Artur z kołobrzegu Opublikowano 30 Listopada 2010 Opublikowano 30 Listopada 2010 Rozcieńczanie żywicy epidian 53 denaturatem skraca czas pracy z nią ! :!: Dochodzi po 20 min do reakcji termicznej ,na skutek której żywica zaczyna nagle zastygać szklany pojemnik w którym całość mieszałem w szczytowym momencie zrobił się tak gorący że nie mogłem utrzymać go w rękach . Piszę cobyście mieli ten fakt na uwadze , i nie popsuli przez to swych laminatowych wyrobów
utopia Opublikowano 30 Listopada 2010 Opublikowano 30 Listopada 2010 patent z denaturatem pochodzi chyba z PRL albo i wcześniej.... problem w tym że producenci mocno zakrapiają denaturat wodą a epoksyd nie bardzo ją lubi . 20 minut to raczej niemożliwe albo przesadziłeś z utwardzaczem albo rozrabiałeś w wysokim naczyniu i ilość powyżej 200gram obstawiam wszystkie 3 czynniki naraz a wskazuje na to temperatura .... normalnie epidian będzie ciepły ale nie aż tak ..
RobertK Opublikowano 30 Listopada 2010 Opublikowano 30 Listopada 2010 A jaki utwardzacz zastosowałeś ? Ja obstawiam ,wysoki pojemnik plus duża ilość przygotowanej żywicy
Artur z kołobrzegu Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Opublikowano 30 Listopada 2010 Z1 ilość to 100ml , rozrabiałem w szklance
RobertK Opublikowano 30 Listopada 2010 Opublikowano 30 Listopada 2010 W szklance :roll: ,nastepnym razem taką ilość rozrabiaj w czymś o większej powierzchni podstawy np. w opakowaniu po 1L lodach Algida
utopia Opublikowano 30 Listopada 2010 Opublikowano 30 Listopada 2010 Jak widzę miałem te same obawy co Robert . Epoksydy nie lubią dużych objętości spakowanych w "sześciany foremne "albo formy zblizone do nich . żywica rozlana płasko nie nagrzewa się sama od siebie tak szybko . Przy laminowaniu łodzi rozrabiałem jednorazowo ok 0,5-0,8 kG i zawsze się wyrabiałem a nie używałem wałków i schodziło nieraz ponad godzine by to wyrobić... pytanie czy aby na pewno dałeś odpowiednią ilość utwardzacza ? dodanie jakiegokolwiek rozcieńczalnika zawsze mocno zmniejsza reaktywność żywicy
Wojtass_nt Opublikowano 30 Listopada 2010 Opublikowano 30 Listopada 2010 Ja jak rozrabiam żywicę 30 min w strzykawce to zawsze mi brakuje czasu żeby ją zużyć bo twardnieje w moment i robi się bardzo ciepła. A jak rozrabiam na czymś płaskim to wtedy wszystko gra tak jak powinno.
Artur z kołobrzegu Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2010 Utwardzacza lałem objętościowo , odpowiednią ilość , może gdybym rozrabiał wagowo wyszłoby korzystniej z tym czasem . O tym że lepiej w płaskim po prostu nie wiedziałem . :crazy: Człowiek uczy się całe życie . Przynajmniej , ktoś kto przeczyta ten temat będzie już tego świadomy i nie popełni takiego błędu
utopia Opublikowano 1 Grudnia 2010 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Nie martw się ...rozrobiłeś niewiele i niewiele się zmarnowało . Pewien znany szkutnik rozrobił jednorazowo 15kG epidianu i co dziwne nie zrobił tego po pijaku . Mało zakładu nie spalił.. jak widać rozum odbiera nawet najlepszym
MarekJ Opublikowano 1 Grudnia 2010 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Utwardzacza lałem objętościowo , odpowiednią ilość , może gdybym rozrabiał wagowo wyszłoby korzystniej z tym czasem . Rozumiem, że objętościowo w stosunku do nie rozcieńczonej żywicy. Bo jak dałeś utwardzacz wyliczony z objętości żywicy z denaturatem, to było go z pewnością za dużo.
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2010 Nie no aż takich głupot to nie popełniam lałem poprawnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.