pasek888 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam, dziś przyszedł do mnie mój pierwszy model. Zdecydowałem się na Pelikan Alpha 1500 w wersji RTF. Nurtuje mnie jedna rzecz... Mianowicie ładowanie pakietu. Do tej czynności dostajemy ładowarkę, kabel z dwoma krokodylami i pakiet Li-Po 7,4V 1500mAh. Ale samego źródła prądu nie ma. Czytam na pakiecie, że max. mogę podać prąd 1,5A. Natomiast w instrukcji piszą o tym, że można ładować prądem stałym o napięciu 12-13,8V i minimum 2A. Zalecają model zasilacza Raytronic PS5. Czyli zasilacz 12V, 5A. Z racji drugiego hobby, posiadam w domu zasilacz do CB-Radia. Zasilacz stabilizowany, 13,8V DC, 3A stale i 5A chwilowo. Czy ten zasilacz się nada ? Nic nie spalę ? Nie popsuję ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i życzę wszystkim Forumowiczom Wesołych Świąt Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 jJaka ładowarka - jaki pakiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Przepraszam za tak niesprecyzowane pytanie :oops: Ładowarka oryginał z zestawu: Pakiet również oryginał, Li-Po: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Sam sobie odpowiem na pytanie Zaryzykowałem. Zasilacz od CB się sprawdza, ładowarka do niego podłączona naładowała mi pakiet w 45 minut Ładowarka nieznacznie się grzała (w miejscu, gdzie pod podziurkowaną obudową widać taki zwój - to on się grzał, ale to raczej normalne), natomiast pakiet utrzymywał stale temperaturę pokojową. Po naładowaniu wskazuje 8,4V Gdyby ktoś szukał takiego zasilacza, to na allegro (wpisujemy "zasilacz CB") są i wyrwać taki można od ok. 30zł. Z reguły trzeba licytować, bo ceny "kup teraz" są zwykle 2x za wysokie. Najczęściej (i najtaniej) można spotkać wersje 2,5/3,5A. No i do CB-Radia będzie to zawsze 12V lub lepsze 13,8V. Zasilacze te są dosyć duże, generalnie wielkości torebki z kilogramem cukru, no może nieco większe. Są też przerobione zasilacze od laptopów wystawiane jako zasilacze do CB. Ale niestety przy ich zastosowaniu w radiu buuuczy głośnik - zakłócają. Czy do zasilania ładowarki do pakietu się nada - nie wiem. Wiem, że do zasilania CB-Radia używa się też zasilacza od konsoli xbox, która kosztuje nieco ponad 50zł, a daje prąd od 6 do 14A (są różne wersje). Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 A widzę ze kolega z zielonki wiec może razem na wiosnę polatamy na przylepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 A widzę ze kolega z zielonki wiec może razem na wiosnę polatamy na przylepie.Dlaczego na wiosnę ? Ja jutro jadę do Przylepu puszczać sprzęta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 A o której może przyjadę ale bez sprzętu czeka na montaż w modelarni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 A o której może przyjadę ale bez sprzętu czeka na montaż w modelarni nie mam pojęcia, wyjdzie w praniu kiedy pojawi mi się czas wolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Aa A ty chodzisz do jakiejś modelarni?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 A ty chodzisz do jakiejś modelarni?? za stary jestem a dawno temu jako 10-12 latek chodziłem do tzw. Wojewódzkiego Ośrodka Politechnicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 I co byleś dziś w przylepie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Byłem, wszystko w tym temacie: http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?p=345127#345127 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 No to ostro przydzwoniłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Jak oblatywałem pierwszą Betee to pierwszych lotach zmniejszyłem wychylenia sterów przez przesunięcie popychaczy na dźwigniach na ostatnią dziurkę - model przestał wariować i zaczął zachowywać się jak należy- nadal można było kręcić akrobacje, ale do nauki był znacznie lepszy - łagodniejszy. Fabryczna czułość sterów była STANOWCZO ZBYT WYSOKA - jak dla uczących się latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Rozumiem, że piszesz też o dziurkach na serwach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Nie koniecznie - chodzi o zmniejszenie kątów wychylenia sterów i lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Nie koniecznie - chodzi o zmniejszenie kątów wychylenia sterów i lotek. Rozumiem Pomyślałem, że mogę też te kąty zmniejszyć za pomocą zmiany dziurki przy serwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Na serwach też można ! Zasada taka - na serwach jak najbliżej osi obrotu, a na dźwigni jak najdalej od osi obrotu. To jeszcze zmniejszy czułość sterów, oczywiście trzeba pamiętać o ustawieniu sterów w neutrum do oblotu. Po opanowaniu pilotażu można spokojnie powrócić do poprzednich ustawień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 To rozumiem, że do tej regulacji powinienem odkręcić dźwigienkę od serwa ? Bo inaczej mógłbym pogiąć linkę, a tak będzie po prostu łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.