noutilus Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam. Buduję sobie ostatnio RWD-5 bazując na planach "Skazoo" i w pewnym momencie natknąłem się na pewien problem. Zastanawiam się czy mogę zrobić mocowanie statecznika poziomego do kadłuba moim sposobem czy też wykonać tak jak autor doradził i ciąć depron. Małe sprostowanie : Głównie chodzi o to że statecznik poziomy pasuje mi idealnie z kadłubem górnym i jest z nim równo.Natomiast u autora projektu statecznik ten jest niżej od kadłuba czy ma to jakiś wpływ ? Wnioskuję że powietrze ma lepszy przepływ.Ale do sprawy czy mógł bym wykonać moim sposobem mocowanie statecznika do kadłuba. Czy samolot nie będzie zachowywał się nerwowo w locie ? Zamieszczam fotkę dla całkowitego sprostowania o co mi chodzi : Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Oryginalne mocowanie usztywnia statecznik i ułatwia utrzymanie geometrii usterzenia. Tak jak masz w tej chwili, statecznik będzie ci się w locie giął na boki jak "chińskie osiem". Poważnie się to odbije na własnościach lotnych, a możesz nawet po prostu stracić statecznik. A czym się to może skończyć... Muszę pisać? Popraw to wg planów. Lepiej cofnąć się z robotą i zrobić coś od nowa, niż potem stracić przez niedoróbkę model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noutilus Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dzięki że odpisałeś bo to nie dawało mi spokoju. Jutro postaram się go poprawić muszę się wgryźć głębiej w depron by obniżyć statecznik poziomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 A czemu boki kadłuba zrobiłeś rowkowaną stroną depronu na zewnątrz a górę do środka?. Ładniej by to wyglądało, gdyby z zewnątrz była ta gładka strona ;/. Tak to pod folią czy farbą będzie to widać. Chyba że przeszlifujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noutilus Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Wiem właśnie, dałem z tym trochę ciała ale to mój pierwszy model więc proszę o wyrozumiałość. Następnym razem się poprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noutilus Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Dobra poprawiłem już statecznik poziomy teraz wygląda to tak jak u autora projektu : Dla zainteresowanych przesyłam jeszcze fotkę z całości budowy : I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego co napisał KrzysiekB. czy jak nałożę na boki kadłuba folię termokurczliwą lub taśmę pakową to jak ona zareaguje na rowkowaną stronę depronu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Przyklei się... :twisted: Rowkami się nie przejmuj. Ma to znaczenie w tej skali raczej estetyczne. Jak ktoś zapyta, mów, że to turbulatory kadłubowe :mrgreen: Przy następnych modelach, staraj się rowki chować do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.