicznej ,na skutek której żywica zaczyna nagle zastygać szklany pojemnik w którym całość mieszałem w szczytowym momencie zrobił się tak gorący że nie mogłem utrzymać go w rękach . Piszę cobyście mieli ten fakt na uwadze , i nie popsuli przez to swych laminatowych wyrobów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 patent z denaturatem pochodzi chyba z PRL albo i wcześniej.... problem w tym że producenci mocno zakrapiają denaturat wodą a epoksyd nie bardzo ją lubi . 20 minut to raczej niemożliwe albo przesadziłeś z utwardzaczem albo rozrabiałeś w wysokim naczyniu i ilość powyżej 200gram obstawiam wszystkie 3 czynniki naraz a wskazuje na to temperatura .... normalnie epidian będzie ciepły ale nie aż tak .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 A jaki utwardzacz zastosowałeś ? Ja obstawiam ,wysoki pojemnik plus duża ilość przygotowanej żywicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Z1 ilość to 100ml , rozrabiałem w szklance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 W szklance :roll: ,nastepnym razem taką ilość rozrabiaj w czymś o większej powierzchni podstawy np. w opakowaniu po 1L lodach Algida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jak widzę miałem te same obawy co Robert . Epoksydy nie lubią dużych objętości spakowanych w "sześciany foremne "albo formy zblizone do nich . żywica rozlana płasko nie nagrzewa się sama od siebie tak szybko . Przy laminowaniu łodzi rozrabiałem jednorazowo ok 0,5-0,8 kG i zawsze się wyrabiałem a nie używałem wałków i schodziło nieraz ponad godzine by to wyrobić... pytanie czy aby na pewno dałeś odpowiednią ilość utwardzacza ? dodanie jakiegokolwiek rozcieńczalnika zawsze mocno zmniejsza reaktywność żywicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Ja jak rozrabiam żywicę 30 min w strzykawce to zawsze mi brakuje czasu żeby ją zużyć bo twardnieje w moment i robi się bardzo ciepła. A jak rozrabiam na czymś płaskim to wtedy wszystko gra tak jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Utwardzacza lałem objętościowo , odpowiednią ilość , może gdybym rozrabiał wagowo wyszłoby korzystniej z tym czasem . O tym że lepiej w płaskim po prostu nie wiedziałem . :crazy: Człowiek uczy się całe życie . Przynajmniej , ktoś kto przeczyta ten temat będzie już tego świadomy i nie popełni takiego błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Nie martw się ...rozrobiłeś niewiele i niewiele się zmarnowało . Pewien znany szkutnik rozrobił jednorazowo 15kG epidianu i co dziwne nie zrobił tego po pijaku . Mało zakładu nie spalił.. jak widać rozum odbiera nawet najlepszym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Utwardzacza lałem objętościowo , odpowiednią ilość , może gdybym rozrabiał wagowo wyszłoby korzystniej z tym czasem . Rozumiem, że objętościowo w stosunku do nie rozcieńczonej żywicy. Bo jak dałeś utwardzacz wyliczony z objętości żywicy z denaturatem, to było go z pewnością za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Nie no aż takich głupot to nie popełniam lałem poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.