Piotrek2136 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 ale mtx jest jak najbardziej ok ;D i nie chodzi o sam fakt ze 50 a o fakt chwalenia się że "mój to z 20km pociska 300km/h a ma 49.99 ccm... bo wiesz dałem se mu kevlarowy tumik i zembatki zmieniłem..." co za różnica czy jeździsz "50" po "tuningu" czy 250... cena taka sama. od strony prawnej i tak nieprawidłowo i tak więc poco? wracając do tego że się nie znam... to czym różni się ednduro od crossa jak nie homologacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 To oczywiste: nazwa ale ja tam na enduro sie nie znam...jakos mnie to nie kreci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 ... to czym różni się ednduro od crossa jak nie homologacją? to dwa całkowicie różne motocykle różnią się: homologacją jak sam wiesz zawieszeniem hamulcami kątami ramy i samą konstrukcją ramy szczątkowa instalacja elektryczna no i najważniejsze całkiem ale to całkiem inny silnik, inna skrzynia biegów na tor wyobraź sobie że jazda crossem w terenie to żadna przyjemność a 50 cmm to naprawdę brak przyjemności wystarczy sie przejechać jest jeszcze coś takiego jak hard enduro czyli teoretycznie cross z homologacją ale tak naprawdę to skrzyżowanie enduro z crossem, złagodzony silnik o wiele dłuższych przelotach pomiędzy serwisami, i sporo bzdetów zrobionych pod homologację na sam początek zabawy w teren na motocyklu dla około 17 latka polecam spokojne enduro 2t o pojemności 125 cmm od yamahy dt przez kawasaki kmx, suzuki ts, ktm lc2 (silnik jest z dt trochę zawieszenie fajniejsze) po crm hondy, wszystkie dysponują zbliżoną mocą i nadają sie na pierwszy motocykl o ile są zablokowane, bo odblokowane mogą już zadziwić ;] zresztą zawsze szybciej doskwiera waga, słabe zawieszenie i hamulce niż moc a raczej jej brak, mowa oczywiście o tanich endurakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 jak już się rozpisałeś to mogłeś dodać od razu co nico o funduro, turystycznym enduro i napisać że to enduro o którym piszemy to soft enduro czyli inaczej dualsport... no i supermoto.. też ciekawa opcja... często się zdarza że ludzie to mylą... a no i zapomniałem crossy z tego co mi wiadomo występują w pojemności od 65... od niedawna wprowadzona jest klasa junior 50cm w której już chyba nikt z udzielających się w temacie nie kwalifikuje się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 te co podajesz to na sile są wprowadzane chodzi o ogólne różnice między enduro a cross a nie o wypisywanie kolejnego rozkładu endurkaów które z enduro mają już tylko wspólny wygląd ;] a dual sporty to dual sporty to soft to chyba czyjś wymysł własny ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 no nie wiem... zazwyczaj gdy mówisz enduro wszyscy myślą gs, translap... czyli typowo turystyczny enduro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 no chyba Ty ;] enduro to enduro cross to cross a to wyroby enduro podobne to inna bajka, miało być o motocyklach terenowych jak ktoś mówi terenówka to kojarzy Ci sie volvo xc 70 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 nie kojarzy mi się... ale to dlatego że nie wiem jak wygląda... nie orientuje się w samochodach... w takim razie gs do jakiej klasy się zalicza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 pewnie jakaś magiczna kategoria w stylu enduro turystyczne, motocykl przypominający enduro służący do turystyki po czarnym z większymi kołami niż turystyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 zdecydowalem się ze w lipcu lub sierpniu zrobie kat A w przyszlym roku B i mysle ze w tym rku pojezdze emteiksem a w przyszlym kupie sobie aprilie rs 125 obydwa motory mi sie odobaja ;D wiec jak starczy pieniedzy i miejsca w garażu to czemu nie obydwa ? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 sorki ze post pod postem pytanko mam okazuje sie ze kumpel kupil to od jakiegos goscia co sprowadzil ją z niemiec i papiery jednak nie sa przetlumaczone.. honda nie jest zarejestrowana tata straszy mnie tu karą bo podobno trzeba po sciagnieciu w ciagu ilus dni oplacic clo zarejestrowac itp.. jakie moga wyjsc tego koszta ? motorek: honda mtx 80cc 2t 12KM 1989r edited: jak to jest z tym cłem na innych forach jeden napisal ze motory z UE sa zwolnione z cła a drugi ze rok zwłoki z zaplaceniem cła to 10% ( w skali roku) to ja juz nic nie rozumiem z tego :| :roll: :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Najlepiej zapytac w urzedzie, choc i tam czasami jednoznacznej odpowiedzi nie bedzie. Przepisy tak sie zmieniaja np co do prawa jazdy, ze ja juz nie wiem co weszlo w zycie, co jest dopiero projektem ustawy, a co planem na przyszlosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 nowe przepisy dotyczące prawa jazy wchodzą od 2013. Prawko wydawane na okres 15 lat, nowe blankiety, kilka nowych kategorii... generalnie zmian trochę jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czyli gdybym zdawal w tym lub przyszlym roku (zakladajac optymistycznie ze zdam) kat. A i B, to prawo jazdy bede mial jeszcze na nieograniczony czas, a zeby jezdzic motocyklem nie bede musial ukonczyc tych chyba 24 lat? Dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 to jak bedzie? moze mi ktos podac koszta ? cła oczywiscie nie płace tak? bo motor sprowadzony byl w 2007r. mam zdjecia papierow ktore kumpel mi zrobil( zdjecia) nie ma tam umowy ze sprzedajacym z niemiec bo kumpel chyba takiej nie ma.. ( ale nie byl kradziony) wstawic zdjecia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 znajomy kupił auto od nimeca który kupił wcześniej to auto od francuza... nie mógł go zarejestrować bo niemiec nie miał papierów kupna od francuza... podejrzewam że możesz mieć problem bez tego dokumentu... musisz iść do urzędu i zapytać... tak będzie najprościej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.