Jump to content

Pierwszy model RTF i pytanie dot. ładowania

pasek888

Recommended Posts

Witam,

dziś przyszedł do mnie mój pierwszy model. Zdecydowałem się na Pelikan Alpha 1500 w wersji RTF.

Nurtuje mnie jedna rzecz...

Mianowicie ładowanie pakietu. Do tej czynności dostajemy ładowarkę, kabel z dwoma krokodylami i pakiet Li-Po 7,4V 1500mAh. Ale samego źródła prądu nie ma.

Czytam na pakiecie, że max. mogę podać prąd 1,5A. Natomiast w instrukcji piszą o tym, że można ładować prądem stałym o napięciu 12-13,8V i minimum 2A. Zalecają model zasilacza Raytronic PS5. Czyli zasilacz 12V, 5A.

Z racji drugiego hobby, posiadam w domu zasilacz do CB-Radia. Zasilacz stabilizowany, 13,8V DC, 3A stale i 5A chwilowo.

Czy ten zasilacz się nada ? Nic nie spalę ? Nie popsuję ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i życzę wszystkim Forumowiczom Wesołych Świąt :)

Pozdrawiam

Michał

Sam sobie odpowiem na pytanie :)

Zaryzykowałem. Zasilacz od CB się sprawdza, ładowarka do niego podłączona naładowała mi pakiet w 45 minut :)

Ładowarka nieznacznie się grzała (w miejscu, gdzie pod podziurkowaną obudową widać taki zwój - to on się grzał, ale to raczej normalne), natomiast pakiet utrzymywał stale temperaturę pokojową. Po naładowaniu wskazuje 8,4V :)

Gdyby ktoś szukał takiego zasilacza, to na allegro (wpisujemy "zasilacz CB") są i wyrwać taki można od ok. 30zł. Z reguły trzeba licytować, bo ceny "kup teraz" są zwykle 2x za wysokie. Najczęściej (i najtaniej) można spotkać wersje 2,5/3,5A. No i do CB-Radia będzie to zawsze 12V lub lepsze 13,8V.

Zasilacze te są dosyć duże, generalnie wielkości torebki z kilogramem cukru, no może nieco większe.

Są też przerobione zasilacze od laptopów wystawiane jako zasilacze do CB. Ale niestety przy ich zastosowaniu w radiu buuuczy głośnik - zakłócają. Czy do zasilania ładowarki do pakietu się nada - nie wiem.

Wiem, że do zasilania CB-Radia używa się też zasilacza od konsoli xbox, która kosztuje nieco ponad 50zł, a daje prąd od 6 do 14A (są różne wersje).

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

Jak oblatywałem pierwszą Betee to pierwszych lotach zmniejszyłem wychylenia sterów przez przesunięcie popychaczy na dźwigniach na ostatnią dziurkę - model przestał wariować i zaczął zachowywać się jak należy- nadal można było kręcić akrobacje, ale do nauki był znacznie lepszy - łagodniejszy.

Fabryczna czułość sterów była STANOWCZO ZBYT WYSOKA - jak dla uczących się latać.

Na serwach też można !

Zasada taka - na serwach jak najbliżej osi obrotu, a na dźwigni jak najdalej od osi obrotu. To jeszcze zmniejszy czułość sterów, oczywiście trzeba pamiętać o ustawieniu sterów w neutrum do oblotu.

Po opanowaniu pilotażu można spokojnie powrócić do poprzednich ustawień.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.