Skocz do zawartości

Szybowiec CIRRUS

Piciu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Budowa została rozpoczęta. Jak na razie wycięte mam boki kadłuba oraz szablony żeberek. Nie wiem w jakim czasie będzie postępować , ale cierpię na jego chroniczny brak.

Profil jednak zdecydowałem się na SD 7084, za podpowiedzią ,,starych wyjadaczy szybowcowych".

Konstrukcja całobalsowa + węgiel + szkło. Płaty samonośne kryte balsą ,oparte na dwóch bagnetach stalowych 4 mm. Całość konstrukcji pokryta cienkim płótnem szklanym i miejscami wzmacniana rowningiem węglowym.

Mechanizmy lotki HS 125 MG, wys i kier. HS 85 MG. Kompleks sterujący Graupner MC-12 + odbiornik z syntezą tegoż producenta.

Przewidywany termin zakończenia prac może na jesieni. Zdjęcia dołączę wkrótce.

dsc00398yb5.th.jpg

dsc00399pn1.th.jpg

Przygotowane szablony żeberek oraz boki kadłuba.

Opublikowano
A jakie toto ma wymiary?

Rozpiętość 1,98 m, długość 0,9 m, wydłużenie 11 , masa ok 700g.

Opublikowano

:-)

W każdym bądź razie serwa masz do modelu tak ze 3 metry rozpiętości minimum.

Ja w modelu 2 metrowym 38 dm2 waga coś około 1000 gram zastosuje 4 x hs 81. Spokojnie wystarcza nawet do polatania na zboczu ;-P

Opublikowano

Niestety problemy z internetem nie pozwalają mi na dołączenie zdjęć do tematu o budowie modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.