Rafciu Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Witam! Dorobiłem do mojej cessny 480 pelikana narty aby startować/lądować na śniegu. Niestety po postawieniu na śniegu i próby "kołowania" przednia narta zapada się w śniegu. Dopiero na lekko ubitym śniegu model kołuje. Tu pojawia się pytanie czy powiększyć nartę, zrobić odciąg płozy (żeby płoza była pod kątem) czy robić "pas startowy". Masa modelu do startu to około 700g, łączna powierzchnia nart to około 240cm2 (bez zagięć), z zagięciami 275cm2. Zagięcia mam na myśli to że narta z przodu ma mniejwięcej kształt taki jak mają narty zjazdowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawcz1 Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=644 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafciu Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 Dzięki! Mogłem się bardziej przyłożyć i poszukać gdzie indziej. :oops: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capriman Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Ja w swoim rwd które waży 710g zrobiłem narty 22cmx5cm i na warstwie 25cm kopnego sniegu było bardzo ciężko wystartować więc chyba mogły by być jeszcze wieksze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.